‘L’estaca’ de Lluís Llach, primer títol de la col·lecció Enderrock Llibres
El Grup Enderrock aspira amb el nou segell editorial donar mirades més panoràmiques que no ho permeten el seu habitual format de revista
Joaquim Vilarnau repassa com el tema de Llach ha esdevingut cançó de combat internacional
El primer títol de la col·lecció d’Enderrock Llibres es publicarà aquest novembre i estarà dedicat a L’estaca, de Lluís Llach, escrit pel periodista Joaquim Vilarnau. El Grup Enderrock posa en marxa el nou segell editorial per erigir-se en un “segell de referència en la publicació de llibres d’assaig i altres gèneres centrats en la música popular dels Països Catalans i d’arreu del món”, segons recull l’agència ACN. El director editorial del Grup Enderrock, Lluís Gendrau, ha explicat que la filosofia de fons és el mateix criteri de la revista, que és “parlar de la música i de les referències musicals del país”.
‘L’estaca’. Crònica d’una cançó sense fronteres té un pròleg del mateix Llach. “Comencem amb‘L’estaca perquè segurament és la cançó catalana més internacional”, ha ressaltat Gendrau. “S’ha fet servir com a cançó de combat en molts països del món i s’ha traduït a moltes llengües, i és una cançó emblemàtica”. El llibre dona a conèixer qui i per què la canta o l’ha cantat, què pensen de la cançó els seus intèrprets i quin significat té per a ells.
Jordi Novell, editor d’Enderrock Llibres, ha manifestat que han decidit fer “un segell editorial propi per donar cabuda d’una manera més extensa a continguts que a vegades a la revista es queden més petits i oferir una mirada històrica i transversal, mantenint l’ADN de la publicació, que és parlar de la música en català”.
El director editorial del Grup Enderrock ha recordat que van començar amb la revista fa 30 anys i ha recordat que van publicar una quinzena de llibres. “La revista és molt efímera, quan fem reportatges i números especials després d’un mes es retiren del quiosc, però el llibre té un altre recorregut, pes i prestigi”, ha assenyalat Gendrau.
La voluntat d’Enderrock Llibres és “ampliar els continguts i arribar a nous lectors amb una eina de difusió especialitzada en l’àmbit musical, que potenciarà i diversificarà el focus d’acció de l’editorial”. El segell, ha destacat el Grup, “promourà la memòria musical del país i els seus estils i moviments musicals nacionals, sense deixar de banda la mirada a l’escena internacional, ni tampoc la traducció d’obres en altres llengües”.
Les obres es publicaran en llengua catalana, amb la voluntat també expandir el catàleg a altres idiomes. Així mateix, l’editorial no es tanca a fer traduccions. Els llibres de la col·lecció es distribuiran a les llibreries d’arreu dels Països Catalans a través de Xarxa de Llibres.
L’editorial ha anunciat tres llibres pel 2025, segons ha explicat Novell. Història i poder del mètal en català, d’Eduard Cremades, Dani Farrús i Dani Morell, es preveu que surti el primer trimestre de l’any que ve. A més de referenciar la importància del gènere a l’escena catalana, els autors proposen un recorregut per la història del gènere, amb fitxes dels artistes més destacats, i capítols dedicats a la presència de les dones en aquest camp, les reivindicacions polítiques i socials, i una mirada a l’escena més emergent.
Al segon trimestre del 2025 sortirà un altre inspirat en el Canet Rock, de Donat Putx, dedicat al popular festival, que “va sacsejar el panorama artístic de Catalunya i bona part de l’Estat” l’any 1975. També es publicarà al segon trimestre 100 anys en veu de dona, de Maria Picassó i Jordi Novell, que recull un centenar de retrats de dones referencials en el món de la música popular d’arreu del món, sota la mirada singular de la prestigiosa il·lustradora Maria Picassó. L’àlbum de retrats inclourà un recorregut al llarg de 100 anys de presència femenina a la música, amb artistes internacionals com Amy Winehouse, Lady Gaga, Taylor Swift o Shakira; però també nacionals com Bad Gyal, Sílvia Pérez Cruz, Mushka o Núria Feliu.