Art

Els paisatges, una font d’inspiració creativa

Picasso, Gaudí, Miró i Pau Casals, quatre genis universals, van trobar en la natura de Tarragona i l’Ebre l’estímul per crear

El producte cultural i turístic El Paisatge dels Genis rellança la marca, quinze anys després de la seva creació

Al novembre s’estrenarà un esdeveniment conjunt anual als quatre centres museístics
“És quasi espiritual, que converteixin la natura en un element artístic, arquitectònic o musical”

La mun­ta­nya de Santa Bàrbara i les roques de Sant Benet, a Horta de Sant Joan; l’ermita de la Mare de Déu de la Roca, la platja de la Pixe­rota o la masia de la família Miró a Mont-roig del Camp; els entorns natu­rals de Reus i Riu­doms i el Ven­drell, sobre­tot la platja de Sant Sal­va­dor, han estat uns “pai­sat­ges ins­pi­ra­dors”. Artis­tes, músics o lite­rats han esti­mu­lat la seva ima­gi­nació entre els gar­ro­fers del Baix Camp o en el per­fils roco­sos de les mun­ta­nyes de la Terra Alta. És en aquests pai­sat­ges de les comar­ques del sud de Cata­lu­nya –alguns feréstecs, altres amb la pla­ci­desa de la mar tran­quil·la–, que qua­tre genis de la cul­tura hi van tro­bar el seu recer, es van ins­pi­rar per a les seves cre­a­ci­ons artísti­ques i segu­ra­ment hi van mode­lar la seva per­so­na­li­tat. El vio­lon­cel·lista Pau Casals ja feia con­certs als sis anys a la seva població natal, el Ven­drell, i per man­te­nir-hi el lli­gam emo­ci­o­nal es va fer cons­truir la casa d’esti­ueig a la platja de Sant Sal­va­dor. Picasso va fer dues llar­gues esta­des a Horta de Sant Joan (els anys 1898 i 1909), que el van empènyer al cubisme geomètric i dues de les obres que hi va pin­tar, La bassa i La fàbrica, s’han con­ver­tit en imat­ges uni­ver­sals del cubisme. Antoni Gaudí va tro­bar a Reus, on va néixer, i a Riu­doms, on hi havia el taller de cal­de­re­ria i la casa pai­ral fami­liar, la ins­pi­ració per, entre d’altres obres, pro­jec­tar les tor­res de la Sagrada Família. I Joan Miró no s’entén sense el seu lli­gam al mas fami­liar de Mont-roig, que va recrear en el cèlebre qua­dre La Masia (1921) i on va pin­tar algu­nes altres de les seves obres, com ara Mont-roig, el pont, Platja de Mont-roig o Poble i església de Mont-roig.

La feliç coin­cidència en un temps i un espai molt pro­pers d’aquests grans homes de la cul­tura, en períodes també pro­pers del segle XX, en aquesta part del país, es va veure, fa quinze anys, com una opor­tu­ni­tat d’or per crear El Pai­satge dels Genis, un pro­ducte cul­tu­ral i turístic que ajudés a pro­mo­ci­o­nar tant els artis­tes com, sobre­tot, els pai­sat­ges que els van ins­pi­rar.

“És gai­rebé un mira­cle”, explica Jaume Sal­vat, res­pon­sa­ble de l’ofi­cina tècnica d’El Pai­satge dels Genis i con­sul­tor en turisme i cul­tura d’Eure­cat, que enguany s’arribi al quinzè ani­ver­sari d’un pro­ducte que ara busca “més pene­tració en el mer­cat i en l’ima­gi­nari de la gent”. “Els valors es man­te­nen, el poten­cial hi és i la pròpia con­cepció del pro­ducte és vigent, però li falta una marxa més”, reco­neix. Aquest segell cul­tu­ral se sus­tenta sobre cinc equi­pa­ments museístics: el Gaudí Cen­tre a Reus, el Mas Miró a Mont-roig, la Casa Nadiua i el Museu Pau Casals al Ven­drell i el Cen­tre Picasso a Horta. Aquest dar­rer és un equi­pa­ment “que és d’admi­rar perquè és pri­vat, amb molt pocs recur­sos, molt dis­tan­ciat dels llocs, i on fan un esforç titànic per man­te­nir l’acti­vi­tat”, explica Sal­vat. Aquest poble de la Terra Alta, una comarca molt lli­gada al turisme d’aven­tura o a la potència dels seus vins, té a Horta “un ele­ment espe­cial i dis­tin­tiu, que és el Cen­tre Picasso”, deta­lla Sal­vat.

