Arts escèniques

CIRC

El circ de la ‘tercera via’

El Cirque du Soleil celebra la tercera temporada d’‘Alegría’ a Barcelona definint-se com “un espectacle basat en arts circenses”

‘Alegría’ és el primer muntatge que refan, després d’una gira de vint anys (1994-2013)
El Cirque disposa d’un conveni d’acollida a l’Hospitalet de Llobregat des de l’any 2016
A Catalunya han sumat dos milions i mig d’espectadors amb algunes de les seves produccions

La vela del Cir­que du Soleil torna a Cata­lu­nya, quan ja fa 25 anys i uns mesos de la seva pri­mera visita. Ho fa amb Alegría (del 20 de març al 5 de maig), pre­ci­sa­ment l’espec­ta­cle amb què va debu­tar a Bar­ce­lona, el 1998. De fet, l’estruc­tura del mun­tatge de vela també es va poder veure el 2007 i, en for­mat pavelló d’esports, el 2012. Ja el 2005, el peri­o­dista Mar­cel Bar­rera pre­gun­tava al lla­vors direc­tor de la gira euro­pea de Dra­lion, Patrick Flynn, com s’iden­ti­fi­cava el Cir­que du Soleil, quan ja riva­lit­za­ven el tea­tre clàssic dels números amb pre­sen­ta­dor i orques­tra en directe amb el circ con­tem­po­rani, amb major pes en la dra­matúrgia i enfo­cat a ocu­par els esce­na­ris con­ven­ci­o­nals. Bar­rera (crític d’El Punt des del 2004 i fins ben entrat el 2009) publi­cava al set­ma­nari Presència la decla­ració de Flynn: “Nosal­tres, més que circ, el que fem és un espec­ta­cle basat en les arts cir­cen­ses.” El Soleil s’havia cons­truït una ter­cera via pròpia, amb la qual es manté com a màxima referència del circ a escala mun­dial, amb gires que s’allar­guen dècades per tot el món i amb una estruc­tura de fins a 4.000 tre­ba­lla­dors entre les ofi­ci­nes del Que­bec i els equips iti­ne­rants i els d’esce­na­ris fixos com els de Las Vegas. Avui tenen en actiu una vin­tena de pro­jec­tes.

Però d’on surt el Soleil? Als anys vui­tanta, un grup eclèctic de mala­ba­ris­tes, balla­rins, empas­sa­focs i músics van actuar en una petita vila, Baie-Saint-Paul, a tocar del riu St. Lau­rent, molt a prop de la ciu­tat de Que­bec. Guy Lali­berté, uns anys més tard, va afi­nar aque­lla intenció i va idear un espec­ta­cle de circ per cele­brar els 450 anys del des­co­bri­ment del Canadà. Va ser revo­lu­ci­o­nari, sense ani­mals (Lali­berté ha comen­tat que els ani­mals que li interes­sen més són els raci­o­nals), era pre­ci­osa i refle­xiva: lluïen un ves­tu­ari vistós, amb una il·lumi­nació màgica i amb música ori­gi­nal. Ell mateix va encu­nyar el seu refe­rent: Cir­que du Soleil perquè l’astre “sim­bo­litza la joven­tut, l’ener­gia i la força”. El 1987 van fer la pri­mera gira ame­ri­cana. El seu repte era inequívoc: We rein­vent the cir­cus (Rein­ven­tem el circ). Tres anys més tard, aquest mun­tatge amb una esce­no­gra­fia deta­llista i amb públic en 360 graus, va ser­vir com a pre­sen­tació a Europa. A Cata­lu­nya, van tri­gar encara 8 anys a arri­bar-hi. Avui, la plaça de l’Hos­pi­ta­let de Llo­bre­gat suposa la pri­mera plaça amb vela a Europa de la gira, després de la pri­mera actu­ació que rea­lit­zen a l’històric Royal Albert Hall de Lon­dres. A l’Hos­pi­ta­let s’incor­po­ren les millo­res que s’han detec­tat amb la tem­po­rada anglesa. La vela euro­pea és molt més lleu­gera que l’asiàtica, pre­pa­rada per aguan­tar pos­si­bles ter­ratrèmols (cosa que exi­geix una estruc­tura que afecta la visi­bi­li­tat).

Què ha can­viat a Alegría res­pecte a les ver­si­ons ante­ri­ors? Evi­dent­ment, manté l’essència (començant per la música més icònica de la com­pa­nyia), però s’ha refet. Alegría es va estre­nar el 1994 i va estar rodant fins al 2013. És el segon mun­tatge iti­ne­rant de la com­pa­nyia (al dar­rere de Sal­tim­banco, 1992-2012). Després de 20 anys de gira, el Cir­que du Soleil ha anat apar­cant totes les pro­duc­ci­ons. El 2019, però, van deci­dir recu­pe­rar Alegría refent la dra­matúrgia i adap­tant els números acrobàtics. Ara, aquesta icona arriba amb la idea de tor­nar a per­su­a­dir nous cors, com ara els fills d’aquells que es van emo­ci­o­nar dues dècades enrere. És l’espec­ta­cle més lon­geu si s’exclou Mystère, que es repre­senta des de fa trenta anys als Estats Units.

Alegría, en rea­li­tat, és molt clàssic en el seu plan­te­ja­ment. Cen­tren el focus en els moments d’equi­li­bri de barra russa, d’una roda Cyr impres­si­o­nant, d’un tra­pezi sin­cro­nit­zat de gran alçada (física, també), així com els números de cin­tes, de llit elàstic i tra­pe­zis dobles... Les actu­a­ci­ons dramàtiques donen el ritme i enfi­len el mun­tatge a través dels per­so­nat­ges mis­te­ri­o­sos.

En un quart de segle, el Cir­que du Soleil ha fet molt més espec­ta­cu­lar la seva maquinària que en la pro­posta que torna aquests dies a Cata­lu­nya. Només com a exem­ple, a Luzia eren capaços de dibui­xar amb aigua i que el terra s’assequés en pocs segons per dei­xar-hi tran­si­tar dis­ci­pli­nes acrobàtiques sense por que pati­nes­sin. I a Totem, l’aigua se simu­lava amb un potent audi­o­vi­sual i l’estruc­tura de l’esce­nari que s’anava trans­for­mant contínua­ment. Això sí, a l’Alegría reno­vat, amb 150 peces de ves­tu­ari (moder­nit­zat gràcies a la inves­ti­gació que com­par­teix amb la NASA) i un ela­bo­rat tre­ball de per­ru­que­ria i maqui­llatge, inte­gren una pro­ducció amb 19 naci­o­na­li­tats dife­rents i en 14 idi­o­mes. Per això l’escena mítica de la tem­pesta de neu, avui, remet als exi­lis que no dei­xem d’acu­mu­lar aquest segle XXI, des d’Ucraïna a Gaza.

La memòria d’un espec­ta­dor sobre un espec­ta­cle és molt capri­ci­osa. En queda la sen­sació més que no pas els detalls. Per això, Alegría res­sona bas­tant simi­lar amb aquest viatge a la ima­gi­nació en què un indi­gent foll es pot con­ver­tir en un rei, com qui arrenca l’espasa Exca­li­bur que cap heroi ha acon­se­guit des­cla­var del terra. Avui, l’estruc­tura de fer­ros pot recor­dar el ter­ri­ble tron de Joc de trons.

Els milers de per­so­nes que van voler tas­tar aquell circ nou a Bar­ce­lona en van sor­tir mera­ve­lla­des. Van acon­se­guir aixe­car un boca­o­re­lla que encara dura. Les faci­li­tats per mun­tar-hi la seva ciu­tat (al prin­cipi, incloïa la vela d’entre­na­ment i des­cans, la d’actu­ació, un res­tau­rant, amb la gas­tro­no­mia ade­quada per a tots els artis­tes, i fins i tot una escola per a la cana­lla) i l’èxit de públic van fer que Bar­ce­lona es con­vertís en plaça fixa per a les gires, un cop cada dos anys. Es va arri­bar a sig­nar un con­veni per esta­bi­lit­zar la relació amb la ciu­tat el 2005, amb una peri­o­di­ci­tat de 8 anys. El 2013, esgo­tat el ter­mini, es va obrir un parèntesi fins que l’Hos­pi­ta­let de Llo­bre­gat va caçar l’opor­tu­ni­tat al vol. En rea­li­tat, el Soleil havia implan­tat un altre for­mat d’espec­ta­cle, l’indoor, pen­sat en pave­llons com el Sant Jordi, amb el qual es podia con­vi­dar molt més públic (7.000 pla­ces en comp­tes de les 2.400 per funció de la vela) i en què es van pro­gra­mar dife­rents títols. Esta­des molt més breus i la mas­si­fi­cació de públic el dis­tan­cien de l’experiència mítica de la vela, però. S’han anat enca­de­nant pro­duc­ci­ons, sovint ocu­pant els buits de les gires de vela. L’any pas­sat, per exem­ple, van fer l’adap­tació Crys­tal, el pri­mer cop que el Cir­que du Soleil con­ver­teix la pista de gel en un esce­nari per fer-hi acrobàcies. La llista al Sant Jordi és nota­ble: Deli­rium (2007), Sal­tim­banco (2010), Alegría (2012), Dra­lion (2013), Mic­hael Jack­son: The Immor­tal (2013), Varekai (2016) i Toruk (2019).

