ART
Un “molí secret” per a l’art a l’Empordà
El taller de l’artista Manolo Sierra en una antiga fàbrica d’arròs de Sant Pere Pescador, que va quedar completament destruït pel temporal Glòria, és ara, un cop rehabilitat pel productor britànic Nic Alderton, l’“espai creatiu” Secret Mill, que fent honor al seu nom es defineix com “una galeria privada, un taller amagat i un lloc secret”. Evitant, doncs, la publicitat excessiva, emprèn una nova temporada com a espai que “connecta els artistes amb galeries, dissenyadors d’interiors i col·leccionistes”, sempre amb cita concertada a través de l’adreça shh.cat/visita. Sota la direcció artística de la historiadora de l’art Thaïs Botinas, la programació d’aquest agost es presenta amb el lema La il·lusió i la proposta expositiva de l’escultor Jaume Roig (Mallorca, 1981) i el fotògraf Jean Marie del Moral, que n’ha documentat el procés de creació a l’estudi Es Pinaret de l’artista des del 2019. Amb el títol Last Universal Common Ancestor (l’últim ancestre comú universal), Jaume Roig presenta un bacteri unicel·lular incrustat a l’arrel de l’arbre de la vida, del qual van sorgir les infinites formes d’existència que ens envolten. Segons el propietari de Secret Mill, Nic Alderton, “Jaume Roig ens demana que fem un pas enrere de no milers, sinó milers de milions d’anys, cap a les primeres formes de vida a partir de les quals podem connectar amb el nostre propi llinatge”.
Escultor i pintor, Roig va aprendre l’ofici a l’estudi mallorquí de la seva mare ceramista, fins a arribar a una interpretació personal i moderna de la ceràmica tradicional. Les seves escultures desenvolupen l’estructura d’una forma microscòpica i senzilla, cercant allò que uneix tots els éssers vius i que, des del punt de vista artístic, seria també l’origen de tota forma, com ho són la línia o el cercle. L’exposició, que estarà oberta fins al 25 d’agost, també incorpora algunes escultures fetes en col·laboració amb el ferrer Joan Ramon Sunyer i que presenta per primera vegada en aquesta mostra al Secret Mill per complementar els quadres i les ceràmiques.
A partir del 29 d’agost i fins al 15 de setembre, l’espai d’exposició l’ocuparà S, de Manolo Sierra (Cadis, 1973), un artista arrelat fa anys a l’Empordà i amb residència permanent al Secret Mill, que pren una lletra com a motiu plàstic, pels conceptes que genera, per tal de traslladar a la pintura part de la seva experiència viscuda. Altres artistes que han passat per aquest recinte amagat són Carles Taché, Xavier González Arnau, José María de Aurora i Yoyo Balagué.