Llibres

Un adolescent dels anys trenta

Julià Guillamon radiografia l’ambient cultural del jove Palau i Fabre en la seva biografia del poeta

Tota l’obra adulta portarà l’empremta d’aquests primers anys i el rebuig al món burgès dels pares

El juliol de 1936 era de vacances a Eivissa, que tot i la guerra recordaria com un paradís de llibertat

La sordesa, per un cop de pilota a escola, va agreujar-li la introspecció i la desconfiança

Al pis fami­liar dels Palau i Fabre, un apar­ta­ment burgès de l’Eixam­ple bar­ce­loní de més de dos-cents metres qua­drats, Julià Gui­lla­mon encara hi va veure, quan començava a trac­tar el poeta a la dècada dels vui­tanta, unes buta­ques de tub cro­mat que havia comer­ci­a­lit­zat cin­quanta anys enrere la botiga de la vídua de Josep Ribas. Eren uns mobles d’una moder­ni­tat llam­pant, que encara res­sal­ta­ven més per l’enta­pis­sat de tons car­bassa, a joc amb el rivet del mateix color de la catifa sobre la qual repo­sa­ven i pel mirall rodó que n’ampli­ava l’il·lusi­o­nisme cromàtic. Josep Palau i Fabre (Bar­ce­lona, 1917-2008) n’estava molt cofoi, d’aquell para­ment que, de fet, reflec­tia les aspi­ra­ci­ons de la bur­ge­sia culta dels anys trenta, atreta per les superfícies bru­nyi­des que dona­ven un toc de gosa­dia a la llar sense exce­dir-se. El pare, Josep Palau Oller, que també dis­se­nyava mobles, no es va atre­vir mai a tant, però devia veure en aquell estil indus­trial i una mica cine­ma­togràfic, com s’esti­lava a l’època, un reflex dels nous temps, i per això, a més de les buta­ques amb l’estruc­tura de tub cro­mat, va com­prar un moble bar espec­ta­cu­lar, amb safa­tes per als coberts i un apa­ra­dor per a les copes i la coc­te­lera, que Palau i Fabre, molts anys després, va ofe­rir a Gui­lla­mon quan va des­man­te­llar el pis. L’escrip­tor hi va renun­ciar, diu, perquè si se l’hagués endut s’hau­ria hagut de ves­tir cada nit com el gran Gatsby.

El fet és que aquest és el món d’on pro­ce­dia Josep Palau i Fabre, “el món de la tau­leta, del potet, del flascó, dels bom­bons amb una cirera a din­tre, rega­lats en un bol amb una cirera pin­tada”, excepte que si eres Palau i Fabre ho vivies men­tre et cor­se­cava la culpa per dins, i la timi­desa, i la por, i més encara el rebuig a la gene­ració dels pares. És un res­sen­ti­ment difícil d’enten­dre, més i tot pel fet que Palau va bene­fi­ciar-se, no només de les como­di­tats bur­ge­ses de la família, sinó sobre­tot del seu entorn cul­tu­ral, gràcies a les amis­tats del pare amb alguns dels artis­tes amb més requesta del moment i de les afi­ci­ons literàries de la mare, tot i que d’adult l’acu­sa­ria de ser la res­pon­sa­ble de tots els seus mals, a vega­des de manera des­pi­e­tada: no va ni va voler ser enter­rat prop d’ella. Gui­lla­mon afirma, en el pri­mer volum de la deta­llada bio­gra­fia que n’està escri­vint, dedi­cat a El jove Palau i Fabre (Galàxia Guten­berg), que era “un noi ultra­pro­te­git” que va pas­sar de la infància a l’ado­lescència molt ràpid i que, tot i rene­gar-ne, “no es va moure gaire del món men­tal dels pares”. Totes les idees que tin­dria eren filles de la dècada ante­rior a la guerra: la passió per Ramon Llull, que va començar a lle­gir arran de les com­me­mo­ra­ci­ons de 1931; l’atracció per la tragèdia clàssica, que deu tant a les fun­ci­ons de Mar­ga­rida Xirgu que va veure; l’interès per la psi­co­lo­gia o pel cinema, que cana­lit­zava no només a través de l’ado­ració per Greta Garbo, sinó de les tro­ba­lles del mun­tatge expe­ri­men­tal; fins i tot la casa que es va fer cons­truir a la platja de Gri­feu de Llançà a finals dels cin­quanta era un calc de l’arqui­tec­tura que havia vist l’estiu de 1936 a Eivissa, tan opo­sada al tub cro­mat de casa els pares. “Als vui­tanta, quan el vaig conèixer, em par­lava de Sagarra o de Manent com si se’ls acabés de tro­bar pel car­rer”, explica Gui­lla­mon, “i això el fa més interes­sant: s’ins­tal·la a viure dins el món on ha estat feliç”.

