Patrimoni

PATRIMONI

Valuosa donació a la Fundació Rafael Masó

Són nou dibuixos i aquarel·les del període 1909-1919, una dècada que es considera el moment àlgid del noucentisme i de l’obra arquitectònica de Masó

La Fun­dació Rafael Masó acaba de rebre una impor­tant donació de nou dibui­xos i pin­tu­res sobre paper, un con­junt d’obres rela­ci­o­na­des amb alguns dels pro­jec­tes més des­ta­cats de l’arqui­tecte. Les obres per­ta­nyien fins ara a la col·lecció de Joan Tarrús, arqui­tecte i patró vita­lici de la Fun­dació, que està con­si­de­rat un dels màxims espe­ci­a­lis­tes en l’obra de Masó i és autor, junt amb Narcís Coma­dira, de la prin­ci­pal mono­gra­fia sobre l’arqui­tecte nou­cen­tista.

La donació inclou dos dibui­xos del vestíbul del mas El Soler (1909), de Sant Hilari Sacalm; tres aqua­rel·les sobre paper del pro­jecte de reforma de la Casa Masó de Girona (1910-1911), con­cre­ta­ment dels mobles del men­ja­dor i del dor­mi­tori de la ter­cera planta que esta­ven des­ti­nats a l’habi­tatge de l’arqui­tecte; dues aqua­rel·les amb pro­pos­tes per a la façana del magat­zem de fari­nes de Josep Ensesa Puja­das a Girona (1911), que van ser des­car­ta­des; un alçat de la Casa Casas de Sant Feliu de Guíxols (1914), amb diferències res­pecte a la pro­posta que final­ment es va cons­truir; i un alçat a tinta i aqua­rel·la de la façana del Garatge Callicó de Girona (1919)..

El període al qual per­ta­nyen les obres de la donació, de 1909 a 1919, coin­ci­deix amb una dècada que és con­si­de­rada el moment àlgid del nou­cen­tisme i de l’obra arqui­tectònica de Masó, durant el qual va pro­jec­tar la majo­ria de les seves obres més des­ta­ca­des, algu­nes de les quals són pre­sents en aquesta col·lecció. També per­me­ten veure dife­rents aspec­tes de la seva obra, com el dis­seny de mobi­li­ari per al seu habi­tatge i dife­rents exem­ples d’arqui­tec­tura resi­den­cial i indus­trial.

Les dues aqua­rel·les del magat­zem Ensesa i el dibuix del Garatge Callicó for­ma­ran part de la pròxima expo­sició que es podrà veure a la Casa Masó, que pre­ci­sa­ment estarà dedi­cada a l’arqui­tec­tura indus­trial de Masó. Algu­nes d’aques­tes obres són con­si­de­ra­des de les més repre­sen­ta­ti­ves del nou­cen­tisme i han for­mat part d’expo­si­ci­ons sobre art català al Japó i als Estats Units.

L’alcalde de Girona i pre­si­dent de la Fun­dació Rafael Masó, Lluc Sale­llas, ha valo­rat molt posi­ti­va­ment aquesta donació ja que “enri­queix el patri­moni cus­to­diat a la Casa Masó i per­metrà donar-li una major difusió a través de les expo­si­ci­ons i publi­ca­ci­ons de la Fun­dació”. Sale­llas ha expres­sat el seu agraïment a Joan Tarrús en nom de tot el patro­nat de la Fun­dació i de la ciu­tat, ja que des d’ara la col·lecció passa a ser un patri­moni públic que “sens dubte con­tri­buirà a l’estudi i al conei­xe­ment de l’obra de Masó i del nou­cen­tisme a Girona”. Joan Tarrús ja havia fet una altra donació impor­tant de dibui­xos de Rafael Masó a la Fun­dació, el 2016, i de pla­ques fotogràfiques, el 2023.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.