Art

art

Marc Sureda dirigirà l’Institut Amatller

Marc Sureda (Girona, 1976) és el nou director de l’Institut Amatller d’Art Hispànic. El patronat de l’entitat amb seu a la Casa Amatller del passeig de Gràcia ha pres la decisió de nomenar-lo en una reunió aquest matí. Sureda, conservador del Museu Episcopal de Vic des del 2008, agafarà el relleu de Santiago Alcolea, mort aquest agost. Deixeble de l’ànima fundacional i del primer director de l’Institut Amatller, Josep Gudiol, Alcolea pivotava des del 1984 aquesta prestigiosa institució, un dels centres culturals i d’investigació de l’art de major importància de Barcelona.

Marc Sureda és llicenciat en història i doctor per la Universitat de Girona (UdG). Des del 2003 ha impartit docència als estudis d’història i de turisme de la UdG, així com a l’Ateneu Universitari Sant Pacià de Barcelona, a l’Institut Superior de Ciències Religioses de Girona i a l’Institut Superior de Ciències Religioses de Vic, del qual és director des del 2015. Ha coordinat els serveis culturals de la catedral i l’inventari artístic de la diòcesi de Girona (2004-2008), és membre fundador de l’equip de recerca Templa (Taller d’Estudis Medievals. Programes, Litúrgia, Arquitectura) i acadèmic de número de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi.

Les seves investigacions se centren en les relacions entre art medieval i litúrgia, les fonts litúrgiques de l’Edat Mitjana, el mobiliari d’altar romànic i gòtic i la història de la museologia catalana. Va dedicar la seva tesi doctoral als precedents de la catedral de Girona, amb especial atenció al conjunt romànic (Premi IEC d’Història de les Arts Josep Pijoan 2010). Ha comissariat o cocomissariat exposicions al Museu Episcopal de Vic, al Museu de Cluny - Museu Nacional de l’Edat Mitjana de París, al Museu Nacional del Bargello de Florència i al Museu d’Història de la Ciutat de Girona. En curs, ha tingut cura de l’exposició Montserrat, mil anys d’art i història que presenta el Museu de Montserrat en el marc de la celebració dels mil anys d’història de l’Abadia de Montserrat.

La fundació privada Amatller va ser creada el 1941 per Teresa Amatller, la filla de l’industrial xocolater Antoni Amatller. Josep Gudiol, el seu home de confiança, va plantejar-li obrir un centre d’investigació i propulsió de l’art hispànic, que va començar a operar dos anys després.

La base d’aquell projecte era, i continua sent, una fototeca sense parangó formada per més de 360.000 còpies procedents de diferents arxius (entre els quals destaquen l’Arxiu Mas i l’Arxiu Gudiol) i una biblioteca de més de 30.000 títols. Des del 1960, i després de la mort de Teresa Amatller, l’institut va ocupar l’espai que havia estat la llar dels Amatller: la planta noble de la Casa Amatller, una de les obres més rellevants de l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch i icona del modernisme català. El 2009 es va decidir convertir la planta noble en una Casa Museu que mostrés l’habitatge de la família Amatller amb tot el mobiliari original i les seves col·leccions. El projecte d’obertura del museu, que es va inaugurar el 2015, va obligar a traslladar les dependències de l’institut a dues plantes superiors de la casa.

El patronat de la Fundació Institut Amatller d’Art Hispànic està format per Francesc Fontbona, que n’és el president, Jacint Berenguer, Francesc Martí, Josep M. Martí Bonet, Bonaventura Bassegoda, Maria Garganté, Bernat Puigdollers i Oriol Picas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.