Còmic

mirador

Un estiu xafogós i macabre

No se’n refiï, de les aparences. L’obra guanyadora d’una menció al talent novell del premi Finestres de Còmic en Català 2023 té un estil gràfic d’aparença naïf i, fins i tot, el seu autor, Adià Turina (Masnou, 1988), té un posat de molt bon jan. A més, l’acció té lloc entre el mar i les muntanyes del Maresme. Però en la realitat i en la ficció mai tot és el que sembla. I així s’expressa a la novel·la gràfica Canícula (Editorial Finestres), que acaba de publicar-se i que sota un cel radiant amaga històries que fan posar els pèls de punta i la carn de gallina.

Ens hem de situar a mitjan dècada del 2000, els videoclubs començaven a estar a la baixa. Bolo, el propietari d’un d’aquests establiments, es troba ofegat pels deutes. Aquesta circumstància, i el fet de sentir com a vocació frustrada ser director de cinema, el porta a acceptar entrar en el negoci macabre de les pel·lícules snuff, que mostren morts violentes amb personatge reals. L’encàrrec li ve per mitjà d’un assaltador de cases que té la desgràcia d’anar a parar a la llar d’una vídua que no es queda curta en les seves accions amb relació a les perversitats dels films de morts reals.

A aquesta colla macabra, que perpetra muntar un negoci diabòlic, s’hi afegeix un personatge també que tampoc hi toca prou: una noia fascinada pels éssers extraterrestres i que viu amb un oncle misteriós. Tot plegat fa de Canícula un relat en què van apareixent nous elements que obren camins que sorprenen el lector. El títol de l’obra es refereix a un estiu xafogós, ple de mosques. Una ambientació adequada a la part angoixant de l’obra.

Aquesta és la primera novel·la gràfica d’Adrià Turina, autor format com a il·lustrador a l’Escola Industrial de Barcelona. Fins aquest treball, les seves realitzacions eren petites històries que directament penjava a la xarxa. El premi, a banda de la publicació de l’obra, té una dotació de 15.000 euros que han permès a l’autor dedicar prop d’un any a la seva realització. “Reconec que com a primera obra hi hauria elements que ara plantejaria d’una altra manera. Sobretot en la manera d’escriure. Per la meva formació, la part gràfica la tenia molt més dominada”, explica Turina. Pel que fa a les seves influències, diu que és el còmic europeu, però en la meva opinió, pel friquisme dels personatges i la planificació visual dels seus elements gràfics, recorda l’autor americà Chris Ware.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.