Cultura

Enric Marín compareix al Parlament en guerra oberta entre tripartit i oposició

La discussió revela el fracàs de la llei de la Corporació de TV3 i Catalunya Ràdio, pel retorn al control del govern. El candidat a dirigir l'ens admet que comença malament, però promet consens

El candidat del tripartit a presidir la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Enric Marín, ha comparegut aquest matí a l'examen previ del Parlament, enmig d'un pim-pam-pum de retrets entre els partits del govern i l'oposició. El debat ha tingut moments d'agror, i ha posat de manifest el fracàs de la llei de la CCMA que gestiona TV3 i Catalunya Ràdio, que es va fixar el llistó del control parlamentari i ara ha reculat per decret al control del govern.

El problema ha derivat del fet que Albert Sáez va dimitir de la presidència de la CCMA fa algunes setmanes, i el càrrec va quedar vacant, mentre el tripartit quedava a més en minoria en els òrgans de gestió de TV3 i Catalunya Ràdio. La llei fixa que els càrrecs s'elegeixin per una majoria de dos terços (90 diputats), i per tant en consens amb l'oposició, però el govern ha rebaixat per decret aquest requisit a la majoria absoluta que té el tripartit per designar Marín.

Joana Ortega (CiU), Santi Rodríguez (PP) i Albert Rivera (C's) han atacat amb gran duresa aquesta decisió del govern. La diputada de CiU ha parlat fins i tot d'un "intent de manipulació i control dels mitjans públics", i de "tics autoritaris". Segons Rodríguez, tot plegat obeeix al fet que les enquestes són desfavorables al tripartit i que "ara tot s'hi val". I Rivera ha comparat indirectament la política del govern amb la que feia José María Aznar, dient que tot plegat ha estat "un cop de decret Montilla".

Els partits del govern s'han defensat assegurant que no havia estat possible consensuar el relleu de Sáez, perquè l'oposició ho bloquejava. "La paciència té un límit", ha afirmat el socialista Joan Ferran. El republicà Carmel Mòdol s'ha mostrat convençut que l'oposició "volia mantenir una situació anòmala", i l'ecosocialista Dolors Camats fins i tot ha advertit contra la majoria de dos terços. "A vegades aquestes majories de dos terços les carrega el diable, perquè amb mala fe poden ser usades com a dret de veto", ha apuntat. L'oposició ha negat les crítiques, i s'ha mostrat sorpresa perquè el nom de Marín no s'ha arribat a negociar.

Marín ha reconegut en la seva intervenció que el seu punt de partida a la CCMA "no és gaire bo" a causa de la forma com serà escollit, però ha promès que actuarà amb consens com a president de l'organisme. CiU, PP i C's han criticat que, quan va ser secretari de Comunicació del govern, vetés la presència de periodistes al forat del Carmel, quan es va enfonsar el túnel del metro. Marín no s'ha desdit d'aquella "apagada informativa", convençut que hi ha també molt "mite" en les crítiques.

La setmana vinent el ple del Parlament nomenarà Marín amb la nova majoria del tripartit. El Consell de Garanties Estatutàries està analitzant ara el decret a petició de l'oposició, però això no el deixa en suspens. 

   


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.