Cultura

Roberto Saviano: "En la lluita contra la màfia som molts, i jo, un més"

Entrevista

Vostè diu que qui coneix els sis­te­mes finan­cers del crim orga­nit­zat entén com fun­ci­ona l'eco­no­mia mun­dial...
Si seguei­xes el ras­tre de les orga­nit­za­ci­ons cri­mi­nals, des­co­brei­xes on van a parar els capi­tals, cap a on evo­lu­ci­ona l'eco­no­mia. Ells van ser els pri­mers a explo­tar el sis­tema pro­duc­tiu xinès, els pri­mers a enten­dre que la moda estava total­ment en crisi i que l'única manera de sal­var-la era a través de les fal­si­fi­ca­ci­ons. Han entès que el gran pro­blema del món occi­den­tal són els resi­dus tòxics i van inter­ve­nir per eli­mi­nar-los amb un cost zero, ama­gant-los sota terra. I hi ha més coses...

Què més?
El món occi­den­tal està patint una acce­le­ració enorme que la gent només pot resis­tir mit­jançant la cocaïna. Seguir defi­nint la cocaïna com una droga és mio­pia. La cocaïna és un edul­co­rant, un addi­tiu de la vida quo­ti­di­ana. La màfia ha fet un pas intel·ligent inver­tint ja pràcti­ca­ment només en cocaïna. Això vol dir sub­mi­nis­trar car­bu­rant a Occi­dent. Les dro­gues són el pern de l'eco­no­mia inter­na­ci­o­nal jun­ta­ment amb el petroli i això ho diuen la DEA [agència anti­droga nord-ame­ri­cana] i l'ONU.

Fins on arri­ben les màfies a Itàlia?
La màfia està pre­sent allà on hi ha negoci. Per tant, també és a la política en la mesura que allà hi ha negoci. No és que li interessi gover­nar el país; la màfia no té idees, no té ide­o­lo­gia, no té color. Com deia un vell boss, la màfia és només tres coses: nego­cis, nego­cis i nego­cis. La resta se'ls en fot.

I a Cata­lu­nya què hi fa, la Camorra?
Les màfies hi fan nego­cis de tota mena, i tant de bo fos només la Camorra! Aquí hi ha els eslaus, els alba­ne­sos, els nige­ri­ans, els colom­bi­ans, els peru­ans, els mexi­cans... Què fan tots aquests clans? Com­pren molta droga, inver­tei­xen en el sec­tor immo­bi­li­ari, en el sec­tor de les asse­gu­ran­ces, en els nego­cis de trans­ferència de diners... A Bar­ce­lona hi inver­teix tot­hom. L'única con­dició sine qua non per seguir fent nego­cis és no come­tre-hi assas­si­nats, i no tots la com­plei­xen.

Què han fet els poders públics a Espa­nya per fre­nar aquesta acti­vi­tat?
Espa­nya hi té res­pon­sa­bi­li­tat, en tot això. Durant massa temps ho ha con­si­de­rat un pro­blema que li ha vin­gut de rebot i no és així: Espa­nya ha estat ele­gida com a pàtria pre­fe­rent per aquests grups, perquè no hi ha hagut cap atenció mediàtica ni legal cap a ells.

Quants caps mafi­o­sos ita­li­ans estan esta­blerts a Cata­lu­nya?
Que siguin caps, n'hi deu haver una desena de la Camorra, una altra desena de la N'drang­hetta [màfia cala­bresa] i força de la màfia sici­li­ana i de la màfia russa.

Com acon­se­gueix tota aquesta infor­mació?
És la que recu­llo de la poli­cia i dels jut­ges.

¿Hi ha una via per aca­bar amb la cri­mi­na­li­tat orga­nit­zada al sud d'Itàlia?
N'hi ha, però no és fàcil. No n'hi ha prou arres­tant els cri­mi­nals. El mafiós mor o és detin­gut, però la màfia sobre­viu, aquest és el pro­blema. Dete­nint o matant una família mafi­osa avui, enfor­tei­xes la de demà. Per això crec que només ens en podrem sor­tir si es deci­deix can­viar el curs econòmic de les coses: noves con­di­ci­ons en les adju­di­ca­ci­ons d'obres, inver­si­ons netes... Els empre­sa­ris han de pen­sar que si només tenen el negoci com a objec­tiu, la màfia gua­nyarà. Si al cos­tat del negoci hi ha alguna cosa més -el desen­vo­lu­pa­ment del ter­ri­tori, dels talents...-, les coses can­vien.

Com es va poder rodar la pel·lícula Gomorra en uns bar­ris napo­li­tans com Secon­di­gli­ano o Scam­pia, con­tro­lats per la Camorra?
Va ser fàcil i difícil alhora. Difi­cilíssim perquè quan van arri­bar allà amb les càmeres, la Camorra no volia que es rodés la pel·lícula. Però la gent del barri sí que volia par­ti­ci­par en aque­lla gran festa i, davant d'això, la Camorra va haver de cedir: si el barri ho vol, enda­vant.

Té espe­rança en la seva terra?
M'agra­da­ria res­pon­dre amb un sí categòric, però... Jo veig l'espe­rança sobre­tot en les noves gene­ra­ci­ons d'ita­li­ans fills de la immi­gració (afri­cans, eslaus, sud-ame­ri­cans, fili­pins...). Són ells els que poden can­viar el tei­xit de rela­ci­ons al sud d'Itàlia, la manera de pen­sar, el cinisme. I recu­pe­rar l'ambició, que al sud s'ha per­dut. Al sud tot el que és ambició sig­ni­fica cor­rupció, perquè sem­bla que qual­se­vol cosa és impos­si­ble si no és a través de la reco­ma­nació, d'una ajuda...

La por és la gran arma de la màfia?
La màfia convé molt més que no pas ter­ro­ritza. És a través de la con­veniència que gua­nya. Convé perquè porta tota una sèrie d'avan­tat­ges: econòmics, pro­tecció d'una acti­vi­tat, una reco­ma­nació... Només molesta quan dis­para.

Se sent sol en la seva lluita?
No, sé que la fem molts i que jo en sóc un més. Estic sol en la meva vida pri­vada en la mesura en què me l'han des­truïda.

Està pre­pa­rant algun lli­bre?
Sí, n'estic escri­vint un que serà un relat real, com Gomorra.

També ambi­en­tat en els medis camor­ris­tes?
No, no, prou d'ambi­ent de la Camorra. Basta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.