Cultura

Les Balears ja reben TV3cat, el 33, el Super3 i el 3/24 a través de la TDT

El Govern Balear considera "històric" que les Illes tinguin una oferta en llengua catalana abans que l'entrada en funcionament de la TDT impliqui "un retrocés"

Des d'aquest dijous, les Balears ja reben en TDT el 33, el Super3 i el canal 300, gràcies a la posada en marxa del segon múltiplex autonòmic. Aquests canals se sumen a TV3cat i al 3/24, que ja es veien a les Illes. El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, Joan Manuel Tresserras, s'ha referit a la història "heroica" per arribar a aquesta situació i ha lloat la tasca dels governs català i balear per fer possible que el patrimoni "compartit" pugui ser "exhibit orgullosament". El conseller de Presidència del Govern Balear, Albert Moragues, ha dit que TV3 és i ha estat un vehicle "innegable" de normalització lingüística i un referent per a les generacions postfranquistes.

D'"històric" ha qualificat el conseller de Presidència del Govern Balear el fet que a partir d'aquest dijous a les Illes Balears ja s'hi puguin veure quatre canals en català de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Moragues ha agraït que la Generalitat hagi posat a disposició de les Illes aquests quatre canals perquè, ha dit, la posada en marxa de la TDT no signifiqui un "retrocés" per a la llengua. El conseller ha assenyalat que l'inici de les emissions de TV3 a les Illes va ajudar a crear i consolidar una "certa consciència nacional". Per aquest motiu, des d'aquest dijous les Balears dediquen íntegrament el segon múltiplex autonòmic als canals en català.

Necessària reciprocitat institucional
Moragues considera que el català té un "passat esplendorós" però un "present complicat", i que per aquest motiu necessita una empenta dels poders públics, ja que, ha explicat, les pressions no són tan sols polítiques i econòmiques, sinó també culturals i lingüístiques. El futur, ha dit el conseller de Presidència, depèn en bona mesura de la "voluntat política", i per aquest motiu s'ha fet aquest esforç de reciprocitat de canals entre el Govern Balear i la Generalitat de Catalunya.

El conseller de Cultura i Mitjans Audiovisuals de la Generalitat de Catalunya, Joan Manuel Tresserras, ha explicat que amb la posada en marxa d'aquest segon múltiplex autonòmic s'expressa la voluntat dels governs català i balear de caminar plegats, fins on sigui possible, en matèria de cooperació lingüística i cultural pel que fa al "patrimoni compartit". Tresserras considera que aquest llegat no ha estat assumit per l'Estat Espanyol com a propi d'aquests territoris i que pot ser "exhibit orgullosament", i tampoc com a patrimoni cultural de la humanitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.