Arts escèniques

arts escèniques

El projecte de la Sala Trono ‘El monstre’, de Josep Maria Miró, guanya el Premi Quim Masó

El guardó de producció teatral en llengua catalana s’ha lliurat aquest vespre a la sala La Planeta de Girona, en el marc de Temporada Alta

El projecte de la Sala Trono El monstre, de Josep Maria Miró, ha guanyat el XVIII Premi Quim Masó a la producció teatral en llengua catalana, que s’ha lliurat aquest vespre a la sala La Planeta de Girona, dins del festival Temporada Alta. El premi està dotat amb 40.000 euros. Burpees, de Miquel Mas Fiol amb la Cia. Mea Culpa, i Xapades en or sobre pedra vertical, de Gaia Bautista, de la Fundación Agrupación Colectiva, han estat els finalistes de la divuitena edició.

Interpretat per Joan Negrié, Albert Prat i Laura Conejero, El monstre s’estrenarà al Grec Festival de Barcelona el 2025 i es veurà també a la propera edició de Temporada Alta. L’obra produïda per la Sala Trono , de Tarragona, parla dels monstres que cadascú porta dins, amb els quals es conviu, i la necessitat social de generar monstres i perills dels quals protegir-se i atacar. El jurat del premi ha valorat que El monstre és “un text ple de reptes en la seva construcció i futura posada en escena”. “En aquest text l’autor indaga, experimenta i especula amb les possibilitats i capacitats de l’intèrpret; el concepte de llenguatge i teatralitat, i aspectes que Josep Maria Miró (Prats de Lluçanès, 1977) ha treballat i experimentat formalment en altres dels seus textos (El principi d’Arquimedes, Nerium Park, Temps salvatge o El cos més bonic que s’haurà trobat mai en aquest lloc).

El monstre narra la història d’en Santi i la Berta, que en una matinada en què són incapaços de conciliar el son, s’aixequen del llit i mantenen una llarga conversa, inquiets per la reaparició a les seves vides d’un antic amic comú, que el poble ha batejat com “el monstre”, després de la seva desaparició fa gairebé dues dècades i d’un dels capítols més foscos ocorreguts en aquest lloc. El retorn del “monstre” permetrà els espectadors endinsar-se en la història d’aquest tranquil poblet de muntanya i els seus habitants i en les pulsions i secrets soterrats d’en Santi i la Berta i, possiblement, del seu entorn.

La proclamació del projecte guanyador s’ha fet en un acte obert al públic, presentat per l’escriptor Josep Maria Fonalleras i amb l’actuació musical i poètica de Rosa Pou.

El jurat d’aquesta edició ha estat format per professionals del món de les arts escèniques: Laura Serra (periodista cultural), Pere Puig (director teatral i director de la sala La Planeta), Elena Carmona (directora del Teatre Municipal de Girona), Narcís Puig (Temporada Alta), Josep Domènech (Bitò), Francesc Casadesús (Adjunt a direcció del Teatre Lliure) i Leticia Martín (directora del Festival Grec). Actua com a secretari del jurat Guillem Terribas (Llibreria 22). Per escollir el premiat s’han tingut en compte l’interès artístic, la qualitat i la viabilitat econòmica i tècnica del projecte presentat.

Al llarg dels últims 17 anys, el Premi Quim Masó s’ha consolidat com una plataforma de suport i projecció per a companyies, productores, autors/es i directors/es. Des de la seva creació, l’any 2006, s’han presentat a les diferents convocatòries uns 300 projectes.

El Premi Quim Masó es va crear en reconeixement a l’actor, director i productor teatral gironí Quim Masó. Ell va ser un dels fundadors de la companyia El Talleret de Salt, el Grup Proscenium, la Llibreria 22 i Bitò. Impulsat anualment per la Fundació La Ciutat Invisible i la Comissió Organitzadora del Premi Quim Masó, es tracta del primer premi que finança la producció d’espectacles teatrals en llengua catalana i impulsa l’exhibició de muntatges teatrals en català que combinen professionalitat, qualitat i creativitat. El premi compta amb el patrocini de la Diputació de Girona, Ribas-Àlvarez Assessors i Consultors, l’Ajuntament de Girona, Bitò i Temporada Alta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.