Música

Cultura

Mor Juan Brujo, líder de la banda d’extrem metal Brujería

El líder i fundador de la banda mexicana Brujería, John Lepe, conegut artísticament com a Juan Brujo, va morir dimarts, a l’edat de 61 anys, a causa d’un atac de cor, mentre es trobava en plena gira. La notícia la va comunicar la mateixa banda a través de les xarxes socials.

El grup va ser creat l’any 1989 a Los Angeles (Estats Units). Eren cinc membres hispanoparlants, els quals la majoria ja tocaven en altres bandes de metal angleses. El carisma que tenia Juan Brujo va fer que ell en fos el vocalista i el líder. Barrejaven els estils grindcore i death metal, i les lletres eren explícitament en castellà, cosa que va fer que ràpidament es convertissin en un símbol de resistència cultural de la comunitat llatina. Els seus dos primers senzills van ser Demoníaco (1990) i Machetazos (1992), dues cançons agressives i desafiants. L’àlbum de debut va ser Matando Güeros (1993), la portada del qual va rebre la censura en diversos països, perquè s’hi dibuixava un cap decapitat. També les seves lletres van causar rebuig per un cantó i veneració per l’altre. Tocaven temes com el narcotràfic, la violència o el satanisme. Una de les cançons més polèmiques va ser el seu tribut a Pablo Escobar titulat El Patrón. L’any 1995 van publicar Raza Odiada, un disc que va emmarcar-se en la crítica oberta a les polítiques migratòries dels Estats Units i que donava suport a moviments com el de l’Exèrcit Zapatista d’Alliberament Nacional (EZLN) de Mèxic. Van fer dos àlbums més, i diversos recopilatoris i EP. L’últim disc va sortir publicat l’any 2016.

Al llarg de tots aquests anys, per la banda hi van passar fins a una vintena de diferents músics, però l’únic que hi ha estat des del principi fins a l’actualitat és Juan Brujo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia