Art

La República de Weimar, avui

Una exposició a CaixaForum Barcelona rememora el complex i crucial període d’entreguerres

Tot i que va ser un temps marcat per la incertesa, també va ser d’una gran efervescència cultural

Pels comissaris de la mostra, moltes tensions i idees sorgides en aquella etapa encara ressonen avui

“La República de Weimar va ser un període curt però crucial, que ha transcendit com un canvi d’època”
Els daurats anys vint, entre el 1924 i el 1929, recuperaven l’equilibri social i polític

Un saló burgès de finals del segle XIX, ins­pi­rat en la novel·la Els Bud­den­brook, de Tho­mas Mann, on sona el vals tra­di­ci­o­nal El Danubi blau, de Strauss, i que es mos­tra com a símbol d’un vell món que ja s’acaba, és el pri­mer punt del recor­re­gut de l’expo­sició Temps incerts. Ale­ma­nya entre guer­res, que Cai­xa­Fo­rum Bar­ce­lona dedica a la República de Wei­mar, “un dels períodes més com­ple­xos i trans­for­ma­dors de la història euro­pea”, segons Mireia Domingo, la seva direc­tora. Va durar només catorze anys, del 1918 al 1933, entre la der­rota de la Pri­mera Guerra Mun­dial i l’arri­bada al poder de Hit­ler. Va ser una etapa “mar­cada per la ines­ta­bi­li­tat i la incer­tesa”, però també d’una gran efer­vescència cul­tu­ral, cre­a­tiva i intel·lec­tual, amb noms de la lite­ra­tura i l’art, el tea­tre o el dis­seny com ara Fritz Lang, George Kolbe, Jeanne Mam­men, George Groszo... Va ser l’etapa dels dau­rats anys vint, de la inno­va­dora Escola de la Bau­haus, de la igual­tat i el sufragi femení que per­me­tia per pri­mera vegada el vot de les dones, de la incer­tesa com a prin­cipi de la ciència. “Va ser un canvi d’època, entre el món d’ahir –un món de segu­re­tat i cer­te­ses– i el món que sor­girà després de la Segona Guerra Mun­dial”, segons l’arqui­tecte i filòsof Pau Pedra­gosa, comis­sari de la mos­tra jun­ta­ment amb Txuss Martín.

Aquell saló burgès que obre l’expo­sició s’eri­geix com a icona “de la segu­re­tat”, com si res no hagués d’alte­rar res. Però a poc a poc es va tren­cant l’esta­bi­li­tat, com després es va ensor­rar tot amb l’ascens del nazisme. Repre­senta el que Ste­fan Zweig va des­criure com “el món d’ahir”. En un moment donat, l’ale­gria d’El Danubi blau s’esfuma i comença a sonar La con­sa­gració de la pri­ma­vera, de Stra­vinski, una de les obres fun­da­ci­o­nals de l’avant­guarda musi­cal, que repre­senta la rup­tura i anti­cipa el col·lapse que va supo­sar la Pri­mera Guerra Mun­dial. I després del con­flicte bèl·lic, la República de Wei­mar va sor­gir “com una pro­posta reno­va­dora”: “Va ser un període curt però cru­cial”, indica Pedra­gosa.

Els comis­sa­ris de l’expo­sició que fins al 20 de juliol es pot veure a Cai­xa­Fo­rum l’han bas­tit com un viatge en tres temps: entre aquell món que s’aca­bava i el món d’avui, pas­sant, entre­mig, pel temps de tran­sició de la República de Wei­mar, “una les democràcies més avançades del seu temps; un intent de cons­truir la soci­e­tat mit­jançant els prin­ci­pis raci­o­nals de la Il·lus­tració però que va aca­bar en fracàs amb l’auge del nazisme”. Per això el recor­re­gut per l’expo­sició acaba amb una obra que no és de l’època, sinó ante­rior, però que la retrata per­fec­ta­ment: el gra­vat de Goya El son de la raó pro­du­eix mons­tres. “En temps d’incer­tesa es poden des­per­tar els mons­tres; i avui vivim un temps que és molt simi­lar al d’ales­ho­res”, lamenta Pedra­gosa, a mode d’adver­ti­ment sobre el perill del reac­ti­va­ment actual dels fei­xis­mes. L’Ale­ma­nya que va ser l’epi­cen­tre de l’avant­guarda, l’expe­ri­men­tació i els can­vis va aca­bar en fracàs amb l’ascens de Hit­ler. Els temps d’avui tor­nen a ser incerts. “Mol­tes de les ten­si­ons i les idees sor­gi­des durant la República de Wei­mar res­so­nen encara al nos­tre món d’avui”, rebla.

La mos­tra es bas­teix de diver­sos llen­guat­ges i recur­sos muse­ogràfics i, a banda de les obres d’art, compta amb diver­sos dis­po­si­tius audi­o­vi­su­als i interac­tius i esce­no­gra­fies. Hi ha prop de 90 obres ori­gi­nals de l’època, pro­ce­dents de diver­sos museus, entre els quals les del Museo Naci­o­nal Thys­sen-Bor­ne­misza de Madrid, com ara Tensió suau (1923), de Kan­dinski; El segle XX (1927), de Sándor Bort­nyik; Junker­bo­den sota la neu (1936-1938), d’Ernst Ludwig Kirch­ner; For­mación. Tri­par­tición (1926), d’Oskar Sch­lem­mer, i Escena de car­rer (1925), de George Grosz. La mos­tra és ben eclèctica. A la República de Wei­mar hi con­vi­vien nous estils pictòrics com l’expres­si­o­nisme, el dadà, el cons­truc­ti­visme i la nova objec­ti­vi­tat. A Cai­xa­Fo­rum s’hi tro­ben peces d’artis­tes com Ernst Ludwig Kirch­ner i Gabri­ele Münter; Johan­nes Itten; Rudolf Sch­lich­ter, Lyo­nel Fei­nin­ger, Raoul Haus­mann i Kurt Schwit­ters. Tots són con­tem­po­ra­nis de l’Escola de la Bau­haus, “una de les ins­ti­tu­ci­ons que repre­sen­ten millor l’espe­rit de Wei­mar”. Fun­dada per Wal­ter Gro­pius el 1919, va posar fi a la diferència entre art i tècnica i va posar èmfasi en la seva inno­vació pedagògica. Kan­dinski i altres cre­a­dors com Paul Klee o Mari­anne Brandt en van ser pro­fes­sors. A l’expo­sició es mos­tren peces de dis­seny indus­trial sor­gits de la Bau­haus, com ara les cadi­res de braços de Mar­cel Bre­uer i d’Erich Dieck­mann.

L’àmbit cen­tral de l’expo­sició comença ofe­rint als visi­tants el con­text de la fun­dació de la República de Wei­mar, que rep aquest nom perquè va redac­tar la seva cons­ti­tució a la ciu­tat de Goethe i Schi­ller, “com a símbol de la volun­tat de cons­truir una nova Ale­ma­nya huma­nista i il·lus­trada”. Imat­ges, docu­ments i tex­tos dis­po­sats cro­nològica­ment mos­tren els fets polítics més relle­vants d’aque­lla etapa. I s’hi mos­tren algu­nes de les pre­o­cu­pa­ci­ons de la soci­e­tat que sor­tia de la der­rota de la pri­mera guerra mun­dial. Per exem­ple, el cos. Els cos­sos tren­cats i muti­lats coe­xis­tien a Wei­mar amb d’altres que exem­pli­fi­quen nous ide­als de bellesa i for­ta­lesa, i també amb el cos abs­tracte i mecànic que mira cap al futur. A l’expo­sició es mos­tren a través de diver­ses escul­tu­res d’artis­tes com ara Käthe Kollwitz, Georg Kolbe, Marg Moll i Renée Sin­te­nis, i d’un docu­men­tal sobre la cul­tura de l’esport i la salut. I comença a sor­gir el feno­men dels movi­ments de mas­ses com a sub­jecte polític. Una selecció de foto­gra­fies d’indi­vi­dus d’August San­der rep els visi­tants, que a con­ti­nu­ació es veu­ran envol­tats de mas­ses a través de frag­ments de pel·lícules com la pro­pa­gandística nazi El tri­omf de la voluntat, de Leni Rie­fens­tahl (1935), i la clàssica futu­rista Metro­po­lis, de Fritz Lang (1927). D’aquest film també s’exposa la repro­ducció del robot pro­ta­go­nista, “el pri­mer robot de la història que surt en una pel·lícula”, matisa Pedra­gosa. En aquest espai es mos­tren obres de John Heart­fi­eld.

Un altre àmbit, ben interac­tiu, es dedica a la ciència i a la filo­so­fia. Durant els anys d’entre­guer­res van tron­to­llar els fona­ments de la ciència deter­mi­nista: la teo­ria de la rela­ti­vi­tat d’Ein­stein va que­dar qüesti­o­nada per la física quàntica, que inclou la incer­tesa com a prin­cipi científic. Altre cop, la incer­tesa.

Els dau­rats anys vint, entre el 1924 i el 1929, que recu­pe­ra­ven l’equi­li­bri social i polític després dels anys de l’escas­se­tat i la hiperin­flació de la post­guerra, també que­den repre­sen­tats a la mos­tra. Van ser “anys dau­rats i temps fos­cos”. En el docu­men­tal Berlín, sim­fo­nia d’una gran ciu­tat, de Wal­ter Rutt­mann, s’hi suc­ce­ei­xen dife­rents esde­ve­ni­ments d’un mateix dia del 1927 a Berlín, que mos­tren la seva vita­li­tat, però també les diferències soci­als que hi con­vi­uen.

L’uni­vers de Wei­mar es des­ploma quan el nazisme arriba al poder. Era “la fi del somni democràtic”. Fent un paral·lelisme amb el temps actual, els comis­sa­ris de l’expo­sició avi­sen: “Tenim un repte: apren­dre a viure amb la incer­tesa.”

El món d’avui
Com que l’exposició fa un paral·lelisme amb el món actual, alguns personatges públics contemporanis donen, a través d’un vídeo, la seva visió de les oportunitats i els malestars d’avui dia. Entre d’altres, la filòsofa Begoña Román, el sociòleg Miquel Missé i la comissària del Sónar+D, Antònia Folguera.

Principals fites històriques i culturals de la República de Weimar

1923
Publicació
de l’0bra ‘Klavierstücke’, d’Arnold Schönberg, un dels primers exemples de música atonal. El 8 de novembre, fallit cop d’estat de Hitler contra la República.
1918
4-9 novembre
Revolució de Novembre.
Abdicació del kàiser i final de la monarquia constitucional del ‘kaiserreich’ alemany. Dos dies després, el dia 11, acabava la Primera Guerra Mundial. I mig any després, el Reich es constituiria en la República de Weimar. Aquest mateix 1918 naixia el Club Dadà de Berlín. La promulgació de la Constitució de Weimar va tenir lloc l’11 d’agost de 1919.
1924
Els daurats anys vint
Després d’una hiperinflació sense precedents, es recupera l’equilibri i comencen els “daurats anys vint”, del 1924 al crac del 1929.
1925
Origen
del terme “La nova objectivitat” per referir-se a un moviment cultural que es contraposa a l’expressionisme. Gustav F. Hartlaub obre les portes de l’exposició ‘La nova objectivitat. La pintura alemanya des de l’expressionisme’, on exposen els grans noms d’aquest moviment, com George Grosz (a la foto, una de les seves obres, ‘Escena de carrer’ (© Museo Nacional Thyssen-Bornemisza. Madrid). Aquest mateix any 1925 es produeix el trasllat de la Bauhaus a Dessau, i comença l’etapa de la nova objectivitat i el disseny industrial.
1919
1 abril
Fundació de l’Escola
de la Bauhaus. És una de les institucions que representen millor l’esperit de Weimar. Posa fi a la diferència entre art i tècnica.
1927
Estrena
de la pel·lícula expressionista ‘Metròpolis’, de Fritz Lang, Els termes del film són inseparables del tens context polític i social de la República de Weimar.
1933
30/1
proclamació
de Hitler com a canceller. Al maig cremen llibres d’autors considerats antialemanys. El 20 de juliol tanca l’Escola de la Bauhaus.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia