Patrimoni

patrimoni

L’Ajuntament de Tarragona recupera les campanes del segle XIX de la façana

Datades del 1862, tornaran a sonar després de deu anys de silenci, a partir d’aquest dimecres

El nou sistema d’il·luminació de la façana del consistori tarragoní, estarà enllestit a finals d’agost, però s’estrenarà per Santa Tecla

Des d’aquest dimecres, tornen a sonar les campanes de l’Ajuntament de Tarragona. Després de deu anys en silenci, la façana ha recuperat dos elements històrics que daten del 1862 i que es van treure a causa del mal estat de les cobertes. Durant aquests deu anys han estat guardades a un magatzem de la Tabacalera i ahir dimarts, una empresa especialitzada, les va instal·lar de nou al capdamunt de la façana. Des de les vuit del matí i fins les deu de la nit de dimecres, tornaran a sonar a cada quart i a les hores en punt. I a partir de les 10 de la nit, només tocaran cada hora, com passava antigament. La instal·lació de les campanes es dona un cop la façana principal s’ha alliberat de la bastida.

Nova il·luminació

Actualment s’està acabant de col·locar el nou sistema d’il·luminació. Amb el nou enllumenat ornamental es vol aconseguir una millor interpretació dels aspectes més rellevants de la façana de l’edifici. Així mateix, també es podrà il·luminar la façana en diversos colors de manera alternativa, ja que s’està instal·lant un enllumenat de tipologia LED amb sistema RGB i control de blancs. El nombre de llumeneres totals serà de 140 unitats i el consum previst serà de 2.425W, fet que permetrà una millora considerable de la il·luminació, degut principalment a un augment del nombre total d’unitats, però mantenint un consum elèctric reduït. La il·luminació de la façana estarà enllestida a finals de mes, tot i que no començarà a funcionar fins a Santa Tecla, perquè cal fer les proves perquè pugui funcionar tot el nou sistema amb normalitat. Només llavors la façana de l’Ajuntament estarà completament enllestida i rehabilitada. La recuperació del color original és l’element més rellevant de la façana de l’edifici consistorial, ja que s’ha aconseguit trobar el pigment original, que és el de les cases senyorials de l’època, com Casa Castellarnau o l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica, amb la gamma de colors del Conjunt Històric. “Les campanes instal·lades i la nova il·luminació amb els 140 punts leds són els aspectes més visibles de la rehabilitació d’aquest monument històric, però també s’ha fet una tasca molt important de sanejament de les cobertes i renovació dels balcons i les finestres. Quan estigui tot enllestit la fisonomia de la plaça de la Font canviarà radicalment”, remarca el conseller de Territori, Nacho García Latorre.

Recuperació façana

Les obres de rehabilitació de la façana principal del Palau Municipal, van engegar el 3 d’abril d’enguany i van acabar a finals del mes de maig. Per això va ser necessari repicar la façana per tal d’eliminar l’arrebossat aplicat als anys vuitanta, i recuperar el color original de la façana, construïda entre el 1861-1865. Per aconseguir el color original s’ha dut a terme un procés exhaustiu de recuperació de pigments, dut a terme per Masala Consultors. Els treballs van consistir en la retirada dels revestiments desgastats, esclofollats, els arrebossats de reparacions contemporànies amb materials inadequats; així com les capes de morter preparatòries fins a arribar al mur construït amb pedra i morter de calç. Així mateix, previ al repicat, es van fer cates en diferents punts de la façana per tal d’analitzar les diferents capes que conformen el parament i la solidesa del morter base. En les estratigrafies es va comprovar que, en el procés de l’obra de rehabilitació de la façana dels anys vuitanta, s’havien repicat completament les capes d’arrebossat i de l’enlluït final colorat. El repicat de l’arrebossat es va fer de forma manual per tal de documentar les preexistències, així com identificar vestigis del color original, que seria un color teula. Durant els treballs, una acurada observació va permetre detectar encara un únic fragment de l’estuc anterior, sobre la cornisa d’un dels frontons de pedra de la segona planta i les traces de les línies ortogonals que definien l’estucat. A partir d’aquestes troballes, es va consensuar amb tots els agents implicats a l’obra i els responsables tècnics municipals, la paleta de colors més similar a la tonalitat dels testimonis conservats, i es va encarregar la fabricació del morter de calç, incorporant sorres adequades al revestiment a reintegrar i els pigments naturals per conferir la tonalitat teula desitjada.

La història de la façana

L’edifici de l’Ajuntament de Tarragona, va ser construït entre els anys 1861-1865 pels arquitectes Francesc Barba i Francesc Rossell i representa en estil neoclàssic, amb diverses al·legories en façana, tant de la història tant de la ciutat com de la demarcació de les comarques tarragonines, ja que fins al 1986 va allotjar-s’hi la Diputació. L’obra d’escultures i relleus de la façana és de Bernat Verderol. Pel que fa als materials, s’utilitza en planta baixa la pedra anomenada llisós, el marbre de Carrara en les balustrades dels balcons i la pedra sorrenca del país en els remats arquitectònics i ornamentació escultòrica superior.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.