Música

El centre de la ciutat s’omple de pianos per acostar la música als ciutadans

A la plaça Inde­pendència, al car­rer Santa Clara o a la Ram­bla. El cen­tre de Girona s’omple de pia­nos aquest diven­dres per acos­tar la música a la ciu­ta­da­nia. Durant tot el dia, aquells qui ho vul­guin -siguin pro­fes­si­o­nals o afi­ci­o­nats- poden fer sonar algun dels set que hi ha repar­tits a pla­ces i car­rers, sobre­tot del Barri Vell. La ini­ci­a­tiva, nas­cuda el 2012 fruit de la col·labo­ració entre la Fun­dació Occi­dent i el Con­curs Inter­na­ci­o­nal Maria Canals, arriba ara per pri­mer cop a la ciu­tat. Aquest matí, segons ha infor­mat l’ACN, alum­nes d’una desena d’esco­les, músics i pas­sa­vo­lants s’han asse­gut davant les tecles. “És una gran ini­ci­a­tiva, perquè la música ens ager­mana i és un llen­guatge uni­ver­sal que entén tot­hom, sigui d’on sigui”, explica un d’ells, Pol Andreu.

La música no hi entén d'edats, de pro­cedències, de gèneres ni de cul­tu­res. I tam­poc d'espais, perquè sigui en un audi­tori o a l'aire lliure, n'hi ha prou amb fer sonar un ins­tru­ment perquè s'elevi la melo­dia. Amb l'objec­tiu de divul­gar-la i pro­moure'n la pràctica uni­ver­sal, des de fa dotze anys la Fun­dació Occi­dent i el con­curs inter­na­ci­o­nal con­ver­tei­xen, periòdica­ment, els car­rers de les ciu­tats en esce­na­ris oberts. Hi repar­tei­xen set pia­nos de cua -dos dels quals, de gran cua- que estan a dis­po­sició de tot­hom qui els vul­gui tocar. 

'La teva ciu­tat s'omple de pia­nos' es fa anu­al­ment a Bar­ce­lona, Bil­bao i Madrid. Però també iti­nera per dues ciu­tats més. I ara, aquest 2024, ha arri­bat per pri­mera vegada a Girona. Tots aquells qui pas­se­gin pel cen­tre –en espe­cial, pel Barri Vell- veu­ran dife­rents pia­nos en car­rers i pla­ces. I sobre­tot, escol­ta­ran la música que en surt. Des d'una peça clàssica fins a par­ti­tu­res de cançons més con­tem­porànies (com Mike Olfi­eld o Els Beat­les). 

Des de les onze del matí i fins a les vuit del ves­pre, els pia­nos esta­ran a la plaça de Sant Feliu, a la de la Inde­pendència, a la del Vi, al prin­cipi i al final de la Ram­bla, a tocar del pont de les Pei­xa­te­ries Velles i davant la Casa de Cul­tura. L'objec­tiu és que, durant tota la jor­nada, la música no deixi de sonar. Bé sigui perquè els dina­mit­za­dors que hi ha al cos­tat de cada piano toquen peces per ani­mar la ciu­ta­da­nia, bé sigui perquè -ara sí- tots aquells qui ho vul­guin s'asse­guin davant les tecles blan­ques i negres. 

Pol Andreu és un dels via­nants que, aquest matí, ha tocat el piano que hi ha a la plaça de la Inde­pendència. "Em sem­bla una ini­ci­a­tiva fantàstica, perquè la música ens ager­mana", expli­cava. "Pots aga­far gent de dife­rents pro­cedències i cul­tu­res, que no s'enten­guin ni sàpiguen res els uns dels altres, i si a cadas­cun li dones un ins­tru­ment, tan sols en un moment la música els unirà", hi afe­gia. 

Andreu també des­taca que, més enllà de la par­ti­tura, el piano per­met impro­vi­sar. I sobre­tot, agra­eix que s'hagin tret als car­rers, perquè això també per­met "com­par­tir el moment amb els altres i veure'n la seva reacció". De fet, els mòbils i les fotos -tant de curi­o­sos com de turis­tes- han estat també la tònica del matí. 

"Aixe­car-me i que toquin ells"

Paco Vici­ana s'ha estat tot el matí en un dels pia­nos de gran cua. Ell és un dels dina­mit­za­dors, que par­ti­cipa per pri­mer cop a la ini­ci­a­tiva. "El que volem és que la gent vin­gui a tocar, tant si en saben com si no; per això, a la mínima que s'apro­pen, la idea és que jo m'aixe­qui i ells aga­fin el meu lloc", con­creta. 

I per vèncer la ver­go­nya d'aquells que mai s'han posat davant les tecles, Vici­ana també ha pre­pa­rat algu­nes peces més sen­zi­lles, i quan toquen ell els acom­pa­nya. De fet, per fer que l'ins­tru­ment sigui més pro­per –"el piano imposa", admet Vici­ana- els que s'han repar­tit per Girona s'han posat direc­ta­ment damunt del terra, sense cati­fes i ni enta­ri­mats. 

Els qui no s'ho pen­sen dues vega­des, però, són els petits. De fet, durant el dia hi ha una desena d'esco­les de la ciu­tat que s'acos­ta­ran a algun dels pia­nos. I aquí, tots els alum­nes volen tocar-los. Al que hi ha al prin­cipi de la Ram­bla, aquest matí els nens i nenes de 5è o 6è de primària de l'escola Santa Eugènia hi feien cua. I amb l'ajuda del dina­mit­za­dor, toca­ven repe­ti­da­ment aque­lles tecles que els deia per par­ti­ci­par a la melo­dia. 

Dylan Este­fan Mejía té 10 anys i avui s'ha posat per pri­mer cop davant d'un piano. "M'ha dit que toqués les peces negres i ell ho ha fet molt bé", diu en referència al dina­mit­za­dor. I d'aquí, també n'ha sor­tit una vocació impro­vi­sada. "Els sons m'agra­den molt i la forma del piano també; m'agra­da­ria apren­dre'n", explica. 

"Que la cul­tura surti al car­rer"

A Girona, a més de la Fun­dació Occi­dent i el Con­curs Inter­na­ci­o­nal Maria Canals, la ini­ci­a­tiva 'La teva ciu­tat s'omple de pia­nos' compta amb la col·labo­ració de l'Ajun­ta­ment i de la Fun­dació La Ciu­tat Invi­si­ble. "Estem con­tents que la cul­tura, que ens defi­neix i és la nos­tra iden­ti­tat, surti al car­rer i es faci més acces­si­ble", ha afir­mat el tinent d'alcal­dia i regi­dor de Cul­tura, Quim Ayats. 

Fins ara, 'La teva ciu­tat s'omple de pia­nos' ja ha arri­bat a 22 ciu­tats, on s'han fet fins a 45 jor­na­des de la ini­ci­a­tiva i s'han por­tat 350 pia­nos als car­rers. D'ençà del 2012, hi ha par­ti­ci­pat al vol­tant de 35.000 músics pro­fes­si­o­nals i afi­ci­o­nats, que han tocat als dife­rents emplaçaments on ha iti­ne­rat.

També s’han ani­mat a tocar el piano algu­nes de les auto­ri­tats muni­ci­pals locals, com ara l’alcalde de Girona, Lluc Sale­llas, i el segons tinent d’alcalde i regi­dor de Cul­tura, Quim Ayats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.