Art

Art i patrimoni

Els museòlegs premien la periodista cultural Maria Palau

L’exposició “Bèsties. Els animals en l’art medieval” del Museu Episcopal de Vic, l’experiència “22 dies en 22 peus. Aventura en solitari a l’Atlàntic”, del Museu Marítim de Barcelona, i el Museu Romà de Premià de Mar són alguns dels premiats a la X edició dels PREMIS AMC de Museologia

Els jardins del Museu Pau Casals de El Vendrell han acollit el lliurament dels X Premis AMC de Museologia 2024, organitzats per l’Associació de Professionals de la Museologia de Catalunya. Uns guardonbiannuals que tenen un caràcter honorífic i de reconeixement de diferents trajectòries professionals en l’àmbit de la museologia catalana, així com de la tasca executada en l’àmbit de les exposicions, les activitats i els projectes de creació i reforma de museus i equipaments patrimonials. L’acte, celebrat aquest migdia, ha comptat amb la participació del director general de la Fundació Pau Casals, Jordi Pardo, i la nova consellera de Cultura, Sònia Hernández.

Dels cinc premis, destaca l’atorgat a Maria Palau, periodista d’aquest diari, per la seva trajectòria en el camp de la comunicació cultural i, específicament, el seu paper en la difusió de la tasca invisible de totes les persones que treballen pel patrimoni cultural i els museu del país. Llicenciada en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), fa 26 anys que treballa com a periodista cultural, des que es va iniciar professionalment a la premsa local, al diari El 9 Nou. El 2003 va començar a treballar per a la nova edició nacional d’El Punt, que va acabar convertint-se, el 2011, a El Punt Avui. Durant tot aquest temps, s’ha centrat específicament en temes d’arts visuals, museus, patrimoni, arquitectura i disseny, i la intenció ha estat sempre donar una visió global de tot Catalunya. És membre de l’Associació Catalana de Crítics d’Art, i ha guanyat els premis GAC i ACCA a la crítica d’art.

Pel que fa als reconeixements professionals, els premis de l’AMC també han volgut destacar la trajectòria de Marisa Suárez Barral i la seva gran vàlua i intensa dedicació en el camp específic de l’educació patrimonial i de museus.

Aquest any el premi a la trajectòria professional en el camp dels museus ha estat per una obra fabricada expressament per a l’ocasió al Museu Molí Paperer de Capellades fruit de la col·laboració entre la mestra artesana paperera, Victòria Rabal (Premi Nacional d’Artesania 2023) i el dissenyador gràfic Xavier Roca, de l’estudi Run Design.

El premi a la categoria a la millor exposició temporal ha estat per a “Bèsties. Els animals en l’art medieval” del Museu Episcopal de Vic (MEV), mostra comissariada per Judit Verdaguer i Marc Sureda, que explora la omnipresència dels animals en l’art medieval, des de l’imaginari cristià i els bestiaris, fins al seu paper en la representació social.

El premi a la millor experiència o activitat, destinat a prestigiar, reconèixer i visibilitzar les aportacions més destacades en el disseny d’activitats complementaris als programes dels museus, ha estat per a 22 dies en 22 peus. Aventura en solitari a l’Atlàntic del Museu Marítim de Barcelona. El guardó destinat a reconèixer els nous projectes museològics i/o museogràfics permanents en museus i equipaments patrimonials, així com el seu impacte sobre el territori, ha estat atorgat a Museu Romà de Premià de Mar, que acull l’únic edifici romà de planta octogonal a Catalunya, del segle V dC.

L’última Mohicana

JAUME VIDAL

El món de la comunicació ha canviat força. Moltes de les coses que s’ensenyaven fa uns anys a les facultats de Periodisme i ales redaccions han quedat desvirtuades, per no dir obsoletes. A tall d’exemple, el titular, espai i concepte que tenia que clarificar el tema que s’ha d’explicar, ara esdevingut a la premsa digital un enigma que incita al lector el malsà exercici de no esbrinar de què va la història fins el final de l’article. Con si fos ficció.

En aquest transit del periodisme “de paper”al “digital“, totalment condicionat per les xarxes socials, s’ha format la periodista Maria Palau, nascuda el 1975, filla de Campdevànol i terrassenca adoptiva. La periodista cultural d’El Punt Avui, especialitzada en temes que fan referència a tot l’univers de creació artística, és generacionalment una professional formada encara en uns criteris periodístics de difícil aplicació però de fàcil enumeració: rigor a l’hora de contrastar la notícia, treball, honestedat, generositat i imaginació. Conceptes als que hem de sumar el de talent, que en el seu cas n’hi trobem en escreix. Uns valors germinals que la Palau ha sabut traslladar al periodisme actual, que ha de lluitar en un camp de batalla en què la proliferació, gràcies a les xarxes socials, de moltes més veus ha enriquit el debat cultural, però també ha enverinat i distorsionat, maliciosament i interessadament, el panorama comunicatiu.

Amb el millor de la bona tradició periodística i amb la mirada moderna sempre renovada de l’actualitat periodística, Maria Palau ,a banda de dominar el treball de redacció i el de carrer, ha obert amb els seus reportatges noves i plurals vies de reflexió sobre el encara difícil reconeixent de l’art contemporani en la vida social, sense oblidar els endèmics problemes dels artistes, del sector galerístic, i dels museus, motiu pel qual el món de la museografia l’acaba de premiar. Un guardó que se suma al dels galeristes i la crítica que ja va rebre en el seu dia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.