Més que del pri­mer volum d’una magna bio­gra­fia, que abraça els anys ante­ri­ors al Palau que conei­xem, des de la infància fins a la Guerra Civil, abans que publiqués cap dels seus lli­bres i es con­vertís en un dels millors experts en l’obra de Picasso, Gui­lla­mon pre­fe­reix par­lar de dos tre­balls inde­pen­dents, el segon dels quals abraçarà l’etapa del seu exili a París, entre 1946 i 1961. Amb la lec­tura, s’entén la reticència a con­si­de­rar-lo com la pri­mera part de res, sinó com una obra amb enti­tat pròpia, perquè Palau i Fabre, que aquí veiem créixer tot just fins als dinou anys (en qual­se­vol bio­gra­fia, la nar­ració fins a la pri­mera joven­tut no sol ocu­par més que un o dos capítols), és més aviat el fil con­duc­tor d’un assaig d’història cul­tu­ral sobre una època que Gui­lla­mon con­si­dera que no ha estat encara ben estu­di­ada. “Dels anys trenta, tot està per fer, excepte en el cas de Rodo­reda”, afirma, abans d’afe­gir, assu­mint el risc de pas­sar per immo­dest, que després de les recer­ques que ha dedi­cat a Joan Perucho, Rosa M. Arquim­bau o Enric Clu­se­lles coneix “bas­tant bé” aquell con­text.

El fet és que, amb aquest plan­te­ja­ment, el jove Palau adqui­reix nous cai­res i es pre­senta com un des­co­bri­ment, un enigma tan fas­ci­nant com el seu pare, aquest Josep Palau Oller (1881-1961) que volia ser pin­tor i va aca­bar sent, sobre­tot, un moblista i deco­ra­dor de pres­tigi que freqüentava la bona soci­e­tat. Palau devia molt a les afi­ci­ons i, encara més, a les rela­ci­ons del pare, col·labo­ra­dor al pri­mer Papitu; amic d’artis­tes com Pau Gar­ga­llo o Josep Mom­pou (amb qui com­par­ti­ria també una empresa d’estam­pats tèxtils, i el fill hi col·labo­ra­ria el 1908 en els mosaics de l’Hos­pi­tal de Sant Pau); cre­a­dor de jogui­nes, com Tor­res-Gar­cia, entre elles l’arros­se­gall Ciril·lo, que tenia enca­te­ri­nat el seu noi; pin­tor de flors i d’inte­ri­ors ja molt del gust dels anys qua­ranta, la majo­ria ano­dins i amb un punt de tenebrós, entre els quals Gui­lla­mon creu des­co­brir el seu auto­re­trat exacte: el llin­dar, de fora estant, d’una saleta d’on ja ha mar­xat tot­hom. “Palau Oller era un home amb una gran habi­li­tat manual sense gaire ima­gi­nació”, escriu el biògraf; “un artista fora del món” que es va con­for­mar a satis­fer el gust eclèctic de la bur­ge­sia, que “con­sis­teix a ser modern o antic segons el gust del cli­ent”, afe­geix. Tot i ser pre­sent als grans debats estètics del moment, no pros­pera, no des­taca. “M’encu­ri­o­seix molt la vivència humana de gent com ell, que pro­me­tia i queda aixa­fat”, diu Gui­lla­mon.

