Temporada Alta 2024, la més llarga i amb més propostes que mai
La 33a edició del festival Temporada Alta comptarà amb 110 espectacles, 13 més que l’any passat, i comptarà amb un reforç de la programació internacional amb 23 espectacles, segons recull l’agència Acn. El director del festival, Salvador Sunyer, ha assegurat que aquesta és la que té “més durada i més espectacles” perquè han intentat “fer una foto grossa de l’escena internacional”. Malgrat tot, Sunyer ha avisat que la mostra d’arts escèniques arriba al seu límit de programació. Alguns dels noms més destacats d’aquesta 33a edició serà el director Romeo Castellucci, que estrenarà a l’Estat ’Bérenice’ amb Isabelle Huppert de protagonista, ’Dans la mesure de l’impossible’ de Tiago Rodrigues o ’Tre modi per non morire’ amb Toni Servillo.
“La creació escènica és molt diversa”, avisava el director del festival Temporada Alta, Salvador Sunyer. Per això ha decidit programar el màxim de varietat possible en els espectacles en aquesta 33a edició del festival. El resultat és la programació més llarga de la història de la mostra d’arts escèniques amb 110 espectacles que es faran del 13 de setembre al 8 de desembre.
Enguany s’allarga per dates amb el primer dels espectacles: ’Carmina Burana’ de la Fura dels Baus. Es tracta d’una col·laboració entre el Temporada Alta i IberCamera que es podrà veure a l’auditori de Girona del 13 al 15 de setembre. De fet, aquestes funcions han portat a allargar el festival i l’han convertit en l’edició més llarga dels 33 anys d’història.
A partir d’aquí, el festival reprendrà la programació en les seves dates habituals, el primer cap de setmana d’octubre. I ho farà amb un dels plats més grans de la mostra, amb el projecte europeu ’Paisatges compartits’. Hi participen set festivals i grans teatres que organitzen funcions de companyies a l’aire lliure. En aquest cas, es farà en diferents indrets naturals del municipi de Celrà (Gironès) i cada país aporta una companyia per fer una part de l’espectacle. En aquest cas, la companyia escollida és ’El Conde de Torrefiel’.
Programació internacional
Aquest projecte europeu és conjuntament amb ’Bérenice’ una de les principals apostes internacionals. La nova producció de Romeo Castellucci estrenarà a l’Estat aquest espectacle i només es podrà veure en el Temporada Alta i estarà protagonitzar per Isabelle Huppert. Sunyer ha avisat al públic que no s’esperin escoltar “cap vers del text original” del clàssic de Racine.
També hi haurà l’estrena absoluta de ’Un sublime error’, de Needcompany i Jan Lawers, que representa un retrat íntim d’un home interpretat per Gonzalo Cunill. L’italià Toni Servillo interpretarà ’Tre modi per non morire’, una proposta que repassa textos de Dante, Baudelaire i clàssics grecs. El director del festival d’Avinyó, Tiago Rodrigues, presentarà al Temporada Alta ’Dans la mesure de l’impossible’ on el portuguès posarà la mirada en els cooperants internacionals i com actuen en les zones de conflicte.
De l’Amèrica Llatina arribarà ’Gaviota’ de Guillermo Cacace. Es tracta d’una de les revelacions de la temporada que planteja una revisió del clàssic de Txékhov en què el públic està més a prop que mai de les actrius de l’espectacle. Marina Otero torna al festival gironí per tancar la seva trilogia amb ’Kill me’, un espectacle que es concentra amb la salut mental de les dones.
Programació catalana
Enguany la programació del festival compta amb unes 70 propostes de produccions catalanes i gironines. En destaca ’Un matrimoni a Boston’ que tornarà als escenaris amb Emma Vilarasau i Marta Marco que repeteixen amb papers diferents i Emma Arquillué que s’incorpora per fer el paper de criada. També s’estrenarà ’Mort d’un comediant’, la nova proposta de Guillem Clua amb Jordi Bosch, Mercè Pons i Francesc Marginet.
A més, el festival ha apostat per impulsar les lectures dramatúrgiques. Sunyer apunta que aquest gènere és un dels “més essencials” dins de les arts escèniques. Un dels exemples que es podrà veure a Girona és ’Cartes d’amor’, una lectura que protagonitzaran Ramon Madaula i Carme Elias. També hi haurà un homenatge a Modest Prats en una lectura d’alguns dels seus textos a la catedral de Girona.