Llibres

Cultura

Mor Ivan Ivanji, escriptor serbi i supervivent d’Auschwitz

L’escriptor serbi, Ivan Ivanji, va morir dijous, als 95 anys, a Weimar, municipi alemany on el van fer ciutadà d’honor. L’alcalde de la vila, Peter Kleine, va expressar el seu condol: “Amb ell, Weimar perd una personalitat extraordinària, profundament vinculada a la nostra ciutat i al llegat de Buchenwald. Trobarem a faltar la seva saviesa i intel·ligència, i també el seu meravellós sentit de l’humor”.

Va néixer el 1929 a Zrenjanin (Sèrbia). Vivia amb el seu tiet i l’any 1944 va ser detingut per jueu i deportat al camp d’Auschwitz. El juny del mateix any va ser traslladat a Buchenwald, a l’octubre a Niederorschel, i el febrer de 1945 a Langenstein-Zwieberge. Va ser rescatat dos mesos més tard. Posteriorment, va viure una extensa vida com a escriptor. Va ser autor de nombroses novel·les, contes, drames i assajos en serbi i alemany, i va traduir al serbi diverses obres d’autors de gran prestigi com Bertolt Brecht, Günter Grass, Heinrich Böll, o Max Frisch, entre altres. A més, del 1982 fins al 1988 va ser secretari general de la Unió Iugoslava d’Escriptors. L’any 2017 va firmar la Declaració sobre la llengua comuna de croats, serbis, bosnians i montenegrins, per defensar que la llengua que fan servir tots aquests països és una de sola amb diversos accents dialectals.

Al llarg de la seva vida també va dedicar-se a preservar la memòria dels camps de concentració. Va participar en actes de commemoració i va realitzar grans discursos i escrits emotius. L’any 2019 va ser condecorat amb l’Orde del Mèrit de l’estat lliure de Turingia, i el 2020 el van fer ciutadà d’honor de Weimar (Alemanya).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.