Còmic

Inauguració d’un mural de Tintín

Cimera diplomàtica de Sildàvia a Calonge

Des de sem­pre, un dels anhels més grans de la huma­ni­tat és fer rea­li­tat els som­nis. L’afició als còmics de Tintín per­tany a l’uni­vers de la fan­ta­sia, de la ima­gi­nació que pot ser motor de la rea­li­tat però que no és la rea­li­tat en la seva essència.

No? Hi ha moments que la força d’allò que és ima­gi­nari pren con­sistència tan­gi­ble. Enric Reverté fa molts anys que fa rea­li­tat la seva passió pel món de Tintín. Pri­mer cre­ant a Bar­ce­lona la botiga Can Tonet, espe­ci­a­lit­zada en publi­ca­ci­ons i objec­tes d’aquesta cre­ació d’Hergé, i després asso­lint el càrrec de cònsol de Sildàvia a Bar­ce­lona. Pels que no esti­guin ave­sats a les aven­tu­res de la colla del capità Had­dock, hem de pun­tu­a­lit­zar que Sildàvia és un país ima­gi­nari que apa­reix a l’àlbum El cep­tre d’Ottokar. Es tracta d’una monar­quia, més o menys a Cen­tre­eu­ropa, que repre­senta els valors occi­den­tals enfront la seva veïna Bordúria, país que evo­cava a l’època de la publi­cació de l’àlbum els estats d’influència soviètica.

Aquesta repre­sen­tació diplomàtica de Sildàvia no li ve del no-res, a Reverté. Exis­teix tota una xarxa de con­so­lats sil­daus a tot el món. Unes figu­res diplomàtiques que no són vis­tes amb bons ulls pels repre­sen­tants legals dels drets de l’obra d’Hergé i que han creat més d’una fricció diplomàtica entre les dues parts.

Reverté i el seu Con­so­lat de Syl­da­via a Bar­ce­lon­nie, nom ofi­cial, té ara seu a la loca­li­tat de Calonge, i és en aquesta població de la Costa Brava on es van reu­nir diu­menge diver­sos cònsols de Sildàvia per par­ti­ci­par en la inau­gu­ració del mural de Tintín més gran rea­lit­zat en un espai pri­vat, amb una superfície de prop de 50 metres qua­drats.

La tro­bada tenia un altre objec­tiu: cele­brar la fes­ti­vi­tat de Sant Wla­di­mir, el sant patró de Sildàvia, que se cele­bra el 15 de juliol, però com que enguany coin­ci­dia en dilluns es va tras­lla­dar al dis­sabte següent.

L’obra ha estat rea­lit­zada a la seu del con­so­lat pel gra­fi­ter gironí Sergi Salas, que ha repre­sen­tat els per­so­nat­ges prin­ci­pals de la sèrie: Tintín, Milú, l’avant­pas­sat del capità Had­dock, el pro­fes­sor Tor­nas­sol, Dupont i Dupond i la Cas­ta­fi­ore, més algun altre que ha apa­re­gut en diver­sos àlbums de Tintín com ara Oli­veira da Figueira, el vene­dor ambu­lant por­tuguès. El mural ha estat bate­jat com a Stockel català, en referència a un mural de carac­terísti­ques simi­lars que es troba en una de les esta­ci­ons de metro de Brus­sel·les, la ciu­tat tin­ti­naire per excel·lència.

En la inau­gu­ració, hi van ser pre­sents Joan Manuel Sol­de­vi­lla, cònsol de Sildàvia a Figue­res; Juan Manuel Man­zano, cònsol a Extre­ma­dura; Bita Hash­tro­ody, cònsol de l’Iran, esta­blerta a Madrid, i Ric­hard Reyes, cònsol de la loca­li­tat de la Bre­ta­nya fran­cesa Saint-Nazaire. Reyes va ser nome­nat Sil­dau de l’Any.

La tro­bada va reu­nir molts tin­ti­nai­res, com ara Toni Costa, autor de l’històric Dic­ci­o­nari de Tintín, i els fills de Joa­quim Ven­talló, pri­mer tra­duc­tor al català de Tintín, Eulàlia i Joan Ven­talló. En el refri­geri de la recepció no hi va fal­tar la coca sil­dava, ela­bo­rada pel mes­tre pas­tis­ser de Mataró i tin­ti­naire Ramón Arti­gues.

La jor­nada va començar al matí amb un cam­pi­o­nat de Tin­tin­joc. El savi tin­ti­naire, un joc de pre­gun­tes simi­lar al tri­vial en què va resul­tar gua­nya­dora de manera abas­se­ga­dora la pare­lla for­mada per Jordi Duch, pre­si­dent de l’asso­ci­ació tin­ti­naire 1001, i Albert Ros­sich, catedràtic emèrit de filo­lo­gia cata­lana de la Uni­ver­si­tat de Girona. El segon lloc va ser per al tàndem for­mat per Miquel Puig i Josep Manuel Silva.

Com a cen­tre con­so­lar també es van expe­dir uns quants pas­sa­ports sil­daus en què se citen obli­ga­ci­ons d’aquesta ciu­ta­da­nia que es resu­mei­xen en ser res­pectuós amb les per­so­nes i les seves con­di­ci­ons i cre­en­ces i, per extensió, amb tot el món ani­mal i tota la natura. Una fan­ta­sia que cal­dria fer real.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.