Arts escèniques

COMMEMORACIONS

L’Any Guimerà es posa en marxa en un acte a El Vendrell

L’Any Gui­merà va inau­gu­rar-se ofi­ci­al­ment ahir diven­dres al ves­pre al Ven­drell (Baix Penedès), ciu­tat d’aco­llida del dra­ma­turg, coin­ci­dint amb el cen­te­nari de la seva mort. En l’acte d’ober­tura van des­gra­nar-se els tres eixos sobre els quals girarà la pro­gra­mació: donar a conèixer la seva àmplia obra dramàtica, el seu ves­sant com a poeta i alhora, la seva faceta com a “ver­ba­lit­za­dor del cata­la­nisme”. En l’acte, a con­se­llera de Cul­tura Natàlia Gar­riga va des­ta­car que “a través del seu uni­vers lite­rari i el seu ferm com­promís amb el seu temps, Gui­merà va ser cab­dal per cons­truir el que som ara”, men­tre que el comis­sari Ramon Bacar­dit, en decla­ra­ci­ons reco­lli­des per Ari­adna Escoda de l’Agència Cata­lana de Notícies, va afir­mar que l’obra de Gui­merà és “intem­po­ral” i va defen­sar-ne la vigència. Per la seva banda, la direc­tora de la Ins­ti­tució de les Lle­tres Cata­la­nes, Izaskun Arretxe, va afir­mar la neces­si­tat d’aquesta com­me­mo­ració, que coin­ci­deix amb el cen­te­nari de la mort de l’autor de Terra Baixa, per apor­tar una “nova mirada” als seus poe­mes, eclip­sat per la seva pròpia obra dramàtica però també per la figura de Jacint Ver­da­guer. També va rei­vin­di­car la “icona popu­lar” del cata­la­nisme libe­ral que Gui­merà va exer­cir. Segons Arrexte, Gui­merà també es va con­ver­tir en alguns moments com una figura “incòmode” per a la bur­ge­sia cata­la­nista pels seus plan­te­ja­ments radi­cals.

L’Any Gui­merà va estre­nar-se amb un reci­tal de diver­sos poe­mes de l’autor a càrrec de Blanca Llum, seguit d’una lec­tura dra­ma­tit­zada de frag­ments de Sol, solet, L’ara­nya i La boja, inter­pre­tats per Mercè Pons i Xavier Ripoll. L’apunt musi­cal van posar-lo Marina Rosell i Xavi Llo­ses al piano, que van inter­pre­tar la Santa Espina.

A la ciu­tat que el va veure créixer, s’han pre­pa­rat diver­ses acti­vi­tats per rei­vin­di­car la dimensió total del dra­ma­turg. A par­tir d’aquest dis­sabte, la Casa Museu Àngel Gui­merà aco­llirà la ins­tal·lació Els telèfons de Gui­merà, amb una dot­zena de telèfons que repro­dui­ran alguns tex­tos de l’autor locu­tats per diver­ses actrius. Durant els pròxims mesos s’hi suma­ran altres ins­tal·laci­ons, com una expo­sició sobre l’ima­gi­nari de l’autor, col·loquis, un mural creat per l’artista Ignasi Blanch o diver­sos espec­ta­cles i adap­ta­ci­ons tea­trals per repas­sar la tra­jectòria del dra­ma­turg.

Més enllà del Ven­drell, el reco­nei­xe­ment envers Gui­merà s’eixam­plarà arreu de Cata­lu­nya i al llarg de l’any se cele­bra­ran nom­bro­ses ini­ci­a­ti­ves amb el deno­mi­na­dor comú de la seva vida i obra. Per redes­co­brir la pro­ducció dramàtica de l’autor més enllà dels títols més habi­tu­als, equi­pa­ments com el Tea­tre Naci­o­nal de Cata­lu­nya, el Tea­tre Victòria o la Sala Beckett inclou­ran jor­na­des, espec­ta­cles i acti­vi­tats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.