Cultura
Mor Julia Uceda Valiente, professora, escriptora i poetessa andalusa
Va ser guardonada l’any 2003 amb el Premi Nacional de Poesia Espanyola i el 2021 va rebre la Medalla d’Or al Mèrit de les Belles Arts que atorga el govern d’Espanya.
La professora, assagista i poetessa Julia Uceda Valiente (Sevilla, 1925), va morir diumenge, a l’edat de 98 anys, segons ha informat la fundació espanyola José Manuel Lara.
Va doctorar-se en Filosofia i Lletres a la Universitat de Sevilla, va exercir de professora a la Universitat de Cadis fins a l’any 1965, i aleshores va traslladar-se als Estats Units on va exercir de catedràtica a la Universitat Estatal de Michigan fins al 1973. L’any 1974 va instal·lar-se a Irlanda per fer de professora a la Dublin Collage i el 1976 va establir-se a Galícia, país on ha viscut fins als seus últims dies.
Al llarg de la seva trajectòria va anar intercalant la feina de professora amb la d’escriptora. El 1959 va publicar el seu primer llibre Mariposa en cenizas a la revista Alcaraván. Aquesta entrada li va servir per introduir-se en els cercles intel·lectuals sevillans. Va participar en diversos certàmens de poesia i va ser guardonada una multitud de vegades, com per exemple el 1961 amb el Premi Adonáis de poesia per Extraña Juventud, l’any 2003 amb el Premi Nacional de Poesia per En el viento, hacia el mar, o l’any 2006 amb el Premi Vandalia en la modalitat de poesia per Zona desconocida. També va ser autora del llibre de relats Luz sobre un friso (2008); l’any 2017 l’Agència Andalusa d’Institucions Culturals li va editar l’antologia Viejas voces secretas; i la seva última obra, publicada el 2023, va ser Poesía completa. Pel que fa a altres reconeixements, el 2005 va ser elegida filla predilecta d’Andalusia, el seu nom va ser posat en una biblioteca pública de Sevilla, i el 2021 el govern espanyol li va fer entrega de la Medalla d’Or al Mèrit a les Belles Arts. El president dels crítics literaris espanyols, Miguel García-Posada, va assenyalar Uceda com una de les més brillants autores que ha donat la llengua espanyola.
Era membre de la Reial Acadèmia Sevillana de les Bones Lletres, de l’Associació Espanyola de Crítics Literaris i de l’Associació Internacional d’Hispanistes.