Tots qua­tre equi­pa­ments són un bon revul­siu per al turisme cul­tu­ral. Entre tots van sumar l’any pas­sat 96.455 visi­tants, gai­rebé un 10% més que l’any ante­rior. “Els museus, cen­tres d’inter­pre­tació i cases nadi­ues són equi­pa­ments de visita obli­gada per enten­dre i apro­fun­dir en la vida i obra dels nos­tres genis, així com enten­dre la relació dels genis amb el seu pai­satge emo­ci­o­nal”, indica Car­les Brull, pre­si­dent del Patro­nat de Turisme de la Dipu­tació de Tar­ra­gona. A més dels cen­tres s’ofe­reix l’ano­me­nada Ruta del Pai­satge dels Genis, que pro­posa a cadas­cun dels muni­ci­pis rutes, iti­ne­ra­ris i visi­tes guia­des pels indrets que van freqüentar els artis­tes, per conèixer la seva època i l’entorn d’ins­pi­ració.

Per rellançar la marca i posar, doncs, una marxa més, enguany estre­na­ran un esde­ve­ni­ment con­junt anual entre les qua­tre pobla­ci­ons. Tindrà lloc la segona set­mana de novem­bre i con­sis­tirà en una acti­vi­tat tea­tra­lit­zada que es podrà veure en cadas­cun dels cen­tres museístics i que ser­virà per entre­llaçar-los encara més. “Serà un esde­ve­ni­ment que unirà ter­ri­tori, cul­tura i cre­a­ti­vi­tat entorn d’aquesta pro­posta turística cul­tu­ral. Volem ator­gar més pro­ta­go­nisme a la relació dels qua­tre artis­tes uni­ver­sals. Aquesta relació inex­tri­ca­ble amb la Costa Dau­rada i les Ter­res de l’Ebre es troba en la base de la Ruta del Pai­satge dels Genis i volem apro­fun­dir en el conei­xe­ment gene­ral d’aquest fet, amb un esde­ve­ni­ment de caràcter anual com el que estem pre­pa­rant per a aquest 2025 ”, explica Brull.

El pro­ducte de reclam cul­tu­ral està immers en un pla estratègic que, fins a l’any 2027, n’ha “d’actu­a­lit­zar la imatge” –segons Brull– i enfor­tir la seva implan­tació. La idea és que tots qua­tre cen­tres, que de manera indi­vi­dual ja tenen prou atrac­tiu i poten­cial, estre­nyin les rela­ci­ons i puguin com­par­tir més acti­vi­tats. “Ha pas­sat de ser un pro­ducte de cadas­cun dels muni­ci­pis i ara cal poten­ciar eines i pro­pos­tes que es puguin com­par­tir. I que acti­vi­tats del Mas Miró es puguin por­tar a Reus, de Reus al Ven­drell o del Ven­drell a Horta, és a dir, que es puguin com­par­tir”, explica Jaume Sal­vat. Això ha de com­por­tar una major con­nexió entre les ins­ti­tu­ci­ons que tenen les reg­nes de la gover­nança: els ajun­ta­ments i els patro­nats de turisme dels qua­tre muni­ci­pis, jun­ta­ment amb el Patro­nat de Turisme de la Dipu­tació de Tar­ra­gona i la Uni­ver­si­tat Rovira i Vir­gili –a través del Depar­ta­ment d’Inno­vació Turística del cen­tre tec­nològic Eure­cat.

El pla estratègic també ha acti­vat un nou pla de comu­ni­cació: “Es va pre­sen­tar l’any pas­sat i ja s’han ini­ciat les pri­me­res acci­ons, que inclo­uen la reno­vació de la seva pàgina web, acti­vi­tats a les esco­les, l’impuls a les xar­xes soci­als amb nou mate­rial audi­o­vi­sual, una cam­pa­nya anual per a la noto­ri­e­tat de la marca i la millora de la senya­lit­zació als equi­pa­ments i muni­ci­pis que for­men part de la Ruta del Pai­satge dels Genis, entre d’altres”, explica Brull.

El Pai­satge dels Genis “té una par­ti­cu­la­ri­tat i és que és un pro­ducte que a vega­des costa de fer-lo tan­gi­ble”, des­taca Sal­vat. Per ell, “cal donar més pes al pai­satge, que és molt trans­ver­sal, perquè té uns com­po­nents físics però també té uns com­po­nents humans. Aquest pai­satge que va ser ins­pi­ra­dor per als genis, pot­ser també pot ser ins­pi­ra­dor per a la gent”, explica el cap de l’ofi­cina tècnica. I com que el pai­satge és viu, està mode­lat pel tre­ball i els cos­tums dels humans i també és una font de pro­ducció agro­a­li­mentària, la nova estratègia passa per vin­cu­lar el pai­satge no només a la cul­tura, sinó també al ves­sant més humà i antròpic del pai­satge a través de la cul­tura, les tra­di­ci­ons, la gas­tro­no­mia i l’eno­tu­risme, segons Car­les Brull. Per això fa uns anys ja van enge­gar la pro­posta La cuina dels Genis, una experiència gas­tronòmica amb pro­duc­tes de pro­xi­mi­tat que tenen com a fona­ment l’anec­do­tari, la vida i l’obra de Picasso, Miró, Gaudí i Casals. Per Jaume Sal­vat, enguany, que Cata­lu­nya és Regió Mun­dial de la Gas­tro­no­mia, és una bona opor­tu­ni­tat per rellançar altres pro­duc­tes que donen valor al pai­satge, com el vi que neix de la Terra Alta o el ver­mut de Reus: “Són ele­ments que també poden aju­dar moltíssim a com­pren­dre aquest pai­satge que és ins­pi­ra­dor.” Allò que dèiem de la trans­ver­sa­li­tat: són “pai­sat­ges que es veuen, pai­sat­ges que es men­gen o pai­sat­ges que es viuen”, en parau­les de Sal­vat.

