sant jordi
Per Sant Jordi es van vendre dos milions de llibres
La Cambra del Llibre de Catalunya, que agrupa els gremis i associacions d’editors, llibreters, distribuïdors i de la comunicació gràfica de Catalunya, ha emès un comunicat per agrair a la ciutadania la seva participació multitudinària en la diada de Sant Jordi.
I és que aquesta alta participació va provocar un creixement del 6% de la facturació, respecte de l’any passat. Traduït en exemplars de llibres venuts, es va arribar a 1,98 milions, amb una facturació total de 25,4 milions d’euros, acumulada durant la setmana.
Es van vendre al voltant de 70.250 títols diferents, en comptes dels 60.000 de l’any passat. Aquesta dada fa palès el talent creatiu i la potència editorial i de la xarxa llibretera de Catalunya, factors que fan possible una oferta que respon a la gran diversitat d’interessos de la ciutadania.
Pel que fa a gèneres, el repartiment va anar així: literatura infantil i juvenil (31%), ficció (35%), no-ficció (23%) i còmic (11%).
Les mateixes dades però només en llibres en català són similars: literatura infantil i juvenil (38%), ficció (33%), no-ficció (22%) i còmic (7%).
Els gèneres que més han crescut respecte del 2023 han estat la ficció, tant en català com en castellà, amb increments de més de 9 punts, i el còmic en català, amb un augment de 8 punts respecte de l’any passat.
Del total de llibres venuts, el 52% van ser en català i el 48% en castellà.
Per demarcacions, a Barcelona el català va suposar el 51% dels exemplars venuts, a Girona el 66%, a Lleida el 56% i a Tarragona el 52%.
La llista definitiva
Finalment, la llista dels deu llibres més venuts en cada gènere –tret del còmic–, un cop processades totes les xifres reals de vendes, en el global de Catalunya i en libres en català, és aquesta.
Ficció: 1. Història d’un piano, Ramon Gener (Columna); 2. Un animal salvatge, Joël Dicker (La Campana); 3. Ocàs i fascinació, Eva Baltasar (Club Editor); 4. Aprendre a esquivar les bales, Xavi Coral (La Campana); 5. Blackwater I. La riuada, Michael McDowell (Blackie Books); 6. Les calces al sol, Regina Rodríguez (La Campana); 7. La Germandat de l’Àngel Caigut, Jaume Clotet (Destino); 8. Baumgartner, Paul Auster (Edicions 62); 9. Confeti, Jordi Puntí (Proa), i 10. La distància que ens separa, Maggie O’Farrell (L’Altra).
No-ficció: 1. Tor. Foc encès, Carles Porta (La Campana); 2. Ments preclares, Quim Monzó (La Vanguardia); 3. Cremo!, Maria Nicolau (Columna); 4. La teva salut comença aquí, Xevi Verdaguer (Rosa dels Vents); 5. Tres mesos de vacances, Neus Rossell (Rosa dels Vents); 6. Cuines, Marc Ribas / Gessamí Caramés (Ara Llibres); 7. Un cor furtiu, Xavier Pla (Destino); 8. Hàbits atòmics, James Clear (Ara Llibres); 9. Recupera la teva ment, reconquista la teva vida, Marian Rojas (Columna), i 10. No facis muntanyes de grans de sorra, Rafael Santandreu (Rosa dels Vents).
Llibres infantils i juvenils: 1. La misteriosa i sorprenent casa de l’avi, Meritxell Martí (Combel); 2. La meravellosa i horripilant casa de la iaia, Meritxell Martí (Combel); 3. Ales de sang, Rebecca Yarros (Columna); 4. Titó. Excursió al fons del mar, Cristina Jiménez / Kim Amate (Estrella Polar); 5. Jo primer, Míriam Tirado (El Cep i la Nansa); 6. Aprendre a llegir a l’Escola de Monstres 14 - Llefiscós però deliciós, Sally Rippin (Montena); 7. La llegenda de Sant Jordi de roba, Marta García Pérez (Estrella Polar); 8. Les aventures dels Beta, Lola P. (Estrella Polar); 9. Els Futbolíssims 25 - El misteri del gol, Roberto Santiago (Cruïlla), i 10. Em dic Goa 1 - Em dic Goa”, Míriam Tirado (B de Blok).