Cultura popular

Cultura

Mor Miquel Ametller, activista cultural i mestre de glosadors

Va ser guardonat amb el Premi Ramon Llull del 2016 per haver fet renéixer la glosa menorquina quan aquesta estava gairebé perduda

El glosador i activista cultural Miquel Ametller Caules, va morir diumenge, als 86 anys. Nascut el 1937 a Ciutadella de Menorca, era conegut com el mestre Ametller per haver format desenes de glosadors menorquins, quan aquesta cançó improvisada, al ritme de “ses porgueres”, estava gairebé desapareguda. Ell mateix definia la glosa com una conversació, la qual l’ús de les paraules es fa amb la màxima de les intel·ligències.

Era una persona molt coneguda i estimada a l’illa. La seva amabilitat i la gran barba que duia eren dos trets característics d’Ametller. També la seva veu, potent i clara. En una entrevista de l’any 2012 a Tramuntana Comunicació revelava que de jove ja era un enamorat de la glosa. Va ser el seu pare qui n’hi va ensenyar, però a mesura que es va anar fent gran, s’adonava que la glosa s’estava morint. Va decidir començar a oferir cursets per tal de donar-la a conèixer més a fons, i d’aquí van sortir els seus primers deixebles. Les lletres, improvisades, solien ser sobre la terra, el dia a dia, i els sentiments més propers. A vegades eren serioses, d’altres tenien aquell toc d’ironia.

Va ser fundador de l’associació Soca de Mots, la qual va servir per aplegar la major part de glossadors menorquins. Des de l’entitat van organitzar trobades arreu dels països catalans i l’any 2007 van ser reconeguts amb el Premi Bartomeu Oliver de l’Obra Cultural Balear. Alguns altres referents de la glosa menorquina que formen part del col·lectiu són Esteve Barceló i Toni Pons.

L’any 2016, l’Ajuntament de Ciutadella li va retre un homenatge, i una setmana després va ser guardonat amb el Premi Ramon Llull del Govern Balear en reconeixement de la feina fet per salvar la glosa i dur-la, novament, a l’aparador cultural. “No visc per sa glosa, però sa glosa m’ha ajudat a viure”.

La cerimònia de comiat s’ha celebrat aquesta tarda a Sant Antoni Maria Claret de Ciutadella, la parròquia que ell i la seva dona, Margarita Gomila, amb altres, van ajudar a aixecar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia