Còmic

la crònica

Històries dibuixades de menors tutelats

“Totes les històries que es narren en el còmic són dures perquè el procés migratori ho és”

Said és un jove ama­zic que va néixer a un poble del sud-est del Mar­roc. Des de Tànger, va arri­bar a Cata­lu­nya en un viatge llarg i difícil que va fer ama­gat entre les rodes d’un camió que for­mava part del car­re­ga­ment d’un vai­xell. Aquesta és la pri­mera història del còmic Oikia, relats d’infan­tesa, publi­cat per Indòmita Edi­to­rial, del grup Raig Verd. El dibui­xant Agustín Comotto ha estat l’encar­re­gat d’il·lus­trar el procés migra­tori de Said, un jove que al Mar­roc havia vis­cut al car­rer i que, després de pas­sar pel cen­tre d’aco­llida Oikia de Girona, estu­dia farmàcia i és afi­ci­o­nat a la poe­sia.

El còmic recull les tra­jectòries per­so­nals de vuit joves que, durant un temps, van viure a Oikia, un mot que en grec clàssic sig­ni­fica ‘llar’. Aquest cen­tre, que per­tany a la Fun­dació Resi­lis, va obrir les por­tes l’any 2017 al puig d’en Roca amb una vin­tena de pla­ces i ara en té 40 en fun­ci­o­na­ment. Acull nois entre els 12 i els 18 anys en situ­ació de des­em­pa­ra­ment d’arreu de les comar­ques giro­ni­nes i també menors estran­gers no acom­pa­nyats. Cinc dels pro­ta­go­nis­tes del còmic són migrats –Said, Moha­med M’hamdi, Ous­man Sillah, Ous­sama Bachra i Maliky Souwarè– i uns altres tres –Jonat­han Pérez, Nil Bala­guer i Tiho­mor Sofkov– són autòctons.

I d’on va sor­gir la idea de nar­rar les seves històries? Una de les carac­terísti­ques d’aquest cen­tre és la seva aposta per la for­mació, amb aules pròpies i amb pro­fes­sors que impar­tei­xen clas­ses als més grans de 16 anys, sobre­tot migrats sense cap conei­xe­ment de la llen­gua. Va ser en les clas­ses de català en què es va plan­tar la lla­vor. “Durant la covid, vam tenir un grup molt esta­ble. I vaig pro­po­sar als alum­nes de fer una auto­bi­o­gra­fia emo­ci­o­nal, que en teràpia s’uti­litza per pren­dre consciència del teu relat per­so­nal. Els nois van voler enfo­car l’auto­bi­o­gra­fia en el seu procés migra­tori. Des que dei­xen casa fins que arri­ben al cen­tre”, explica el pro­fes­sor Ramon Este­ban, l’impul­sor d’aquesta ini­ci­a­tiva, que va pren­dre forma amb la impli­cació de la pro­fes­sora Anna Dubé. Un ele­ment que va ser defi­ni­tiu a l’hora d’engres­car els nois en aquesta aven­tura va ser el fet de tenir accés a un ordi­na­dor. “Els autòctons veien que, cada dia, els estran­gers uti­lit­za­ven l’ordi­na­dor i també s’hi van voler apun­tar”, hi afe­geix Dubé a tall d’anècdota.

Este­ban, que en aquell moment es pre­pa­rava com a tera­peuta, va acom­pa­nyar els joves a l’hora d’escriure els relats amb les pau­ses necessàries perquè hi hagués lloc per expres­sar els seus sen­ti­ments. “Això va per­me­tre que les històries aga­fes­sin pro­fun­di­tat. Molts van dir que se sen­tien millor després d’escriure-les. Totes les històries són dures perquè per als estran­gers el procés migra­tori ho és molt, però hem de tenir en compte també que els autòctons sur­ten d’històries fami­liar molt com­pli­ca­des”, exposa Este­ban.

Una vegada van tenir a les mans els escrits, es van ado­nar de la seva poten­ci­a­li­tat com a lli­bre. “Hi va haver un moment que el pro­jecte se’ns va esca­par de les mans, perquè, ini­ci­al­ment, havia de ser una publi­cació de caràcter intern, però va créixer”, raona el pro­fes­sor. Òmnium Cul­tu­ral, enti­tat amb què el cen­tre manté con­tacte per a algu­nes acti­vi­tats exter­nes, com ara tea­tre, es va interes­sar per la idea i, jun­ta­ment amb la direcció d’Oikia, es va con­tac­tar amb dife­rents edi­to­ri­als fins que Raig Verd va reco­llir el guant. En veure el mate­rial que tenia al davant, va optar per donar-hi forma de còmic. Es van pas­sar els relats a il·lus­tra­dors de renom –Agustín Comotto, Raquel Ródenas, Marc Tori­ces, Nadia Hafid, Cris­tina Bueno, Pep Bro­cal, Susanna Martín i Martín Tognola–, que van posar ros­tre i van donar a vida a les experiències dels joves, cadas­cun amb el seu estil i veu pròpies. No es van conèixer per­so­nal­ment fins després del procés cre­a­tiu, però els nois van tenir l’opor­tu­ni­tat de vali­dar les pro­pos­tes dels artis­tes. Una de les con­di­ci­ons que van posar els joves va ser que els diners que es reco­llis­sin amb la venda del lli­bre es des­ti­nes­sin a ONG esco­lli­des per ells. Un cop publi­cat, els nois donen la feina per aca­bada i pre­fe­rei­xen man­te­nir-se allu­nyats del focus mediàtic.

“No és un còmic per lle­gir d’una tirada. Lle­geixo una història i, al cap d’unes dies, una altra”, con­fessa Este­ban, que con­fia que, a través de la difusió de les seves vides, aquest col·lec­tiu sigui més comprès. “Crec que és un còmic bo per tre­ba­llar als ins­ti­tuts”, asse­nyala. Els dos pro­fes­sors i la direc­tora d’Oikia, Eli Gómez, con­si­de­ren que el lli­bre és una eina per aju­dar a cons­ci­en­ciar sobre la rea­li­tat dels joves tute­lats i tren­car amb els estig­mes que els envol­ten. En aquest sen­tit, subrat­llen que els pro­ta­go­nis­tes del còmic s’han inte­grat. “Alguns fan un grau mitjà, d’altres, un grau supe­rior, d’altres tre­ba­llen en empre­ses i en fàbri­ques, un d’ells viu a Itàlia i està casat... Hi ha un procés d’èxit. I el català els ha faci­li­tat molt aquesta inte­gració, perquè, quan va ser el moment, van poder pre­sen­tar-se i superar els exàmens d’ingrés en cen­tres for­ma­tius”, indica Este­ban, que rei­vin­dica la feina que es fa a Oikia.

Un dels pròlegs del lli­bre va a càrrec de Xavier Antich, pre­si­dent d’Òmnium. Hi diu: “A través de la cul­tura, els joves ens expli­quen les seves històries i ens plan­te­gen la neces­si­tat urgent de donar res­posta a les injustícies estruc­tu­rals que atemp­ten con­tra la cohesió social. [...] No podem par­lar de cul­tura sense par­lar de drets, perquè una soci­e­tat que exclou i mar­gina una part de la població és una soci­e­tat incom­pleta.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.