L'ESPLUGA DE FRANCOLÍ
Exposició de destrals del món al museu espluguí
La mostra d'eines pertany a la col·lecció particular del geògraf barceloní Martí Boada
Destrals, eina de construcció i desconstrucció és el títol de l'exposició temporal, inaugurada el divendres al Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí i que romandrà oberta al museu espluguí fins al dia 4 de novembre.
Aquesta exposició mostra els diferents usos, les diferents cultures, els diversos materials i les formes també diverses d'eines de tot el món; es tracta d'un recull de destrals de tot el món i reflexiona sobre la relació entre l'home i la natura al llarg dels temps.
El propietari de la col·lecció de destrals i comissari de l'exposició, el geògraf, naturalista i doctor en ciències ambientals Martí Boada va ser l'encarregat aquest divendres de presentar al Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí l'exposició temporal, una singular mostra en què, juntament amb el doctor Boada, hi han participat el físic i poeta David Jou i l'artista de Sant Pol de Mar, Perejaume.
En concret, David Jou hi ha contribuït fent una aproximació a la feina dels llenyataires des de la seva disciplina científica. El físic i poeta fa una descripció acurada de l'ofici i de la relació existent entre arbres i homes en termes propis de la física, interpretant-la i explicant-la magistralment, en el seu cas, en fórmules matemàtiques.
Destruir per construir
Juntament amb els ganivets, les destrals són les eines més antigues de la humanitat. L'ofici de llenyataire podria considerar-se, de fet, un dels primers que va desenvolupar l'ésser humà.
La feina bàsica dels llenyataires era tallar arbres i plantes per a l'obtenció de fusta i fibres vegetals que després s'usaven per construir altres estructures; per artigar o transformar boscos en prats i conreus; per fornir energia en forma de llenya o carbó. Bàsicament, destruir per construir.