Patrimoni

patrimoni

La Sagrada Família escalarà l’any que ve els 172’5 metres

El temple culminarà a finals del 2025 la gegantina creu que coronarà la torre de Jesucrist

El sostre de Barcelona és a punt de ser penetrat pel que serà el seu edifici més alt. La torre emblema de la Sagrada Família, la de Jesucrist, estarà acabada a finals del 2025, amb els seus 172’5 metres d’alçària només superats per la muntanya de Montjuïc, de 173. Aquest 2024 es col·locarà el darrer nivell, el dotzè, del cos principal del pilar, i seguidament es començarà a enlairar el terminal coronat pel que serà l’element més icònic del temple, una creu monumental de 17 metres d’alçària, 13’5 metres d’amplada i 100 tones de pes. Per fer-se una idea de la dimensió de la creu, el Palau Güell només fa cinc metres d’alçària més.

El secret més ben guardat del darrer tram de la construcció de la gran obra de Gaudí (juntament amb la façana de la Glòria) és la principal novetat que han desvelat els seus impulsors coincidint amb les festes de la Mercè. La celebració barcelonina és el moment en què tradicionalment es fan els anuncis més rellevants de l’estat del temple. Els darrers anys, amb més emoció perquè el final d’aquest llarg periple s’acosta. La Junta Constructora encara no gosa posar una data. “Principi dels anys trenta, el 2032 o el 2033”, aventura Xavier Martínez, el director general. Abans, però, hi ha una efemèride que no volen que passi desapercebuda: el centenari de la mort de Gaudí, el juny del 2026. I no hi passarà, de desapercebuda, perquè serà quan es beneirà la torre central.

Mentrestant, els afortunats 20.000 ciutadans que han aconseguit una entrada per visitar la basílica durant les quatre jornades de portes obertes que es faran aquesta Mercè (al sorteig s’hi van inscriure més de 60.000 persones) veuran en primícia el prototip de la meitat d’un dels braços (en tindrà quatre, acampanats, típic de Gaudí) de la creu de la torre de Jesucrist. Reposa al pati de materials del recinte del temple, i impressiona.

L’arquitecte director de la Sagrada Família, Jordi Faulí, remarca que la referència per dissenyar aquesta estructura han estat les pròpies paraules de Gaudí, que se la va imaginar com “una grandiosa creu de quatre braços acanalats per poder esguardar el panorama. Serà de cristall, de dia reflectirà la llum del sol i a la nit, per mitjà d’uns potents focus, es projectaran feixos de llum sobre la ciutat”. És a dir, Gaudí volia que fos un mirador, i així serà. S’hi accedirà amb un ascensor si bé els darrers metres caldrà fer-los a peu. Els responsables del monument encara estan estudiant quan hi pujaran els visitants (no abans del juny del 2026). Mai més d’onze persones alhora.

Finestrals a part, per fora la creu serà de ceràmica esmaltada en blanc de formes piramidals, com els vidres, per jugar amb els efectes dels reflexos de la llum; i per dins, de pedra d’ònix blanca que contrastarà amb la pedra de pissarra negra del terra. I a les puntes de cada braç, recollint també el desig de Gaudí, s’hi posaran focus “que es projectaran subtilment en el cel.”

Però els propers canvis en el temple no es notaran només a la seva part alta. A peu de carrer estan progressant elements singulars. La capella de l’Assumpta és l’altre punt en què es concentren els esforços constructius. L’objectiu: que el 2025 estigui enllestit tot el claustre (ja està fet més o menys la meitat) i que de la capella només manqui la cúpula en forma d’hiperboloide rematada amb una creu a 30 metres d’alçària. Aquest altre impactant edifici que dona al carrer Provença també s’inaugurarà el juny del 2026.

Si la bossa sona, la Sagrada Família és imparable. Els vuit primers mesos d’aquest 2024 ha rebut a la vora de 3’4 milions de visitants, un 3% més que en el mateix període de l’any passat. Pot ser que l’any es tanqui amb més de cinc milions de visitants. Els fans número u són els nord-americans, que representen el 19% del seu públic. Després venen els catalans i els espanyols (15%), els francesos (8%) i els italians (7%). El temple ingressa 130 milions d’euros anuals, una mica més de la meitat dels quals es destinen a l’obra. Per exemple també per a restaurar la façana del Naixement: enguany finalitzarà la intervenció del campanar de Judes. I l’any que ve per aixecar les vuit columnes que suportaran les quatre torres de la façana de la Glòria, el projecte pendent més delicat i complex del temple. En vertical anirà fent, però en horitzontal, per a la grandiosa escalinata, necessita la llicència de l’Ajuntament. Un nou Ajuntament ara en mans del PSC amb el qual ja s’han començat les converses. La Sagrada Família no ho tindrà fàcil per acabar-se del tot.

130 milions d’euros d’ingressos donen per tenir una mirada més ample que la de la pròpia construcció. Els responsables del monument han llançat ara una segona convocatòria del seu Fons d’Acció Social, dotat amb 3’5 milions (l’han augmentat un 50%), amb què cofinançaran un centenar de projectes d’entitats del tercer sector. El període d’inscripcions s’iniciarà l’1 d’octubre i la llista de beneficiaris es publicarà al març.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia