Llibres

Som capital editorial

La 42a edició de La Setmana del Llibre en Català arrenca aquest divendres al passeig Lluís Companys

Amb la xifra rècord de 298 expositors, és “el superaparador” de l’ecosistema editorial català

La Setmana és “un exemple de la vitalitat del sector”, i Barcelona, “una capital editorial indiscutible”

Les dades de l’edició d’enguany de la 42a Setmana del Llibre en Català, que comença avui mateix en un nou espai, al passeig Lluís Companys de Barcelona, evidencien que no tot està perdut, almenys en el món editorial català. Més ben dit, demostren la força d’un sector que sap remuntar, per entrebancs que es trobi. Fins al 29 de setembre La Setmana aplegarà 298 expositors (una xifra rècord), amb 86 casetes de llibreries i editorials, i altres espais on es faran prop de 270 activitats . I, a més dels llibres de fons, s’hi presentaran un centenar de novetats , de tots els gèneres. “Barcelona és una capital editorial indiscutible”, destaca Cristina Domènech, la directora del que es considera “el superaparador” de l’ecosistema editorial català i la gran trobada d’editors, llibreters, autors, traductors, il·lustradors i lectors. “La Setmana és un exemple de la vitalitat del sector”, rebla.

La coincidència amb la copa Amèrica ha obligat a modificar la ubicació de les últimes edicions, el moll de la Fusta, i a traslladar-se –només enguany, de manera puntual– al passeig Lluís Companys, en un espai de 6.500 metres quadrats entre l’Arc de Triomf i el parc de la Ciutadella. També s’han canviat les dates i es durà a terme aquests dies de finals de setembre, i no a mitjans de mes com era habitual, per la coincidència amb els actes de l’Onze de Setembre que s’havien organitzat en aquell espai. Els canvis sempre ens poden fer passar quimera però no sembla que a La Setmana els siguin perjudicials: “És un canvi i ens hem d’adaptar. El nou espai, al passeig Lluís Companys, té coses positives, com el fet que és al centre de la ciutat, que coincidim amb les festes de la Mercè, i que tindrem un públic que habitualment no tenim; i aquesta és una oportunitat per atreure nous públics i per promocionar la lectura i el llibre en català”, assenyala Domènech.

Per la directora, és important que gairebé “la totalitat de segells que publiquen en català tenen presència d’una manera o altra a La Setmana”. I que hi són representats tots els altres territoris de parla catalana, amb el País Valencià, Andorra, les Illes Balears, la Catalunya del Nord i enguany, per primer cop, l’Alguer, que hi presentarà una revista. Uns territoris, per altra banda, sobre els quals plana, amb major o menor gravetat, l’amenaça per a la llengua. “La nostra prioritat és que puguin seguir venint a La Setmana i estar molt atents que hi puguin ser. Lluitarem perquè sigui així”, diu la directora.

Un de cada tres

Malgrat que queda molta feina per fer, els percentatges de lectors en català no són magres: a Catalunya, un de cada tres llibres es llegeix en català. I, segons la darrera enquesta dels hàbits de lectura i compra de llibres, el 65,1% de la població de Catalunya de 14 anys o més ha comprat algun llibre (de text o no de text) en els últims 12 mesos. “Les xifres són positives, sobretot des de la pandèmia. Però s’han d’analitzar bé i veure si això tindrà una continuïtat, si són joves els que comencen a llegir més o, al revés, és un públic més gran... S’ha de fer una anàlisi molt acurada de les dades, però ara mateix, sobre el nivell de lectura, les xifres no són pessimistes. Una altra cosa és l’ús social del català al carrer”, assenyala Domènech. Un dels objectius de l’esdeveniment és justament crear lectors en català: “La Setmana vol apropar el llibre en català al públic i mostrar la seva diversitat, perquè de vegades no en som conscients, que estem al nivell de qualsevol altra llengua. I hem de ser suficientment atractius per poder generar nous lectors.” És en aquest marc que des d’avui i durant deu dies hi haurà tot un feix d’activitats al voltant del llibre català, “perquè vingui un públic, perquè vegi que aquell contingut li interessa, i que d’aquí es compri el llibre o vagi a la biblioteca, o que tingui aquest vincle amb el llibre català. Aquest és el gran objectiu”, afirma Domènech.

Es fa difícil destacar alguna de les singularitats de l’edició que comença aquest divendres. Per la directora, tindran molt pes les commemoracions d’aquest any, sobretot les de Joan Salvat-Papasseit, Montserrat Vayreda, Vicent Andrés Estellés i Àngel Guimerà. A més dels recitals poètics, concerts, debats, converses amb autors, signatures de llibres i rutes literàries, destaca la presentació de les novetats catalanes i la presència d’autors internacionals, com ara l’escriptor irlandès de true crime Mark O’Connell, l’escocesa Kirsty Logan, i l’ornitòleg i escriptor Stanislaw Lubienski. La programació de La Setmana s’ha segmentat en blocs temàtics, i n’hi haurà de dedicats a la llengua (dia 22), amb un debat sobre l’estat del català a la Catalunya del Nord i a l’Alguer; als feminismes (dia 28); al periodisme (dia 22); al còmic (dia 23), o a la cuina (dia 24), en què s’esperen xefs com Carme Ruscalleda, Maria Nicolau o Pep Salsetes. També hi haurà el bloc de novel·la històrica (dia 24), el de novel·la negra (dia 28) i el de traduccions (dia 23). “Hi ha una gran diversitat d’activitats, i el més important és que són activitats obertes a tothom.”

Després de 42 edicions, cap a on ha d’anar, La Setmana? Per Cristina Domènech la prioritat és “anar millorant el vincle amb el ciutadà, que s’acosti a La Setmana, però que sobretot que s’acosti al llibre en català”. La directora creu que els tentacles d’aquesta festa de les lletres s’han d’anar estenent arreu: “A Lleida també s’ha de celebrar d’alguna manera; o a les escoles de Figueres, o a les biblioteques de Tremp, o a les llibreries de Tarragona... Tothom s’hauria de fer seves aquestes dates per valorar el llibre en català. És una oportunitat boníssima.” De moment, a Barcelona arrenca avui i l’acte inaugural serà aquest dissabte, dia 21, a les dotze del migdia, amb la participació del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2024, Albert Jané.

Pilarín Bayés i Marc Giró, premiats

La il·lustradora Pilarín Bayés (Vic, 1941) ha guanyat enguany el premi Trajectòria, que l’organització de La Setmana lliura anualment des de fa 28 anys a un professional de la cultura catalana. Alguns dels seus mèrits: “És una il·lustradora única, amb una obra marcada de gran personalitat, que ha il·lustrat llibres que han captivat diverses generacions. Ha il·lustrat més de 1.000 llibres, molts traduïts a diverses llengües. Amb la seva eina ha participat activament en el procés de recuperació de la llengua i la cultura catalanes”, assenyala el jurat. El guardó és una obra de l’artista visual Francesca Llopis. L’altre premi, de recorregut més curt, que s’entregarà durant la festa del llibre en català és el premi Difusió, que va néixer el 2021, i que aquest cop és per al periodista Marc Giró (Barcelona, 1974), “per la seva tasca divulgativa del llibre en català a partir del seu programa de ràdio Vostè primer”, amb 139.000 oients diaris. Amb aquest guardó se li reconeix “la gran tasca de divulgació del llibre en un programa generalista d’entreteniment, la qual cosa ha contribuït a generar interès per la lectura en públics molt diversos”. D’altra banda, el cartell d’enguany de La Setmana és obra de l’il·lustrador barceloní Adrià Marquès. Evoca el caràcter festiu d’aquesta edició i fa visible la nova ubicació, amb l’Arc del Triomf a la imatge. Un cartell, assenyalen els organitzadors, que recorda la part més lúdica de La Setmana i la complicitat amb les festes de la Mercè.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia