cultura

Crítica

música

Blasfèmia

‘Freakshow' és un concert exhibicionista que basa la seva força en l'originalitat
Les cançons relaten les patètiques històries dels fenòmens deformes

No hi ha lloc més encer­tat que el Tea­tre Muni­ci­pal de Girona, amb les seves con­for­ta­bles buta­que­tes roges i vellu­ta­des, per injec­tar al per­so­nal una sobre­dosi d'irre­verència. Alguns devien res­tar per­ple­xos davant la bru­tal esco­mesa i, pot­ser, hau­rien agraït un rètol de franca advertència a l'entrada que els avisés: “Si vostè té pre­cep­tes alta­ment reli­gi­o­sos, si creu en la defensa dels ani­mals, si s'escan­da­litza amb la humana pros­ti­tució, amb l'esca­to­lo­gia, si sent hor­ror pels mons­tres o si és un amant de fàcil ofensa, ho deixi estar, no passi aquesta línia mera­ve­llosa”. Però ales­ho­res tam­poc hau­ria estat un dels afor­tu­nats en haver fet front al ritme deliciós d'aquest genial trio de l'hor­ror The Tiger Lillies, ni a cap de les crues rare­ses de Fre­aks­how.

En alçar-se el teló vèiem l'obs­cura dis­po­sició de diver­sos fur­gons fixats a la penom­bra, dis­per­sos, alguns dels quals pen­ja­ven ver­ti­cals, aco­lo­rits, amb un aspecte de fireta i joguina estra­nya, per­versa; era la parada dels mons­tres a punt d'exhi­bir-se. Martyn Jac­ques, sota un bombí, posava una cara tacada de negre, ver­mell i blanc, un ros­tre de pallasso diabòlic sem­blant al d'un maníac maca­bre que, amb un cami­nar cha­pli­nesc, dibui­xava l'estampa de la pura excen­tri­ci­tat visual. L'enorme Adrian Huge estava asse­gut a la bate­ria i Adrian Stout, dret, pre­mia un con­tra­baix. