Patrimoni

L’emblema de l’edat mitjana

La reforma del castell d’Eramprunyà avança amb el lliurament de l’estudi històric del sistema defensiu a Gavà

La voluntat municipal és executar tot el pla director que estableix com s’ha de restaurar i exposar als visitants el conjunt històric

El municipi de Gavà disposa d’una important superfície boscosa que atreu nombrosos passejants. És una de les entrades al parc del Garraf, i una de les excursions més habituals és la pujada al castell d’Eramprunyà des de l’ermita de Bruguers i passant per punts emblemàtics com la Roca Foradada. Des del seu emplaçament es domina el litoral del Baix Llobregat i la rodalia del massís del Garraf.

El castell, l’origen del qual es remunta al segle X, es conserva en part i es pot visitar gratuïtament el segon diumenge de cada mes, amb visites guiades a càrrec de voluntaris de la Unió Muntanyenca Eramprunyà. L’accés està restringit al públic perquè s’hi fan obres de consolidació. Aquestes van començar el 2010, tres anys després que l’Ajuntament de Gavà el comprés, i continuaran durant molt temps, ja que la voluntat és executar el pla director que el consistori va rebre de la Diputació de Barcelona. A finals d’octubre, la Diputació va lliurar a l’Ajuntament l’estudi històric del sistema defensiu del castell. Es tracta d’una peça més per permetre avançar en el procés de recuperació de les restes del recinte.

Aquest estudi, efectuat per l’arqueòloga i historiadora Gemma Caballé, inclou la descripció dels tres recintes que configuren el conjunt –sobirà, jussà i clos–, una aproximació històrica a les tècniques d’atac i defensa de les fortificacions en els contextos bèl·lics de l’edat mitjana, l’anàlisi dels sistemes de defensa del castell i un capítol de conclusions. Tot plegat està acompanyat de material gràfic, mapes i fotografies, i l’estudi ha tingut un cost de 6.000 euros. “Aquest estudi i d’altres previstos són imprescindibles per abordar les etapes posteriors d’excavació i restauració previstes pel pla director. Així mateix, suposa un important recurs per millorar les visites guiades, que ja es porten a terme, i és de gran importància per a una futura adequació que permeti ampliar la visita pública al jaciment”, explica l’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia.

La col·laboració entre l’Ajuntament i la Diputació va començar el 2009, dos anys després que l’Ajuntament adquirís el conjunt monumental del castell d’Eramprunyà. L’objectiu era, d’una banda, donar estabilitat al conjunt i seguretat als visitants que hi accedien, i, de l’altra, aportar el coneixement i la difusió del monument. A partir d’aquest conveni es va definir un projecte que preveia sis etapes d’actuacions finançades i executades per la Diputació i coordinades amb l’equip tècnic de l’Ajuntament.

El 2010 es van fer les primeres actuacions amb caràcter d’urgència, i es va començar per tancar el recinte per evitar danys al monument i a les persones. La segona actuació va consistir a delimitar un recorregut per als visitants que accedien al castell de manera guiada, i es van establir les bases per difondre les tasques d’investigació i l’execució dels treballs de consolidació. Aquests van servir per estabilitzar les estructures més vulnerables del castell, i es van instal·lar baranes metàl·liques per fer el recorregut dels visitants més segur.

Un cop realitzades les actuacions més urgents, va començar un procés de recollida d’informació per redactar un pla director que havia de marcar els criteris de restauració i utilització del conjunt. Es va fer un control arqueològic dels treballs previstos als recintes jussà i sobirà del castell i es va recopilar i analitzar tota la documentació històrica coneguda. Des de llavors s’han dut a terme diverses campanyes arqueològiques, algunes de les quals en forma de camp de treball per a joves, que han servit per establir l’evolució històrica del castell. S’han fet tasques de sanejament que han permès recuperar elements del segle XVIII, com un habitatge rural i un lot de ceràmiques carolíngies, i s’han consolidat estructures, entre altres actuacions. El 2016 la Diputació va lliurar a l’Ajuntament el document definitiu del pla director i ja s’han abordat les mesures prioritàries que defineix el pla.

“Qui avui visiti el castell d’Eramprunyà es trobarà amb les restes d’un castell dels segles XIV-XV, molt malmès durant la guerra civil catalana del segle XV. En aquesta època, i en segles posteriors, en van ser els propietaris la família barcelonina dels March”, assenyala l’alcaldessa. Badia precisa que aquest edifici és en realitat “l’ampliació i transformació d’un castell romànic anterior, de propietat reial, construït als segles IX-X, com a castell de frontera amb l’islam. És el monument més destacable de l’edat mitjana a Gavà, centre de la baronia d’Eramprunyà i bé cultural d’interès nacional”.

L’objectiu, segons Badia, és l’execució total del pla director, però, evidentment, és “a molt llarg termini”. De forma més immediata es volen finalitzar les actuacions prioritàries i la redacció dels estudis previs a les feines d’excavació i de restauració dels diferents recintes del castell que estableix el pla director. Fins ara s’han invertit en el conjunt 271.823 euros.

Pla per al camí medieval
Una actuació que permetrà donar a conèixer més el castell d’Eramprunyà serà l’adequació del camí medieval que va entre el conjunt monumental i l’ermita de Bruguers. Ara s’està redactant el projecte de condicionament d’aquesta via, que consistirà a recuperar i potenciar el camí i eliminar aquelles dreceres o trams paral·lels sobrers que impacten innecessàriament en l’entorn. L’obra començarà a executar-se el 2025 i suposarà una inversió d’uns 254.000 euros, finançats amb una subvenció dels fons europeus Next Generation.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.