Llibres

llibres

L’escriptora turca Pinar Selek, premi Veu Lliure 2024 del PEN Català

L’entitat denuncia que la Casa de la Generalitat a Perpinyà ha cancel·lat l’acte amb la premiada

El Comitè d’Escriptors Perseguits i la Junta del PEN Català han atorgat la 15a edició del premi Veu Lliure a l’escriptora turca Pinar Selek, autora de llibres de ficció i assaig i que pateix una “ferotge” persecució judicial del règim turc, segons ha informat ACN. S’ha valorat “el seu ferm compromís amb els valors de la llibertat i la no discriminació, l’alt interès de l’obra assagística i literària i la persecució judicial a què continua sotmesa”. A causa de la seva persecució, la premiada no pot sortir de França i el PEN Català li entregarà el premi el 13 de novembre a la seu d’Òmnium Catalunya Nord a Perpinyà. L’entitat ha denunciat que la Casa de la Generalitat a Perpinyà ha cancel·lat l’acte amb la premiada unes dues setmanes abans de celebrar-se.

En una roda de premsa en línia, la premiada ha agraït al PEN Català el guardó i ha assegurat que “la lluita continua”. “Us dono les gràcies per abraçar-me amb la llum del vostre premi, aquesta llum cobreix avui una defensora dels pobles reprimits i em cobrirà de per vida”. L’autora també ha afegit, en declaracions recollides per ACN: “Gràcies sobretot per acollir-me a la història de les vostres lluites per la llibertat, el cant de les quals traspassa fronteres. Catalunya coneix la repressió i sap com és de valuosa la lluita per la dignitat i la llibertat”.

Selek va néixer l’any 1971 a Istanbul i és sociòloga. Tant en forma d’assaig com de narrativa de ficció, ha escrit en turc i en francès sobre la situació de les dones, les classes desafavorides, les minories sexuals i les minories nacionals (kurds i armenis, de forma especial) del seu país. És una de les fundadores de la revista feminista Amargi.

D’entre les seves obres destaquen assajos sobre la discriminació de la comunitat armènia (Parce qu’ils sont Arméniens), sobre la situació de la dona o sobre la cultura patriarcal i militar a Turquia (L’olla militar turca, en català a Saldonar, 2024). Pel que fa a les obres de ficció, destaquen la seva novel·la La pensió dels que estan de pas (en català a Manifest Llibres, 2024) i la més recent Azucena ou les fourmies zinzines.

Com ha explicat el PEN Català, la seva persecució judicial va començar amb la seva detenció el juliol de 1998, poc després d’una explosió al Basar de les Espècies d’Istanbul en què varen morir set persones i més de cent varen resultar ferides. Selek va ser acusada amb relació a l’explosió i va passar dos anys a la presó, on va patir tortures. Ha estat jutjada amb relació a l’explosió, però ha estat absolta en quatre ocasions (2006, 2008, 2011 i 2014). Tanmateix, el seu cas ha estat reobert cada vegada i continua obert. El PEN Internacional i altres centres PEN, que ha fet un seguiment molt proper del seu cas, relaciona les acusacions amb la seva tasca de denúncia de la discriminació dels kurds i ha demanat repetidament que el cas judicial sigui suspès.

El premi Veu Lliure s’emmarca dins dels actes organitzats pel Dia Internacional de l’Escriptor perseguit, el 15 de novembre. Cada any, un artista de renom cedeix una obra al PEN Català per commemorar aquest dia. Enguany ha estat l’artista visual Domènec (Mataró, 1962).

Per altra banda, Laura Huerga, presidenta del PEN Català, ha denunciat que la Casa de la Generalitat a Perpinyà hagi cancel·lat l’acte amb la premiada dues o tres setmanes abans de la celebració. “Estem bastant atònits tota la junta del PEN Català i volem denunciar la cancel·lació de l’acte de forma injustificada”, ha lamentat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.