El viatge de l’orgue de Tòquio a Lleida
El 29 de setembre, la catedral de Lleida inaugurarà el seu nou orgue, que ha arribat procedent de Tòquio a través d’una donació
L’instrument es va construir entre el 1974 i el 1975 als tallers de la prestigiosa marca alemanya Klais, que l’ha instal·lat a la seu
El diumenge 29 de setembre, dia de Sant Miquel, en plena festa major de tardor de la ciutat, la catedral nova de Lleida inaugurarà el seu nou orgue: un instrument construït a Bonn (Alemanya) per la prestigiosa empresa Klais, entre el 1974 i el 1975, que va arribar fa uns mesos a Lleida després d’un llarg viatge des del Japó, on els seus antics propietaris n’han fet donació a la seu lleidatana. Però abans d’explicar com un orgue alemany ha arribat des del Japó a Lleida, cal apuntar-ne els antecedents.
La Seu Nova de Lleida realment necessitava aquest instrument: el seu orgue anterior, construït per Organería Española i instal·lat el 1958 pel Servicio Nacional de Regiones Devastadas y Reparaciones –per restituir part del nombrós patrimoni religiós que va perdre la ciutat durant la guerra–, va deixar de funcionar ara fa deu anys. Era un orgue de poca qualitat, que en temps de postguerra va substituir els tres orgues barrocs, de final del segle XVIII, que van quedar destruïts per l’incendi provocat al temple l’estiu del 1936, durant les primeres setmanes de la Guerra Civil. Quan aquell orgue dels anys cinquanta es va espatllar, es va arribar a la conclusió que no valia la pena arreglar-lo, i un orgue nou pot arribar a costar 1.400.000 euros, una xifra inassumible per al Bisbat i per al capítol de la catedral de Lleida. Durant els últims anys a la seu s’ha fet servir un orgue electrònic.
Llavors va ser quan Miquel González (Badalona, 1967), professor d’orgue i clavicèmbal del Conservatori Municipal de Música de Lleida, va “agafar la drecera” i, un cop va rebre el vistiplau de les autoritats eclesiàstiques, es va posar en contacte amb els orgueners Klais, per aconseguir un orgue de segona mà “de qualitat i que s’adaptés a les característiques de la catedral”. Finalment, Klais el va posar sobre la pista d’un orgue que no es trobava a Bonn, ni tan sols a Europa, sinó a Tòquio, concretament a l’Ishibashi Memorial Hall, un auditori vinculat al departament de música de la universitat privada Ueno Gakuen.
L’empresari japonès Shojiro Ishibashi (1889-1976) va ser el fundador i propietari de l’empresa Bridgestone –que vol dir pont de pedra i és la traducció a l’anglès del seu cognom, Ishibashi–, que va arribar a ser el fabricant de neumàtics més important del món. Shojiro Ishibashi va desenvolupar una important tasca com a promotor cultural i mecenes de les arts, i tant ell com els seus hereus han tingut un pes important en la política japonesa.
L’Ishibashi Memorial Hall es va convertir en un dels auditoris de música clàssica amb més prestigi del Japó, però després de la pandèmia la Ueno Gakuen va entrar en crisi i, entre altres mesures, va decidir prescindir del seu auditori, que va iniciar una nova etapa en què ja no interessava tant la música barroca europea i, per dir-ho clar, l’orgue sobrava. Quan Miquel González, a través de Klais, va saber que hi havia un orgue al Japó que es donava gratuïtament, va iniciar “un any i mig de converses” que van acabar feliçment amb l’arribada de l’orgue a Lleida el maig passat. És cert que es tracta d’una donació, però el trasllat per mar i carretera –més de 10.000 quilòmetres– i la instal·lació de l’orgue a la catedral de Lleida no han sortit gratis: han tingut un cost d’uns 300.000 euros. “El Bisbat està en converses amb les diferents institucions públiques, amb fundacions d’entitats financeres i amb empreses del territori per aconseguir cobrir una part de la despesa per instal·lar el nou orgue, que tot i ser elevada, queda lluny de la quantitat que hauria costat construir un instrument nou”, segons la informació que apareix al web del Bisbat de Lleida. Ha estat justament Klais l’empresa que s’ha encarregat d’instal·lar l’orgue a la seva ubicació definitiva dins del temple. A l’Estat espanyol, Klais ha construït l’orgue de la catedral de Lleó i el de la basílica del Pilar de Saragossa, i va muntar l’orgue de l’auditori Josep Viader de Girona, l’any 2008.
El nou instrument de la catedral de Lleida és un orgue de tubs d’estètica neobarroca alemanya, “ideal per a la interpretació històrica de música de Johann Sebastian Bach i els mestres barrocs de l’Europa del nord”, s’afirma també a la web abans esmentada. L’orgue té tres teclats manuals i pedaler, amb un conjunt de 36 registres i 2.278 tubs, entre els quals cal destacar els tubs horitzontals propis de la trompeteria barroca. La seva alçària en el punt més alt és de 9 metres i té un pes de 13 tones. “És un instrument que està molt bé i estic segur que serà un gran al·licient per promoure la música i la cultura en general a la catedral”, diu Miquel González, que el 29 de setembre oferirà el concert inaugural de l’orgue.