Llibres

novetat editorial

Clàudia Pujol debuta en novel·la amb un ‘thriller’ de denúncia

A molts escriptors, per no dir a tots, algun cop a la vida se’ls hi ha acostat algú assegurant que li explicarà una història real digna d’una novel·la. Un cas molt destacat i relativament recent és el de Les defenses (2017), novel·la en què Gabi Martínez narra amb mestria la història del metge que va patir la malaltia mental que investigava.

La periodista Clàudia Pujol ha fet una cosa similar a la seva primera novel·la, No et refiïs dels teus records (Columna), que presenta avui, a les set del vespre, al centre El Foment de Girona, acompanyada de Cristina Masanés.

La trama, en què Pujol denuncia el poder de les xarxes socials i el negoci del neuromàrqueting, no reflecteix el que un desconegut va explicar a l’autora, però sí que està recreat ell com a protagonista.

Samuel Heras, un jove contaminat per teories de la conspiració i que pateix un trastorn obsessivocompulsiu, comença a enviar esqueles a través d’Instagram als seus seguidors. La suposada broma es va complicant quan els destinataris de les necrològiques van morint en les dates anunciades.

Aquesta part del relat recorda la magnífica novel·la d’Andrei Kurkov Muerte con pingüino (2018), en què un buròcrata avorrit que ha adoptat un pingüí del zoològic i el té a casa, es guanya la vida escrivint, a l’avançada, esqueles de personalitats per a un diari. La cosa es complica quan les personalitats van morint.

La història de Pujol passa a la Garrotxa i no a Rússia. I la trama apunta al thriller científic. Si Heras no és l’assassí, qui hi ha al darrere d’aquestes morts? El jove i els Mossos d’Esquadra, per separat, es veuran immersos en una inquietant partida que s’acabarà disputant a escala mundial i de la qual esdevindran simples peons.

Un desconegut, amb trastorn obsessiu compulsiu, va contactar amb Clàudia Pujol assegurant que després d’haver llegit alguns llibres seus, tenia una idea per fer un llibre. I van quedar. “Em vaig trobar amb un personatge que buscava un autor perquè escrivís una història”, explica Pujol. Tot i que la proposta no li va fer el pes, sí que ho va fer el seu perfil, una persona amb TOC que precisament “no podia escriure ell mateix la novel·la perquè no es podia concentrar i dubtava tota l’estona”. Per això, Pujol va trigar a començar-la, però dotze anys després, aquell personatge està recreat com a protagonista de No et refiïs dels teus records.

L’acció passa a la Garrotxa (Pujol és olotina), inspirant-se en ubicacions reals. Hi ha dos personatges principals i en bona part antagònics, el Samuel i la Sibel, la seva parella. “Mentre que ell és analític i una mica altiu, ella és més noble”, detalla Clàudia Pujol. Tot i això, l’autora matisa que “és una obra molt coral”, en què a més de mossos investigant hi ha l’aparició del forense mediàtic Narcís Bardalet, que l’autora coneix bé després d’haver fet junts alguns llibres.

El personatge principal, a més, és apicultor, com la persona que la va contactar, i per això les abelles juguen un paper molt rellevant a la història.

Altres temes que Pujol incorpora a la trama són les xarxes socials i el neuromàrqueting, dos vessants que la preocupen i dels quals s’ha documentat durant els darrers anys. “No és ciència-ficció, ja està passant”, sosté. Pujol ja està pensant en una continuació.

Clàudia Pujol i Devesa (Olot, 1976) dirigeix la revista de divulgació històrica Sàpiens des del 2011. És coautora de llibres d’història com ara La guerra de Cuba (2000) i Dissidents (2007) i autora de llibres de temàtica negra, com Diari d’un forense (2007) i En l’escena del crim (2010).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.