Llibres

Novetat editorial

Carme Riera es pregunta pel més enllà de la mort

El res­tau­rant on va tenir lloc la roda de premsa mati­nal de pre­sen­tació d’Una ombra blanca era ele­gant i senyo­rial, com l’autora de la novel·la, Carme Riera. Té un posat hieràtic que amo­ro­seix amb unes pin­ze­lla­des d’humor sub­til i d’humi­li­tat simpàtica.

L’ambi­ent de cor­di­a­li­tat i res­pecte entre l’autora, les edi­to­res i el gros de peri­o­dis­tes es va esmi­co­lar així que, coin­ci­dint amb les pri­me­res parau­les, va començar la llarga i ino­por­tuna sonata de tre­pant en les obres del pis de sobre, que feia pen­sar en un den­tista sàdic.

Les edi­to­res Pilar Bel­tran (Edi­ci­ons 62) i Caro­lina Reoyo (Alfa­guara), que fa molts anys que publi­quen les obres de Carme Riera, van recor­dar que en feia sis que no hi havia al mer­cat una novel·la nova de l’autora mallor­quina, “perquè estava enlles­tint la bio­gra­fia de Carme Bal­cells”, van mati­sar.

L’inici de l’obra mos­tra el moment en què la soprano nord-ame­ri­cana Bar­bara Simp­son ha patit un infart en plena inter­pre­tació. Men­tre es debat entre la vida i la mort, ha tin­gut la sen­sació que el cos s’alli­be­rava del temps i de l’espai, envol­tada d’una claror serena. És això el que ens espera després?

“Feia temps que volia escriure sobre què passa quan ens morim. Els catòlics ho tenen molt clar. La resta, no tant. En l’últim capítol de la novel·la refle­xi­ono molt sobre si hi ha res més, un cop morts”, va comen­tar Riera.

“Per­so­nes que han estat con­si­de­ra­des clínica­ment mor­tes i han tor­nat a la vida des­cri­uen sen­sa­ci­ons molt simi­lars, un lloc de pau, llu­minós, on tro­ben des­cans. M’he docu­men­tat molt amb tex­tos científics i d’altres de no tan científics. Hi ha met­ges que opi­nen que el cer­vell pot dei­xar de fun­ci­o­nar man­te­nint una mena de consciència i d’altres que ho neguen rotun­da­ment. La física quàntica pot arri­bar a donar mol­tes res­pos­tes, en el futur.” “Es podria ven­dre com a lli­bre d’auto­a­juda, cosa que ja m’agra­da­ria, per fac­tu­rar tant com aquesta mena de títols”, va iro­nit­zar l’autora.

Seguint amb la sinopsi, un deute del pas­sat pen­dent de resol­dre, una vivència soter­rada, ha fet tor­nar a la vida la can­tant, segons el seu metge. Per superar-ho cal que inves­ti­gui i intenti recons­truir els buits de la seva memòria. Pri­mer, sobre la infan­tesa a la Savan­nah natal durant els anys de segre­gació racial, quan amb els seus pares, Mike, un músic ambu­lant, i Mar­ga­ret, filla d’un pre­di­ca­dor, recor­rien els poblets actu­ant. Després, sobre els fets tumul­tu­o­sos que van tenir lloc a Fosc­lluc, un poble a la falda de la mun­ta­nya del Teix, sota la pro­tecció màgica de la Deessa Blanca, durant una estada a Mallorca. Com a con­seqüència d’aquells fets, un inno­cent va ser con­si­de­rat cul­pa­ble. Roser Bar­nes, secretària de Simp­son, ho recull tot per escrit i, amb l’ajut de Carme Riera, que apa­reix de per­so­natge en l’obra, inten­tarà encai­xar les peces.

“És una obra literària, panoràmica i ambi­ci­osa que, com va fer amb Cap al cel obert, entre Cuba i Mallorca, fa un viatge del sud pro­fund i rural dels Estats Units de la dècada dels cin­quanta fins a Mallorca. També és una obra coral mallor­quina, com Dins el dar­rer blau”, va comen­tar Pilar Bel­tran.

El paper de la lle­genda de la Deessa Blanca és impor­tant en l’obra, tot i que ja en va par­lar Robert Gra­ves. “Hi ha una mul­ti­pli­ci­tat de veus nar­ra­ti­ves –la Bar­bara, la secretària i la mateixa Carme Riera– i també de temàtiques com ara la culpa, la redempció, els trau­mes que blo­que­gen la consciència, els relats que nar­ren i que ens nar­ren... Anti­ra­cisme, pederàstia... La música i, sobre­tot, les experiències pro­pe­res a la mort”, va resu­mir Caro­lina Reoyo.

Nas­cuda a Palma el 1948, Riera té un nodrit currículum en el món acadèmic i en el lite­rari. Catedràtica de la Uni­ver­si­tat Autònoma de Bar­ce­lona, el 2002 va ingres­sar a la Reial Acadèmia de Bones Lle­tres i, el 2012, a la Real Aca­de­mia Española.

Es va donar a conèixer el 1975 amb Te deix, amor, la mar com a penyora. Després vin­drien novel·les com ara Dins el dar­rer blau, Cap al cel obert, La mei­tat de l’ànima, L’estiu de l’anglès, Les dar­re­res parau­les... També assa­jos com La Escu­ela de Bar­ce­lona i Car­men Bal­cells, tra­fi­cant de parau­les, reculls de relats com ara Con­tra l’amor en com­pa­nyia, La veu de la sirena, La pau dels som­nis feliços... Ha rebut els pre­mis més impor­tants: Premi Naci­o­nal de Cul­tura, Pre­mio Naci­o­nal de las Letras, Josep Pla, Naci­o­nal de Nar­ra­tiva, Cre­xells, Lle­tra d’Or, Sant Jordi, BBVA Sant Joan...

Sobre el tema musi­cal, Riera, una gran amant de l’òpera que fins i tot va escriure el lli­bret de l’òpera L’arxi­duc, amb música d’Antoni Parera Fons, va comen­tar amb un som­riure que la novel·la Història d’un piano, de Ramon Gener, premi Llull –ella és mem­bre del jurat–, “és molt bona”. “Em fa ràbia perquè es vendrà molt i, com que la gent acos­tuma a com­prar només un lli­bre, serà una com­petència directa”, hi afe­gia.

Pel que fa al trac­ta­ment dels temes més com­ple­xos que apa­rei­xen en l’obra, va ser con­tun­dent. “La lite­ra­tura no ser­veix per sal­var el món, no soc tan imbècil per creure-ho, però sí que crec que es poden defen­sar cer­tes idees. El que s’exi­geix per ser política­ment cor­rec­tes no ens ha d’afec­tar, com a escrip­tors; jo intento que no m’afecti”, va afir­mar.

Tot i la seva experiència, con­fessa que, encara ara, sem­pre té dub­tes. “El pit­jor moment del món és la revisió de gale­ra­des, perquè et diuen que ja no hi pots tocar res i pateixo.” Doncs no cal que pateixi, gens ni mica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.