Cultura

"La vaga es pot resoldre demà o durar 9 mesos"

El guionista Jose Carlos Arroyo fa deu anys que treballa a la indústria del cine i la televisió, cinc dels quals al Late Night with Conan O’Brien, que, com la resta, emet des de dilluns reposicions a causa de la vaga de guionistes. Sèries com 24 ja han anunciat que no emetran la nova temporada, i altres com Mujeres desesperadas se suspendran aviat. La indústria del cinema encara no s’ha vist afectada. El governador de Califòrnia, Arnold Schwarzenegger, ha advertit del cost econòmic i s’ha erigit com a mediador.

Gairebé una setmana de la vaga de guionistes. Quin balanç en fa?
Molt bo, més de 100 persones participen cada dia en els piquets, i els actors també ens donen suport perquè els caduca el contracte l’estiu que ve i estan molt conscienciats. I manifestant-nos m’he adonat de la unió que hi ha entre els escriptors, que sovint creem en solitari.

Es diu que els guionistes són els grans oblidats de la indústria. Aquesta vaga us fa més visibles?
El públic ha entès que som la gent que escriu els seus programes favorits, com Anatomía de Grey o House, però molts no sabien que els showman de la nit tenien guionistes! Es pensaven que Conan O’Brien o David Letterman llegeixen The New York Times i després ho comenten tot improvisant. Així que està servint per educar el públic de com funciona la televisió i quina és la nostra feina.

No hi ha acord amb els estudis pels beneficis a repartir del DVD i les descàrregues per Internet. Diuen que no poden acordar un model perquè el mercat és incert.
Això és una excusa, la mateixa que quan va sortir el DVD. Ens van dir que era una tecnologia nova i que com que no se sabia la resposta del públic, no ens podien donar més de 4 centaus per còpia, però que si tenia èxit, es revisaria el contracte. Han passat els anys, el DVD ha superat el VHS i quan el sindicat ho ha recordat, se n’han rigut. I això és el que ens dóna impuls ara per fer vaga, perquè no ens torni a passar el mateix amb Internet, ja n’hi ha prou!

Fins quan pot durar el conflicte?
Es pot resoldre demà o durar nou mesos. La nostra única arma és deixar de treballar, i ells tenen molts diners. Però quan vegin que han perdut audiència, hauran de renegociar. A més, els estudis no estan tan units com sembla i si algú intenta negociar, la resta el seguirà.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.