Arquitectura

La Torre modernista Mossèn Tor celebra el seu centenari

La Torre Mossèn Tor de Campdevànol, un xalet modernista del 1924, celebrarà el 28 de setembre el centenari amb castellers, els gegants de la comarca i l’estrena d’una auca de Pilarín Bayés amb l’artista, entre d’altres actes. La torre és obra de l’arquitecte Antoni Coll i Fort, deixeble de Gaudí, i del contractista Miquel Fossas. Va estar quatre dècades tancada, degradant-se, fins que un grup de voluntaris liderat per l’artista Evelí Adam van restaurar-la amb molt d’esforç i a contra rellotge. La van obrir al públic com a espai expositiu i cultural fa tres anys i ara volen celebrar el seu centenari amb “tota l’esplendor”. “És molt emocionant”, explica a l’ACN Adam, que reconeix que molts cops van pensar que “no ho aconseguirien”.

Al llarg dels anys, la torre va tenir diferents usos. Des de la residència de mossèn Tor -un sacerdot de Barcelona molt carismàtic que va decidir construir-la com a segona residència-, llar d’infants amb monges de diferents congregacions, passant per un hostal i un lloc de banquets i, actualment, un espai expositiu obert al públic.

La restauració de l’Associació Cultura i Compromís que capitaneja Adam es va fer seguint la seva ornamentació modernista, amb elements com finestres de colors, rajoles de trencadís i motius florals i geomètrics. El jardí és un altre dels seus punts forts amb una glorieta restaurada i escultures a l’aire lliure.

La celebració començarà el divendres 27 de setembre amb una taula rodona amb veïns i testimonis vinculats amb la torre, com ara alumnes que van passar per la guarderia. Entre ells hi ha el mateix Evelí Adam, que també hi va estar un any. “Molts recorden com havia estat la torre i ara, quan la veuen així, s’emocionen”, assenyala.

El dissabte es continuarà la celebració amb una taula rodona sobre l’arquitectura d’aquesta torre modernista de la mà dels arquitectes Joan Forgas i Dolors Ylla-Català de l’estudi Forgas Arquitectes de Barcelona i l’arquitecte tècnica de l’ajuntament de Campdevànol, Cristina Ramisa. Seguidament l’emblemàtica ninotaire Pilarín Bayés presentarà l’auca del centenari de la Torre que ha fet per aquesta ocasió i signarà exemplars.

El programa també inclou una inauguració teatralitzada amb més de 70 personatges vestits d’època, seguit d’actuacions de castellers –Xerrics d’Olot i la colla de Montcada i Reixac– i una plantada amb els gegants de tot el Ripollès. Adam, a més, exposarà per primer cop a aquest espai amb obra inèdita seva, sobretot escultures fetes de fusta. Al vespre es clourà la celebració amb un espectacle de mapping per mostrar “l’ànima de la torre”.

De ruïna a lluir en plena esplendor

Arribar fins aquí no ha estat gens fàcil. Adam recorda el que va veure quan va obrir les portes després de 40 anys tancada. Una part dels sostres estaven a terra, l’aigua baixava per tot arreu, hi havia insectes... era molt dur”, explica. Amb quatre mesos dedicant-hi moltes hores, va aconseguir revertir aquell estat d’abandonament de l’edifici de tres plantes amb l’ajuda d’altres membres de l’associació. “Ho vam fer sense un duro”, recorda, tot remarcant que ha sigut una feina desinteressada amb l’objectiu de poder mantenir el que consideraven una “joia” per Campdevànol. Els propietaris van arribar prèviament a un acord amb Adam per poder-ne fer ús.

A finals del 2021 van aconseguir obrir les portes i des de llavors la torre s’ha omplert de cultura i art. “Han vingut artistes d’aquí i de fora”, remarca l’impulsor del projecte, tot afegint que aquest és un espai “obert a tothom” del món de la cultura. Un sector, lamenta, que continua molt faltat d’ajuts i suport de les administracions. Malgrat tot, projectes com el seu han estat possible, diu, després de molts esforços i fatigues personals. “Hi ha hagut moments que no sabia si hi podria arribar”, admet. Quan falten pocs dies per la celebració del centenari ho té clar: “És un orgull i em fa molta il·lusió”. I conclou que la torre està pensada no només per al gaudi dels ripollesos sinó per a la gent d’arreu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.