Còmic

mirador

El surrealisme, eina de treball

El procés de cre­ació del guió i la tria del direc­tor de la pel·lícula Belle de Jour va ser com­plex, tot i que final­ment va ser el més gran èxit de la cine­ma­to­gra­fia del direc­tor ara­gonès Luis Buñuel. El film va ser la pri­mera pel·lícula espa­nyola a gua­nyar el Lleó d’Or del Fes­ti­val de Venècia i l’única fins enguany, que l’ha gua­nyat Pedro Almodóvar.

Belle de Jour està basada en un lli­bre de Joseph Kes­sel que narra la història d’una dona casada que es com­porta sexu­al­ment freda amb el seu marit i tan­ma­teix troba sor­tida al seu desig sexual ofe­rint sexe en una casa de bar­rets. El drets de la seva adap­tació cine­ma­togràfica van ser adqui­rits pels pro­duc­tors egip­cis Robert i Ray­mond Hakin, que pri­me­ra­ment van encar­re­gar el pro­jecte a Louis Malle, que no veure gens clar fer “una pel·lícula molt barata sobre putes”. Però va ser pre­ci­sa­ment Malle qui va ser el des­llo­ri­ga­dor del pro­blema que tenien els pro­duc­tors per tro­bar direc­tor. Malle havia tre­ba­llat amb el guio­nista Jean-Claude Carrière, que, al seu torn, havia col·labo­rat amb Buñuel a La Vía Láctea. El con­tacte, ges­ti­o­nat per un dels fills del cine­asta de Calanda, va reei­xir no sense reticències de Buñuel, que va posar una con­dició: no adme­tria cap intro­missió i tre­ba­lla­ria amb tota lli­ber­tat. Tan­ma­teix, Buñuel va haver de tran­si­gir amb l’actriu pro­ta­go­nista. No li agra­dava gens Cat­he­rine Deneuve, que con­si­de­rava massa freda. Amb aques­tes con­di­ci­ons va accep­tar diri­gir el pro­jecte el 1966.

Tot el com­plex procés de ges­tació del guió de la pel·lícula fet a qua­tre mans entre Jean-Claude Carrière i Luis Buñuel és el que reflec­teix la novel·la gràfica Buñuel y los sueños del deseo (Reser­voir books), amb guió d’Óscar Arce i Esteve Soler i dibui­xos de Fermín Solís. Els autors han posat l’accent en la per­so­na­li­tat sur­re­a­lista del direc­tor, fins al punt que el relat del procés de cons­trucció del guió és en ell mateix més sur­re­a­lista que la pel·lícula. Des­taca la uti­lit­zació de dos per­so­nat­ges invi­si­bles a tot­hom excepte a Buñuel i els lec­tors. Es tracta d’una “pare­lla fran­cesa de classe mit­jana d’una certa edat”: Henri i Geor­gette, que quan des­a­pa­rei­xen indi­quen que la cosa no va bé. Buñuel està con­vençut que men­tre ell els vegi, tot està en ordre..

Pel que fa als autors de la novel·la gràfica, tenen, en gene­ral, una apro­xi­mació prèvia a Buñuel. Fer­min Solís és l’autor del còmic Buñuel en el labe­rinto de las tor­tu­gas (2019), del qual es va fer una adap­tació a dibui­xos ani­mats i que narra el viatge del cine­asta a Las Hur­dis. “En aquesta obra he fet un tre­ball de recu­pe­ració dels colors de Kodak que cor­res­po­nen a una època que m’agrada molt”, explica el dibui­xant. Amb tot, Solís diu que en aquesta història ha pro­cu­rar cenyir-se més al guió. “Era la pri­mera vegada que tre­ba­llava amb un guió d’altres i amb la difi­cul­tat afe­gida que es trac­tava d’un guió cine­ma­togràfic.”

“Vam triar aquesta època de la seva tra­jectòria perquè ens va sem­blar fas­ci­nant. Buñuel arriba a aquest pro­jecte amb pro­ble­mes de salut i d’altres menes, és un moment previ a obte­nir un gran èxit comer­cial i de crítica que repre­sen­tarà la seva con­so­li­dació i madu­resa”, explica Esteve Soler. Per a Óscar Arce, cre­a­dor de l’Ins­ti­tut de Cine Luis Buñuel,“ens interes­sava que era també el relat d’una història d’amis­tat i cre­ació entre Carrière i Buñuel”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.