Cultura popular

L’Escaldàrium fa trenta anys

El Templàrium, els actes de foc i de l’aigua adreçats als infants i joves, fa tres anys que inaugura la festa

El judici a les dones remeieres, acusades injustament de bruixeria, i un dels actes centrals, té lloc avui

La mitjanit de dissabte agafa el relleu la batalla entre el foc i l’aigua, amb la música, que envaeix la plaça

El judici és un acte d’homenatge a les dones remeieres acusades de bruixeria injustament

La ciutat de Caldes de Montbui, al Vallès Oriental, ja fa dies que bull amb la preparació de l’Escaldàrium 2024. De fet, el cap de setmana passat ja van gaudir del Templàrium, els prolegòmens de la festa, destinat als infants i joves, preferentment fins als 16 anys. Un espectacle de foc i d’aigua, que compon l’aigua termal que dona nom a la ciutat, i que enguany ha arribat a la tercera edició. Pretén consolidar la secció infantil i juvenil del Ball de Diables de Caldes de Montbui, i acaben d’estrenar la música de les tres danses d’aigua, del músic Ramon Solé, que incorpora una part cantada, ja que de fet les músiques de l’Escaldàrium no tenen veu. Però deixant de banda el Templàrium, el dia gran de “l’univers Escaldàrium”, com el defineixen els calderins, és aquest cap de setmana. Una festa d’estiu que evoluciona a mesura que es fa gran, i que enguany bufarà 30 espelmes.

L’Escaldàrium ha tingut tres coordinadors al llarg de la seva trajectòria i aquest 2024 la coordinadora de les entitats que li donen vida és Magda Creus. Ha participat en la festa des del segon any, al ball de diables, “quan la celebració es deia Festa del Foc i de l’Aigua” i des de llavors sempre ha estat lligada a l’Escaldàrium. El 2012 i el 2013, en haver crescut la festa, en va ser la primera directora i aquest 2024 ha assumit el repte de ser-ne la coordinadora, “amb molta responsabilitat i il·lusió”, detalla Creus. La festa va néixer el 1994 i, segons explica, “cap a l’any 2000 es van gravar les músiques en CD i es va donar forma al format de llegenda actual, buscant un nom més curt, i es va proposar el d’Escaldàrium, que fa referència a les piscines termals que hi ha a la vila”. És una forma d’escenificar el misteriós origen de l’aigua termal que brolla a 78ºC a la plaça de la Font del Lleó, al nucli antic de Caldes, on hi ha les termes romanes, i on gira tota la festa. “A Caldes es feia la festa romana, al·legòrica de l’aigua termal, i es va deixar de fer. En aquell moment els Diables, que tenien un any de vida i moltes ganes de fer coses, van agafar-ne el relleu i van voler fer una festa relacionada amb Caldes que ha anat evolucionant amb la música en directe, el foc i l’aigua”, afegeix Creus. La comissió de l’Escaldàrium, creada quan la festa va anar agafant múscul, està formada pel Ball de Diables, els bombers voluntaris, l’associació de músics del foc i de l’aigua, l’Associació la Forca i l’Ajuntament.

El judici a les dones remeieres

Avui, a dos quarts d’onze de la nit, s’escenificarà el judici a les dones remeieres que van ser acusades de bruixeria injustament al segle XVII. La coordinadora de l’Escaldàrium, Magda Creus, relata que el 1619 i 1620 hi va haver un procés d’acusació de bruixeria a dones de Caldes, un fet real. “I es va voler lligar les bruixes que participen a l’Escaldàrium amb les dones acusades de bruixeria, i per això es va crear aquest acte, el judici”, explica. Al principi no es deia el judici, era l’execució, “més gore”, diu Creus, “en què s’agafava les dones i es penjaven i es convertien en bruixes, i ara té un rerefons històric i feminista, un punt més d’homenatge”, afegeix Creus. El judici és ara una teatralització del procés viscut al segle XVII a Caldes. Laura Ugarte és una de les quatre noies que formen l’Associació la Forca i dona vida a una de les 14 dones que enguany hi participen. És cantant, i es dedica al món de l’espectacle de forma professional, però “gairebé tothom que hi participa és amateur”, explica. L’Associació la Forca és l’encarregada de fer el guió i la direcció de la teatralització, que enguany compleix 10 anys i és un ingredient més de la festa. Ugarte afirma que aquest any “hi ha hagut molta demanda per participar-hi, s’ha refet el guió per donar cabuda als personatges, n’hi ha algun de nou i un nou audiovisual”. Va començar sent una performance i va passar a ser una teatralització. “És molt bonica la sensació de fer l’espectacle i de poder donar veu a les dones, i ens omple d’orgull. Fem molta pinya, i hi ha energia, bon ambient i amb la feinada que suposa, quan acaba és un esclat d’adrenalina”, detalla Ugarte. El judici és la porta d’entrada a l’univers Escaldàrium, un espectacle visual i sonor, per a tots els sentits.

Escaldàrium, foc, aigua i música

La festa comença just havent tocat les dotze de la nit d’aquest dissabte, quan el Termaliot fa aparèixer les bruixes. Aquí comença una batalla que es va alternant entre l’aigua i el foc, les forces del cel i les de la terra, en què no guanya ningú. En total, són nou actes alterns, sis de foc i tres d’aigua, en què les persones assistents ballen i salten sota les guspires i les espurnes dels personatges demoníacs, al voltant de Godra, creats per donar vida a la festa. Els actes d’aigua, les anomenades “tempestes”, es nodreixen d’unes grans mànegues, amb efectes lumínics i una música en directe, interpretada per músics locals, composta expressament per a la festa. També hi ha espai per als tabalers dels diables, que entre acte i acte fan retronar els seus instruments, donant continuïtat a l’espectacle. És una festa que permet als assistents barrejar-se amb els actors, els personatges ideats i creats per gaudir dels actes de foc, d’aigua i la música en directe.

Les novetats d’aquesta edició seran sobretot en la pirotècnia, que es farà més visual, canvis en el vestuari d’alguns personatges, més dispositius d’aigua, i Hidra, la bèstia d’aigua, s’integrarà més en l’acció. També hi tornarà a haver quatre harpies, i també serà aigua termal que prèviament s’ha refredat la que es ruixarà. Una mesura temporal iniciada amb la sequera que ha arribat per quedar-se, segons la comissió de l’Escaldàrium. S’espera que en els actes festius d’aquest 2024 s’apleguin a Caldes entre 6.000 i 7.000 persones; gent de la ciutat, de la comarca i fins i tot de fora, segons els organitzadors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.