BLANES
Homenatge a l’actor Fermí Reixach en el 12è cicle Docus a la Fresca
El municipi de Blanes va fer un homenatge pòstum que se li va retre a l’actor Fermí Reixach i Garcia, mort el passat 12 de juny als 78 anys. Va tenir lloc durant la projecció de Currito de la Costa: l’altra alternativa, del blanenc Raül Busquets, un dels treballs que es poden visionar en el 12è cicle Docus a la Fresca, organitzat per La Focal.
El reconeixement no tan sols va ser a l’artista, sinó també al món dels somnis i a tot l’univers del setè art. Per això, abans de començar la sessió, un nen vestit amb una indumentària que recordava al petit Jackie Coogan –l’estrella infantil del cinema mut que robava el protagonisme al mateix Charles Chaplin al film The Kid–, va encetar la vetllada fent el clàssic cop sec de la coneguda claqueta que s’utilitza als rodatges de cinema.
El documental de Raül Busquets va comptar amb la participació de Fermí Reixach, que hi interpreta el paper d’un historiador local. Valentí Hinarejos, de La Focal, i el director, van donar pas a un In Memoriam de l’actor lloretenc, repassant principalment algunes de les seves intervencions cinematogràfiques, la darrera de les quals va ser l’any 2014 a El Cafè de la Marina, dirigida per Sílvia Munt.
Amb una sòlida formació com actor teatral, on va debutar quan es van fundar Els Comediants amb l’obra Catacroc del 1973, va ampliar els seus estudis d’interpretació a Nova York, a l’Stella Adler Institut i a l’Ernie Martin Actor’s Creative Studio, on va abraçar el mètode Stanislavski. Posteriorment, entre d’altres aprenentatges, també va assistir com oient a l’Actor’s Studio de Lee Strasberg.
El seu debut cinematogràfic va ser al 1980 amb La Campanada, dirigida per Jaime Camino, amb qui també va treballar a Llums i Ombres. Va compaginar les seves actuacions al Teatre amb el Cinema i la Televisió, on durant tres temporades va incorporar el personatge de Guillem Almeda a la telesèrie de sobretaula de TV3 La Riera.
El cicle Docus a la Fresca 2024 es tancarà el proper divendres dia 23 amb Caçadors d’Imatges: una crònica visual de les Illes Medes. A partir d’imatges submarines d’aquest paratge rodades en la dècada dels anys 50, fa una crònica dels darrers 70 anys d’aquest tresor de la Mediterrània. També hi ha aportacions d’importants realitzadors audiovisuals com Miquel Sans, Manel Gil i Manel González.