Música

música

Música Antiga de Girona recupera unes lletanies anònimes del segle XVIII

El concert tindrà lloc diumenge vinent, 3 de novembre, dins la programació de Fires de l’Auditori de Girona

Música Antiga de Girona continua amb la seva tasca, infatigable i impagable, per donar una nova vida en el segle XXI a música que porta segles en silenci a l’arxiu de la catedral de Girona. Diumenge vinent, última jornada de les Fires de Sant Narcís, Música Antiga de Girona oferirà a la sala de cambra de l’ Auditori el concert Lloances a Maria. Música gironina dels segles XVII i XVIII (18 h, 10 euros). Una hora abans, hi tindrà lloc també una presentació del concert, amb una explicació detallada de les obres programades i del moment històric en què van ser creades, que anirà a càrrec de Jaume Pinyol, president de Música Antiga de Girona.

Tot i que també s’hi interpretaran altres obres compostes per mestres de capella de la catedral de Girona com ara Josep Gaz i Tomàs Milans, aquest concert estarà centrat sobretot en una sèrie de lletanies anònimes que es cantaven a la basílica de Sant Feliu de Girona. “Les lletanies són unes pregàries d’origen mil·lenari, que tenen el seu origen a Grècia i Roma i que van ser adaptades pel món cristià, on van triomfar sobretot les dedicades a la Verge Maria”, explica Pinyol. De fet, entre les obres que s’interpretaran diumenge –cantades sobretot en llatí i castellà, però també en català– i que seran gravades per al proper disc de Música Antiga de Girona, hi ha Lletania à Nuestra S[eño]ra, que Pinyol creu que podria haver estat composta cap al 1750, mentre que altres obres del programa serien unes dècades anteriors o posteriors, “amb un estil de transició entre el barroc i el classicisme”.

Per contextualitzar aquestes lletanies o lloances a Maria, Pinyol recorda que “Girona no té cap santuari marià –el més proper és el dels Àngels–, però malgrat això la patrona de la catedral és la Mare de Déu d’Agost, l’Assumpció, i tradicionalment la festa més popular a la ciutat era la Puríssima Concepció”.

Música Antiga de Girona tindrà diumenge la següent formació: Laia Frigolé, soprano; Lorena Garcia, soprano; Hugo Bolívar, contratenor; David Hernández, tenor; Daniel Regincós, violoncel barroc; Albert Bosch, llaüt barroc, i Marc Díaz, direcció i orgue positiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.