Mai hi ha hagut una seu esta­ble a Cata­lu­nya, com sí que hi ha a Las Vegas, per exem­ple. Tot i això, els seus espec­ta­cles comp­ten com a reclam turístic evi­dent. La relació amb Andorra es remunta al 2013. Amb el parèntesi evi­dent de la pandèmia, cada estiu s’hi fa una exhi­bició que s’afe­geix a l’encant del país encla­vat al Piri­neu, jun­ta­ment, per exem­ple, amb el reclam de les aigües ter­mals de Cal­dea. També Port Aven­tura ha tin­gut durant tres estius pro­pos­tes del Cir­que du Soleil com a com­ple­ment a les atrac­ci­ons. El 2014 es van estre­nar amb Kooza. Pepa Plana, que ens explica la seva experiència en la cre­ació i actu­ació d’Ama­luna en un arti­cle a la pàgina següent, va veure aquest espec­ta­cle a Port Aven­tura el 2015. Era el pri­mer cop que el veia com a espec­ta­dora, fora de l’esce­nari. Després de tres anys, l’equip artístic s’havia reno­vat pràcti­ca­ment al com­plet. La dar­rera actu­ació a Port Aven­tura va ser Varekai (2017).

Quin és el recor­re­gut històric del Cir­que du Soleil? Va ater­rar per pri­mera vegada a Cata­lu­nya el 2 d’abril del 1998, a la gran carpa ins­tal·lada al cen­tre espor­tiu de la Mar Bella. La seva carta de pre­sen­tació va ser Alegría (1998), un dels espec­ta­cles més cele­brats de la seva història. Des de lla­vors, la marca que­be­quesa ha por­tat fins a ter­res cata­la­nes en vela Qui­dam (2000 i 2008), Sal­tim­banco (2002), Dra­lion (2005 i 2013), Alegría (2007 i ara, el 2024), Varekai (2010), Cor­teo (2012), Totem (2018), Mes­si10, l’únic d’estrena mun­dial (2019), i Luzia (2022).

L’empresa líder mun­dial en entre­te­ni­ment està superant aquests dar­rers anys el sotrac d’un con­curs de cre­di­tors. El 30 de juny del 2020, Cir­que du Soleil es va veure obli­gat a fer una sus­pensió de paga­ments i aco­mi­a­dar els seus 3.840 tre­ba­lla­dors. Es va resol­dre, l’octu­bre d’aquell mateix any, quan els cre­di­tors van fer la millor oferta de com­pra. En comp­tes de fer un canvi radi­cal de direc­tius, van man­te­nir Daniel Lamarre com a pre­si­dent (que es va man­te­nir en el càrrec un any per pas­sar a una vice­pre­sidència) i van afe­gir dos copre­si­dents a la junta, col·labo­ra­dors del Cir­que du Soleil amb una forta visió empre­sa­rial.

En total, acu­mula més de dos mili­ons i mig d’espec­ta­dors a les ciu­tats cata­la­nes per les quals ha pas­sat: Bar­ce­lona, l’Hos­pi­ta­let de Llo­bre­gat i Vila-seca i Salou, segons dades faci­li­ta­des a l’ACN, fa uns mesos. El Cir­que du Soleil és l’autor de la benau­rada ter­cera via del circ, en recerca contínua.

‘Alegría’ (1998) Alegría va ser una sorpresa inesperada. Fins a 125.000 espectadors va tenir aquella primera temporada a Barcelona (amb pròrroga inclosa). Per a molta gent va ser el bateig de circ. Per a altres significava la reconciliació després d’experiències d’un circ rònec, buscant el reclam de la cançó televisiva... Alegría jugava en una altra lliga. A la foto, el número espectacular de llits elàstics del 1998.
‘Quidam’ (2008) Sovint, molts artistes desenvolupen altres aficions en les llargues esperes de cada funció. Pepa Plana confessa que va aprendre a fer anar una màquina d’overloc a la sala de vestuari. En aquest cas és l’acròbata Alexander Pestov qui retratava els seus companys de Quidam, que va fer temporada a Barcelona el 2008.
Càsting (2012) A la imatge, el càsting que feien a ballarins el 2012 a l’Institut del Teatre. Avui continua havent-hi cerca de talent a Catalunya amb sessions presencials i també convocatòries d’enviament de material. El Soleil participa en el jurat del Festival Internacional de Circ Elefant d’Or de Girona, on ha fitxat tant números com artistes.
‘Dralion’ (2013) El conveni entre l’Ajuntament de Barcelona i el Cirque du Soleil signat el 2005 no va tenir pròrroga el 2013. Sense que s’anunciés que marxava de la ciutat, el Cirque du Soleil va representar Dralion. El món del circ tradicional xinès es fusionava amb la mirada avantguardista segell de la companyia quebequesa.
‘Totem’ (2018) El retorn del Cirque du Soleil és el 2018, ja a l’esplanada de l’Hospitalet de Llobregat. Aquest cop, es va signar primer el conveni, en data del 2016. L’espectacle, que proposa un viatge a l’evolució de la humanitat i que es va estrenar el 2010 amb direcció de Robert Lepage, no s’havia representat mai fins llavors a Catalunya.
‘Messi10‘ (2019) El Cirque du Soleil sempre presenta obres estrenades en gira. Excepte un cop. La fama del davanter del Barça va propiciar un espectacle que es va estrenar a Barcelona com a estrena mundial. Al maig, farà temporada a Bogotà. L’acrobàcia amb la pilota era un dels reclams, però convertia en èpica els valors de Messi.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.