“No és anecdòtic que aques­tes figu­res reco­ne­guin l’efecte d’aquest entorn com a ele­ment d’ins­pi­ració”, des­taca Jaume Sal­vat, que recorda la cèlebre frase de Picasso (“Tot el que sé ho he après a Horta”) o el fet que Gaudí acos­tu­mava a dur sem­pre ave­lla­nes a les but­xa­ques, el fruit sec per excel·lència del Camp de Tar­ra­gona, i Miró sem­pre hi duia una gar­rofa (el sas­tre de Reus que li feia l’armi­lla hi cosia una petita but­xaca perquè l’artista hi guardés la gar­rofa que reple­gava al seu mas de Mont-roig). “Té molta potència, això. És gai­rebé espi­ri­tual, que ho diguin i que con­ver­tei­xin la natura en un ele­ment arqui­tectònic, artístic o musi­cal”, afe­geix. Per la seva banda, Car­les Brull posa èmfasi en el fet que “no s’enten­dria la seva obra artística sense la influència de les for­mes natu­rals d’un pai­satge medi­ter­rani ple de colors i for­mes, amb el mar i la mun­ta­nya de teló de fons, amb camps tre­ba­llats, una llum radi­ant i ple de racons de pau i ins­pi­ració”. Són “els pai­sat­ges per­so­nals, emo­ci­o­nals i geogràfics”que van atraure qua­tre dels grans cre­a­dors del segle XX.

Artis­tes com­pro­me­sos

Hi ha un altre fet que uneix aquests noms uni­ver­sals: “Es van com­pro­me­tre molt amb el paci­fisme, amb la democràcia, amb la cul­tura de la pau”, des­taca Sal­vat. Per això El Pai­satge dels Genis també busca “aquesta funció social, didàctica i pedagògica, per recor­dar aquest ves­sant”. “Van ser artis­tes molt com­pro­me­sos amb l’entorn, i per nosal­tres el turisme ha de tenir aquesta funció d’ense­nyar i de for­mar en uns valors uni­ver­sals. I quan por­tes el teu fill a la Vil·la Casals, per exem­ple, et sents orgullós que hi hagi per­so­nes com Pau Casals que han tin­gut un com­promís amb la democràcia, amb la pau. I per això també és un luxe haver tin­gut aquí aquests genis”, diu el direc­tor de l’ofi­cina tècnica.

Es dona la cir­cumstància que no hi ha gai­rebé cap obra ori­gi­nal de Picasso, Gaudí, Miró i Pau Casals a les comar­ques de Tar­ra­gona. Però pels res­pon­sa­bles del Pai­satge dels Genis, aquí s’hi tro­ben els pai­sat­ges, les masies o la gent que van pin­tar o van trans­for­mar en obres arqui­tectòniques o musi­cals. Pas­sats quinze anys des de la cre­ació del segell, el pre­si­dent del Patro­nat de Turisme de la Dipu­tació està satis­fet per “haver acon­se­guit l’objec­tiu fun­da­ci­o­nal, que era crear i estruc­tu­rar una oferta cul­tu­ral i turística al vol­tant dels qua­tre genis i la seva vin­cu­lació amb aquests espais. Hem apro­fun­dit en la relació artis­tes-ter­ri­tori i hem acon­se­guit que formi part de l’ima­gi­nari col·lec­tiu”.

No hi són tots
Sota el segell del Paisatge dels Genis no s’hi troben tots els grans creadors que van néixer, van viure o van crear des de les comarques del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. L’escultor Apel·les Fenosa (1899 -1988), nascut al Vendrell i on avui s’hi troba el museu que divulga la seva obra; el dramaturg i poeta Àngel Guimerà (1845-1924), que també va viure al Vendrell, i el pintor reusenc Marià Fortuny (1838 - 1874), podrien formar-ne part. Com també, i d’aquest sí que hi han hagut alguns intents perquè s’integrés dins El Paisatge dels Genis, l’arquitecte modernista Josep Maria Jujol (Tarragona, 1879 - Barcelona, 1949). Fa vuit anys, l’aleshores regidor de Cultura de Tarragona, Josep Maria Prats, va anunciar que Jujol s’afegiria a aquest reclam de promoció conjunta, i que també s’adequaria un espai al Teatre Metropol com a centre d’acollida del modernisme a Tarragona. No es va fer efectiu cap dels dos anuncis i a hores d’ara, des de l’oficina tècnica, no hi ha ni hi ha hagut cap petició formal per incorporar Jujol com el cinquè dels genis que van inspirar-se en els paisatges tarragonins.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia