llengua
Més de 600 assistents, a les 4es Jornades Pompeu Fabra
Les jornades van tenir lloc entre divendres i diumenge a Sant Feliu de Codines, on el filòleg va viure els seus últims anys al Principat abans de marxar a l’exili i morir a Prada
Més de 600 persones han participat, entre divendres i diumenge, a les diferents activitats programades en el marc de les 4es Jornades Pompeu Fabra, de Sant Feliu de Codines, la localitat on l’eminent filòleg va viure els seus últims anys al Principat abans de veure’s obligat a marxar a l’exili, el 24 de gener del 1939. De fet, aquest any, com l’any passat, els actes van començar el matí del divendres 24 de gener a Prada de Conflent, on va ser enterrat Fabra, que hi va morir el 25 de desembre del 1948. Divendres es va portar a terme una ofrena floral a la seva tomba, a càrrec de l’alcalde de Sant Feliu de Codines, Pol Cabutí; el conseller i diputat Lluís Puig, i Esteve Turra, regidor de Prada de Conflent.
Amb el lema “Llengua, repressió i exili”, les jornades es van inaugurar divendres al vespre a Sant Feliu amb un acte en què va intervenir el president del Parlament, Josep Rull. Dissabte, el president de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, Nicolau Dols, va fer una dissertació sobre l’ús del català en totes les seves varietats dialectals i va defensar amb energia la diversitat de la llengua i la feina feta per Fabra en aquest sentit.
Un dels temes que es va tractar durant les jornades va ser l’estat de la llengua catalana a les arts escèniques. En una taula rodona de més d’una hora, hi van participat Àlex Casanovas, president de l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya; les actrius Carme Sansa i Clara Pueyo, els actors i directors Josep Canet i Ignasi Roda i el dramaturg Jordi Galceran, que van aportar el seu punt de vista sobre quin és l’estat de salut del català en la producció teatral i televisiva. Van posar de manifest la necessitat d’apostar més en les produccions en català, tant per part de les diferents administracions com des del sector privat.
Diumenge, la cloenda de les jornades la va fer el director de Política Lingüística d’Andorra, Joan Sans, mitjançant un vídeo, i va posar en valor que “Fabra va fer testament Andorra perquè era l’únic lloc al món on el català era oficial”. Després, Lluís Llopis, impulsor de les jornades i membre de l’organització, va fer un abraonat discurs en defensa de la llengua catalana.