música
Gazpacho celebrarà dissabte 25 anys de rumba i amistat a La Mirona
En el concert del dia 1 de febrer, Fonso Castillo, Pedrito Martínez i Enric Canada estaran acompanyats per onze músics que han col·laborat amb el grup en algun moment
L’any 2000, tres músics gironins provinents de diferents projectes, amb estils ben diferents, van posar en marxa un nou grup de rumba anomenat Gazpacho. Per tant, Gazpacho, que amb diferent intensitat no ha parat mai des de llavors, celebra aquest any el seu 25è aniversari, i ho farà amb un concert especial, una autèntica festa que tindrà lloc dissabte vinent, 1 de febrer, a la sala La Mirona , de Salt (22 h, 5 euros a la venda anticipada, 10 a taquilla). El concert serà gravat per publicar-ne un disc en directe, amb alguns dels seus temes més coneguts.
Per celebrar aquests 25 anys de rumba i amistat, Fonso Castillo (guitarra espanyola i veu), Pedrito Martínez (baix i cors) i Enric Canada (bateria, percussió i cors), els tres membres fundadors del grup, han convidat onze amics que en algun moment han col·laborat amb el grup durant la seva llarga trajectòria. Per tant, aniran passant per l’escenari Aniol Miró (bateria), Ignasi Bosch (guitarra), Adrià Bauzó (saxo, flauta), Xei Barti (bateria), Fidel Cuentas (percussió), Àngel Abad (bateria), Xavi Molina (saxo), Àlex Vila (tenora), Lluís Costa (guitarra) i Marc Marquès (bateria), a més de Pep Barrachina (tècnic de so).
Durant aquest quart de segle, Gazpacho ha publicat tres discos, amb altres tantes discogràfiques: Pásame la sal (Moby Disk Records, 2003), actualment a Spotify amb el títol Pásame la sal... y la pimienta ; Andando por las ramas (Música Global, 2005), i De copblas (U98 Music, 2018), un curiós experiment de fusió entre la rumba i la sardana gravat amb la Cobla Bisbal Jove. Està clar que als Gazpacho els agraden les mescles i les fusions, simbolitzades ja en el seu nom culinari. La rumba catalana i la flamenca, les sonoritats llatines, el reggae, el rock o el funky són només alguns dels ingredients musicals amb els quals han preparat saborosos plats propis i èxits com ara Pásame la sal, Estanislao, Pal Candela i Te dedico esta canción , alguns dels quals han tingut més repercussió a Andalusia, on han actuat sovint a Canal Sur i a festes i festivals de tot tipus, que no pas aquí, on ells reivindiquen el seu paper com a “pioners de la rumba catalana a Girona”.
Durant la seva trajectòria, Gazpacho ha fet gires per tot l’Estat espanyol, sobretot pel sud, però també ha visitat països com ara Mèxic. En els últims anys, no s’han prodigat gaire en directe, perquè els seus membres tenen altres projectes personals, però com a mínim han fet “quatre o cinc bolos, l’any que n’hem fet menys”. “Si no hem tocat més és perquè hem preferit preservar la marca de Gazpacho, com un projecte amb cançons pròpies creades amb sentiment i ben interpretades, perquè per a nosaltres això és com si fos artesania”.
Per continuar celebrant el seu 25è aniversari, Gazpacho està preparant un projecte titulat De Almonte a Cadaqués, que “és com dir de les sevillanes a la rumba catalana”, amb el grup andalús Requiebros, “per tornar a tocar per tot Andalusia i Extremadura”.