ART
Mariaelena Roqué i Quim Packard, al Museu d’Art Modern de Tarragona
El Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona (MAMT) ha programat una desena de propostes per a aquest 2025, entre les quals destaca Silenci despullat. Una dona nua, de Mariaelena Roqué, que repassa la trajectòria i l’univers d’aquesta artista en una exposició que estableix un diàleg amb les peces del museu. Simultàniament també es presenta Col·lapsar millor, de Quim Packard, que a través del dibuix d’estètica underground reflecteix de manera crítica la investigació que ha fet sobre com funcionen els museus i les institucions culturals. Aquest any també hi haurà una altra edició de la Biennal d’Art i una exposició al voltant del grup d’art postal reusenc dels anys vuitanta SIEP (Sàpigues i Entenguis Produccions).
L’exposició de Mariaelena Roqué, que es podrà veure fins al 22 de juny, combina escenografia, cinema, interpretació, coreografia, performances, escultura, pintura, fotografia, dansa, música i disseny de vestuari. La mateixa artista tarragonina n’ha explicat el propòsit: “Hi ha un rastre, una sèrie de carcasses. S’ha de visibilitzar com cadascuna de les accions fetes durant la vida artística, que es nodreix de la real, ha anat generant petjada, i he anat deixant anar carcasses de mi mateixa i d’altres amb els quals he treballat.” Per la seva banda, la mostra de Quim Packard s’inagura aquest divendres, 7 de febrer, i estarà oberta fins al 30 de març.
La seguirà la retrospectiva del SIEP (del 4 d’abril al 22 de juny). Manel Margalef, director del MAMT, ha comentat que el grup va néixer com a resposta a les polítiques institucionals de potenciació de certs artistes i que, des de l’anonimat, enviaven a través del correu postal les seves obres a persones i institucions del món de la cultura. “Volien generar una política revulsiva, connectant amb el que feia Andy Warhol a Nova York”, ha detallat.
El museu també vol commemorar els 25 anys de Tarragona com a ciutat Patrimoni de la Humanitat amb un cicle de performances titulat El rostre de Medusa a l’escut d’Atenea que es desplegarà en diversos espais patrimonials, públics o artístics de la ciutat.