Llibres

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

El Soly és originari del Senegal. L’Helena va deixar Bolívia. El Said va haver de fugir de Síria. La Ruth va néixer a El Salvador. La Meriem va marxar del Marroc, igual que l’Ossama. El que relaciona les seves històries és que tots sis van haver de marxar, i aquest concepte és el títol del llibre que acaba de publicar Akiara.

Hem hagut de marxar. Sis testimonis de joves migrants, amb text de Laia de Ahumada, que ha adaptat les entrevistes que va mantenir amb els sis testimonis, i il·lustracions de Cinta Fosch.

“Amb aquest llibre volem mostrar sis històries de vida, sis recorreguts plens de dificultats i reptes. Tres dones i tres homes que van haver d’emigrar ens expliquen com era la seva vida abans; per què i com van marxar, i com és actualment la seva vida en un país nou on no coneixien ningú”, explica l’editora d’Akiara, Inês Castel-Branco.

“Són històries de superació, però també de dolor, de soledat, d’acollida i d’integració. Històries que, malgrat tot, acaben bé, perquè algú –persones o entitats– s’ha ocupat que fos així”, afegeix De Ahumada. “Els testimonis que presentem ens conviden a canviar la mirada, a posar nom i cara a l’experiència de tantes i tantes persones que es veuen obligades a jugar-se la vida buscant un futur més digne”, afegeix.

Cada història és narrada pels seus protagonistes en primera persona, de manera propera i espontània, tot conservant l’oralitat del discurs. Les il·lustracions, molt personals, són poètiques i representen el retrat simbòlic de cada entrevistat –com si fos un trencadís, amb les principals escenes de la seva vida–, però també mapes que recreen el camí que han hagut de fer els protagonistes per arribar a Europa i altres aspectes dels seus complexos itineraris vitals.

“Calia fugir dels llocs comuns i del sentimentalisme. Afegir una pàtina de poesia per universalitzar les històries. En un món com el nostre, tan estètic i banal, és un imperatiu moral dotar de significat les imatges”, afirma Cinta Fosch.

“Les històries que trobareu en aquest llibre me les han explicat a mi perquè us les expliqui a vosaltres, perquè no es repeteixin ni s’oblidin, malgrat que els seus protagonistes vulguin oblidar-les”, afirma Laia de Ahumada.

El llibre ens ofereix un recorregut per múltiples situacions relacionades amb la migració: pobresa i manca d’horitzons, viatges en pastera, camps de refugiats, guerra i asil polític, maltractament, assetjament, empresonament i discriminació, burocràcia i indocumentació, acollida i esperança. En molts casos, els entrevistats han estat a punt de perdre la vida en el seu periple.

“Resulta inspirador veure com el teixit social de Catalunya és efectiu: les paraules dels sis entrevistats traspuen un gran agraïment cap a entitats socials catalanes, com ara Open Arms, Càritas, Fundació Migra Studium, Casa de Recés de la Fundación de la Esperanza, Fundació Bayt al-Thaqafa, Cooperativa L’Olivera i Espai Cooppolis. Gràcies a les entitats i a les famílies d’acollida, aquests joves han pogut sentir-se acompanyats i integrats a la nostra societat, i ara hi col·laboren a través d’una feina digna”, detalla l’editora.

“Per molt alt que sigui el mur, sempre trobarem la manera de saltar-lo. El migrant només pensa en el destí. En veure els llums brillants d’Europa. Per això cal facilitar els visats a tothom”, demana Soly Dunia Kato, un dels sis testimonis.

“A partir d’un enllaç present al mateix llibre i a la nostra web, es pot accedir a una fitxa de treball descarregable –preparada amb l’assessorament d’Ángeles Schjaer, coordinadora pedagògica d’Open Arms–, per continuar aprofundint en el tema als instituts. Creiem que aquest material pot ser de gran utilitat, perquè ajuda a pensar-hi a fons i a relacionar-ho amb la realitat social que es viu ara mateix a Catalunya”, opina Inês de Castel-Branco.

Hem hagut de marxar és el primer títol de la col·lecció Akivida: històries per canviar la mirada, pensada per mostrar situacions de la vida real que contrasten amb allò a què estem acostumats i enriqueixen la nostra perspectiva sobre el món.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.