ARQUEOLOGIA
Troben restes d’un antecessor de l’os bru, d’un milió d’anys, al jaciment de la Boella
L’estudi de les restes parcials d’un crani que es va recuperar al Barranc de la Boella, a la Canonja, la campanya anterior, confirma que “la troballa és excepcional” perquè són restes d’Ursus deningeri. Es tracta d’una espècie extingida que habitava a Euràsia durant el Plistocè, i que es troba a la línia evolutiva de l’os bru actual, present al nord de la península Ibèrica.
Els arqueòlegs, sota la direcció de Palmira Saladié i Josep Vallverdúdels investigadors de l’IPHES-CERCA (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social), acabaran aquest dissabte la divuitena campanya d’excavacions en aquest jaciment, que s’han concentrat en dues de les localitzacions tradicionals: la Mina i la Cala 1. En totes dues s’ha ampliat la col·lecció d’eines de pedra, considerada una de les més rellevants a Europa en aquesta cronologia.
Aquesta col·lecció és objecte de dos articles científics recents publicats a revistes científiques internacionals. El primer, publicat a la revista científica Frontiers in Earth Science i liderat per Andreu Ollé (investigador de l’IPHES i professor associat de la URV) i el segon liderat per Diego Lombao (investigador postdoctoral de la Universitat de Santiago de Compostela i associat a l’IPHES-CERCA), publicat a la també revista Journal of Paleolithic Archaeology.
Ambdós estudis, segons l’IPHES, reforcen la hipòtesi que el jaciment del Barranc de la Boella representa una dispersió humana procedent d’Àfrica, que es va iniciar fa aproximadament 1,4 milions d’anys. Aquests primers grups humans portaven noves tecnologies, com la tecnologia acheuliana, coneguda popularment com la “cultura de les destrals de mà”. Es tracta d’una de les primeres dispersions humanes cap a Europa que fins ara no havia estat reconeguda fora d’Àfrica, i està connectada amb evidències trobades a les portes d’Euràsia. Tot plegat reforça la hipòtesi de l’existència d’una ruta costanera de la Mediterrània septentrional per arribar a Europa occidental, concretament al Barranc de la Boella, on aquests grups humans van trobar abundants recursos.
Mamuts, hipopòtams...
Enguany també s’han descobert més restes d’hipopòtams i dels grans mamuts que van habitar el Camp de Tarragona, així com de cavalls, bisons i cérvols. Algunes de les restes, però, estan en un estat de conservació molt deficient, la qual cosa fa necessàries tasques de restauració “molt lentes i delicades”.