De la gastronomia a l'humor

Arola Editors proposa més de cinquanta títols per a aquest Sant Jordi: pocs de narrativa i molts de teatre i poesia

El pas­tis­ser Sal­va­dor Ari­many pro­posa per a aquest Sant Jordi un recep­tari «que intenta fer arri­bar a tot­hom (cui­ners pro­fes­si­o­nals, afi­ci­o­nats a la cul­tura gas­tronòmica, etc.) la con­fiança per poder ela­bo­rar les millors peti­te­ses per als ape­ri­tius», segons va expli­car ahir el mateix autor. En el lli­bre Canapès a l'abast de tot­hom, Ari­many hi aboca un ven­tall de recep­tes per acom­pa­nyar ape­ri­tius.

I de la gas­tro­no­mia a l'humor. Una altra de les nove­tats que pro­posa Arola es basa en l'humor amb rere­fons mili­tar. Es tracta del títol Humor, se le supone, un recull d'acu­dits sobre la mili, la guerra i la pau que l'humo­rista gràfic Napi va publi­car entre els anys setanta i vui­tanta a la revista La Puta Mili. «És un humor inter­na­ci­o­nal, que pot enten­dre tot­hom encara que no hagi fet la mili; jo tam­poc he estat mai en un con­vent i em fan molta gràcia els acu­dits sobre mon­ges i con­vents», va dir ahir l'autor.

El catàleg d'Arola per a aquest Sant Jordi inclou cin­quanta títols més. És l'any que hi ha menys obres de nar­ra­tiva, però, per con­tra, el que és més nota­ble és l'apar­tat de tea­tre, on es tro­ben els tex­tos del CAER (Cen­tre d'Arts Escèniques de Reus) i també la col·lecció Tex­tos a Part: Arola publica apro­xi­ma­da­ment un títol cada mes en aquesta col·lecció, i la intenció de l'edi­tor és «aug­men­tar encara més la pro­ducció».

Pel que fa a la poe­sia, es pro­po­sen vuit títols, entre els quals hi ha El mirall de la metròpoli, amb poe­mes d'Alfredo Gavín i foto­gra­fies de Cristóbal García; Pin­ze­lla­des de llum sobre la Cer­da­nya, amb poe­mes de Car­les Duarte i imat­ges de Kim Cas­tells, i Parat­ges, del vallenc Gabriel Guasch.

Alfred Arola també va des­ta­car ahir el lli­bre BCN Rock, amb tex­tos de David Cas­ti­llo i foto­gra­fies de Fer­ran Sen­dra, que fa un recull fotogràfic dels prin­ci­pals con­certs de rock que van tenir lloc a la Bar­ce­lona dels anys vui­tanta.

El catàleg es com­pleta amb nous títols de les guies per a excur­si­o­nis­tes, com ara un nou volum –el cinquè– de la sèrie A peu per les comar­ques de Tar­ra­gona, de Rafael López-Monné.

Una delícia literària

De petita delícia literària es pot qualificar el llibret Deu poemes universals, publicat pel segell Publicacions URV. Els poemes que s'hi inclouen han estat escollits pels alumnes estrangers que estudien català i castellà al Servei Lingüístic de la URV: cada alumne ha triat el que creu millor poema d'amor en la seva llengua, i l'ha traduït al català. A més de trobar-se a les llibreries, els 10.000 exemplars que s'han tirat d'aquesta obra es distribuiran pels instituts de la demarcació. La segona proposta de Publicacions de la URV per a aquest Sant Jordi és l'edició de luxe que recull les obres de més de cent artistes que integren el fons d'art de la Universitat. Segons el crític d'art i professor de la URV Antonio Salcedo, la majoria de les obres d'art han estat cedides pels mateixos artistes: «La publicació d'aquest llibre és una manera d'agrair als artistes la seva col·laboració.» Altres títols que divulguen el treballs de la Universitat són Els estrangerismes del català, un manual que dóna compte de la presència dels manlleus en català, i El secret del vi del Priorat, d'Armand Paz.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.