Música

MIRADOR

Pi de la Serra, quin vici, aquest de cantar!

El cantautor, que ja suma més de 60 anys als escenaris, obre avui la 30a edició de Barnasants

Entre els tre­sors enter­rats a l’arxiu de TV3, hi figura El vici de can­tar, una sèrie de 12 capítols del 1986 en què Fran­cesc Pi de la Serra (Bar­ce­lona, 1942) con­ver­sava i tocava la gui­tarra amb músics –i amics– del nivell de Sil­vio Rodríguez, Cae­tano Veloso, Paolo Conte i John Martyn. Dime­cres, en una tro­bada amb la premsa per pre­sen­tar el con­cert que, avui, inau­gu­rarà a L’Audi­tori la 30a edició del Bar­na­sants, Pi de la Serra va con­fes­sar com n’és, de difícil, als 82 anys, des­lliu­rar-se d’aquest vici. “Com­ponc cada dia, és la meva feina...”

Reti­rar-se, doncs, no figura entre els plans del can­tau­tor (“Men­tre tin­gui salut i el cos m’aguanti, no ho faré”, es pro­posa), que ja suma més de sis dècades als esce­na­ris i, mal­grat els con­sells de tots aquells que, ja als anys vui­tanta, veien la Cançó com una relíquia del pas­sat (repre­sen­tats en l’irònic títol d’un àlbum seu d’aque­lla dècada: Quico, ren­deix-te!), con­ti­nua sense ren­dir-se mal­grat obs­ta­cles com el de tenir “un dit una mica malalt” que tot sovint fa que es des­perti del dolor però que, tan­ma­teix, no li impe­deix tocar la gui­tarra “millor que mai”. “Ja no sé com va, això dels dis­cos, ni tan sols sé si exis­tei­xen”, res­pon, però, quan se li pre­gunta si té pen­sat entrar a un estudi a enre­gis­trar cançons noves de trinca com Llu­ne­tes, que avui estre­narà en el Bar­na­sants.

L’autor de Pas­se­jant per Bar­ce­lona i L’home del car­rer (cançons, com La cul­tura o Si els fills de puta voles­sin no veuríem mai el sol, que no fal­ten mai en els seus con­certs) ja no viu al barri Gòtic (“Això dels preus a Bar­ce­lona és bas­tant increïble”, diu), sinó que ho fa en una masia del Mont­seny, “al peu del Turó de l’Home”, des d’on truca de tant en tant a la seva amiga Maria del Mar Bonet (amb qui enguany com­par­teix cin­quan­te­nari: el dels seus dis­cos en directe a L’Olym­pia de París) o a l’har­mo­ni­cista Joan Pau Cume­llas, amb qui el can­tau­tor actua en for­mat duo d’ençà de la mort, el dia de Sant Esteve de l’any 2020, d’Ama­deu Casas, tot un cop. “No única­ment era un gran gui­tar­rista”, el recorda Pi de la Serra. “L’Ama­deu era molt Ama­deu. El que real­ment li impor­tava eren les cançons... ”

A pesar de no viure ja a la capi­tal, Pi de la Serra rei­vin­dica les con­cen­tra­ci­ons que, mes rere mes, es fan davant d’un lloc que “malau­ra­da­ment” va visi­tar sovint: la comis­sa­ria de poli­cia de Via Laie­tana, que, en opinió del músic, per a qui “fer cançons de com­promís implica córrer ris­cos, és clar”, hau­ria d’esde­ve­nir un cen­tre d’inter­pre­tació i memòria de la repressió. “Una de les coses que més mal ens va fer als que lluitàvem va ser aque­lla frase de Felipe González: «Aquí no ha pasado nada.» Als que estàvem orga­nit­zats, ens van caure els collons a terra!” “Se’ns ven que aquí hi ha una nor­ma­li­tat com la d’altres països d’Europa”, hi afe­geix. “Però costa molt que canviïn les coses.”

Pere Camps, artífex del Bar­na­sants, la ins­ti­tució, indub­ta­ble­ment, que més ha tre­ba­llat els últims anys per al reco­nei­xe­ment de l’obra de Pi de la Serra, explica com va ser detin­gut a la sor­tida de l’històric reci­tal que el can­tau­tor va ofe­rir, el febrer del 1976, al Palau d’Esports de Bar­ce­lona. I Jordi Frei­xes, el seu mànager, ens recorda la gran con­si­de­ració en què dife­rents estre­lles mun­di­als de la cançó han tin­gut Pi de la Serra, i que el seu reper­tori també conté cançons d’una deli­ca­desa tan extra­or­dinària com la de Suau, que el músic pre­veu tocar aquesta nit a L’Audi­tori junt amb dues ver­si­ons d’Ovidi Mont­llor i Gui­llem d’Efak. Ja és massa tard, per dei­xar enrere aquest vici de can­tar...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.