cultura

cultura

III Congrés d'història d'alcanar

Reflexions sobre la perifèria i la violència a Alcanar

Josep Sánchez Cervelló i Germà Bel obren el III Congrés d'Història, en què assisteixen una seixantena d'inscrits

Entre avui i demà s'exposaran el gruix de les 21 comunicacions presentades

El professor d'Història de la Universitat Rovira i Virgili (URV) Josep Sánchez Cervelló va ser l'encarregat d'inaugurar ahir el III Congrés d'Història d'Alcanar, a la Cisterna de la Vall, “un congrés que passarà a la història per seqüenciar el passat de les Terres de l'Ebre”, va manifestar Sánchez Cervelló i va assenyalar: “Només podem avançar com a país si ens aturem a fer microhistòria i integrar-la dins la macrohistòria global”. “No conec cap altre poble que com Alcanar haja sigut capaç d'organitzar no un sinó tres congressos com aquest, independentment del color polític dels seus ajuntaments”, va afegir.

El president del Consell Comarcal del Montsià, Castor Gonell, també va lloar la capacitat d'Alcanar per organitzar el certamen, mentre que l'alcalde, Alfons Montserrat, va destacar que l'objectiu no és cap altre que afavorir la recerca sobre el passat i la identitat d'aquest municipi així com la difusió dels treballs que s'hi presenten. “Tot això s'acaba publicant en un llibre d'actes que serveix de suport físic i d'embrió de nous treballs”, va afegir-hi.

El gruix de les ponències i comunicacions s'exposaran entre avui i demà, però el cert és que les dues ponències inaugurals d'ahir van ser de ponents de luxe, com el mateix Sánchez Cervelló, que va exposar una treball de recerca sobre la delinqüència social i la violència a Alcanar entre 1883 i 1930. “Van ser anys de molta violència i estan poc estudiats”, va afirmar Sánchez Cervelló, obrint les portes a futurs estudis. L'altre ponent va ser el catedràtic d'economia de la Universitat de Barcelona (UB), Germà Bel, que va parlar de les infraestructures a la perifèria de la perifèria des del 1720 al 2010. “Catalunya és la perifèria d'Espanya i les Terres de l'Ebre són la perifèria de Catalunya”, va apuntar Bel tot explicant que la seua ponència és una adaptació del llibre que acaba de publicar Espanya, capital París. Origen i apoteosi de l'Estat radial (Destino 2010). “Es tracta de reflexionar perquè totes les inversions que s'han fet a l'Estat estan encaminades a beneficiar la capital política, Madrid, i no els eixos transversals de comerç de mercaderies com és el Mediterrani”, diu Bel, que es pregunta com és possible que entre Vandellòs i Tarragona encara hi haja un tram de via única, quan estan situats dins d'un dels principals eixos de comerç del continent europeu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.