Ana­lit­zant amb dete­ni­ment els dibui­xos que Palau Oller va publi­car entre el 1909 i el 1910 al Papitu, on va coin­ci­dir amb Mom­pou, Fran­cesc Labarta, Josep Ara­gay, Xavier Nogués o Manuel Hum­bert, Gui­lla­mon en fa un retrat psi­cològic rere el qual sem­bla treure el cap la per­so­na­li­tat una mica tur­men­tada del fill: sem­pre dibui­xava dones sofis­ti­ca­des i esqui­ves, diu, pas­se­jant pel mateix pas­seig de Gràcia que des­criu­rien Sagarra o Gaziel a les seves memòries, però la majo­ria dels per­so­nat­ges que per­fila, sobre­tot els senyors de certa edat en acu­dits de vode­vil, “miren dis­cre­ta­ment o de reüll”, com si hi hagués “un to una mica cul­pa­ble”. Entre les capses i els àlbums guar­dats a la Fun­dació Palau de Cal­des d’Estrac, Gui­lla­mon ha tro­bat pro­jec­tes de deco­ració del pare on surt un cigar­ret con­su­mint-se al cen­drer que desprèn un fil de fum que puja recte. “Són inte­ri­ors on no es mou l’aire”, diu l’escrip­tor amb tota la intenció, perquè aquest mateix motiu del cigar­ret con­su­mint-se el farà ser­vir Palau Oller molt sovint als anys qua­ranta, en ple fran­quisme.

Palau i Fabre jove, que es pen­sava que “no era fill dels seus pares”, pels quals no se sen­tia esti­mat, creia, a més, que Palau Oller tenia una amant. Totes les des­crip­ci­ons que Gui­lla­mon fa del poeta ado­les­cent el pre­sen­ten com un noi escin­dit i tur­men­tat, sobre­tot per la relació dolo­rosa amb la mare, a qui mai no devia per­do­nar que l’hagués con­fiat a una dida. Gui­lla­mon matisa, però, la imatge materna que va cons­truir Palau i Fabre a la seva auto­bi­o­gra­fia, El mons­tre, on “va pre­sen­tar tota la seva vida com una injustícia i un pati­ment”, expli­cant que Eulàlia Fabre va vet­llar sem­pre pel fill, com demos­tren els cen­te­nars de car­tes que se n’han con­ser­vat, i que més enllà del fet que pogués resul­tar excèntrica per com ves­tia amb roba cri­da­nera, tenia inqui­e­tuds intel·lec­tu­als prou fèrries perquè el 1928 es posés a estu­diar ale­many, enfront de la versió de Palau, que sos­te­nia que era una dona frívola i de caràcter explo­siu pel fet peregrí d’haver estat hip­no­tit­zada de petita. La veri­tat és que, òrfena des dels catorze anys, “ella també arros­se­gava els seus trau­mes”, con­jec­tura Gui­lla­mon, que no pretén con­tra­dir Palau, sinó en tot cas “pro­cu­rar enten­dre tot­hom i acos­tar-m’hi amb deli­ca­desa, perquè sem­pre hi ha gent de carn i os dar­rere els fets”. Els pares, con­tra el relat una mica opres­siu que n’ofe­reix Palau, van pre­o­cu­par-se fins al final pel seu benes­tar, fins i tot pro­me­tent-li als anys cin­quanta d’aju­dar-lo a mun­tar una lli­bre­ria i una gale­ria d’art a Bar­ce­lona per tal que convèncer-lo que tornés de París. Al final va tor­nar, però rene­gant dels pares, “com un nen mal criat”, apunta Gui­lla­mon, que el des­criu com “el típic hippy dels anys sei­xanta de casa bona, però més tor­tu­rat”.

El fet és que la infor­mació sobre Palau i Fabre que Gui­lla­mon va dosi­fi­cant al llarg del lli­bre el pre­senta, tal­ment una figura sobre el teló de l’època, com un noi soli­tari, intros­pec­tiu, poruc, fan­tasiós, purità i alhora ambiciós, “un jove enve­llit que, para­do­xal­ment, a par­tir dels setanta anys, va ser un vell jove”. En defi­ni­tiva, “un nen feble que seria un adult mar­cat”, com diu el biògraf. Segu­ra­ment hi va tenir a veure el cop de pilota que va reben­tar-li el timpà al pati del col·legi de la Bona­nova, del qual guar­dava ja prou mal record pels càstigs físics dels her­ma­nos, tot i que no va ser cons­ci­ent que no hi sen­tia d’una oïda fins molts anys més tard, quan ja anava a la uni­ver­si­tat. Aquesta sor­desa, que va ser deci­siva en la manera amb què viu­ria l’esclat de la Guerra Civil men­tre era de vacan­ces a Eivissa, explica mol­tes altres coses. La relació amb les dones, per exem­ple, que a aquesta edat pri­me­renca refi­ava més a les estre­lles gla­mu­ro­ses que sor­tien a les revis­tes il·lus­tra­des que a les ami­gues reals, com la pri­mera xicota, Car­mentxu Pujol, que va robar-li el cor en l’esti­ueig a l’Hotel Prat de Tona, el 1931, o la jove mare de qui es va ena­mo­rar a cala Gració d’Eivissa.

El capítol eivis­senc és un dels més sor­pre­nents del lli­bre. Palau, que era la pri­mera vegada que mar­xava sol de vacan­ces, amb dinou anys, va embar­car-se cap a l’illa el 13 de juliol de 1936, l’endemà de l’assas­si­nat de José Calvo Sotelo, i men­tre el món cone­gut s’ensor­rava es va dedi­car a bai­xar a la platja cada dia i sen­tir-se ric amb 500 pes­se­tes a la but­xaca. El seu tes­ti­moni del mes que va pas­sar a Eivissa, d’on no va tor­nar fins al 14 d’agost, és “un relat sobre la innocència”, convé Gui­lla­mon, que veu Palau com una mena de Bus­ter Kea­ton a El maqui­nista de la gene­ral, com si la rea­li­tat parlés en “una llen­gua des­co­ne­guda”. La vida ver­da­dera en tot cas se li tira­ria al damunt en arri­bar a Bar­ce­lona, on al cap de dos anys s’embos­ca­ria per no haver d’anar al front i aca­ba­ria pre­so­ner al final de la guerra. De nou, se’n sor­ti­ria gràcies als pares, fins que va empren­dre el camí de París.

Les tietes ‘franceses’
Quan van cridar la seva lleva, el 1938, Palau i Fabre, com altres nois de la seva edat, es va amagar per evitar d’anar al front. Republicà convençut, la deserció, que argumentaria passat el temps en el fet que “estava destinat a grans obres”, el faria sentir culpable tota la vida, i així i tot va decorar-la a les memòries dient que va estar emboscat a casa d’unes “germanes franceses”. Encuriosit, Guillamon ha acabat sabent, amb l’ajuda d’Alícia Vacarizo, l’última companya del poeta, que en realitat es va refugiar a casa de les tietes, al segon pis del número 90 de l’avinguda República Argentina, on es va dedicar a llegir Carles Riba i Rosselló-Pòrcel.

Precoç defensor de l’avantguarda

Un dels primers articles de Palau i Fabre, quan tenia setze anys, publicat a la revista de l’Institut Tècnic Eulàlia, ja era una reivindicació de l’art modern, arran de la mort de Pau Gargallo, “en contra dels valors segurs i del gust conservador” que representava el món burgès dels pares. De ben jove, va donar mostres d’un agut esperit crític, que aviat va poder expressar també a través de les col·laboracions literàries a La Publicitat i La Humanitat, en aquella època daurada del periodisme en què el talent juvenil trobava les portes obertes, com remarca Guillamon. Gràcies a això, va poder entrevistar el 1935 Federico García Lorca, que va deixar una enorme empremta en Palau. Com faria més endavant amb Picasso, també comptava les vegades que havia visitat el poeta i dramaturg andalús, i amb el mateix patiment de “no estar a l’altura”, assegura el biògraf. El cert és que, en aquell moment, l’artista per qui sentia més admiració era Dalí, que encarnava l’art subversiu que buscava i a qui va dedicar un manuscrit inèdit que Guillamon exhuma al seu llibre. De Picasso, en va poder tenir la primera notícia el gener de 1936, quan va exposar a la Sala Esteva convidat per ADLAN, tot i que no en va escriure res fins al 1944, poc abans d’anar a París, on viuria catorze anys. Però això ja forma part del nou llibre que prepara Guillamon.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia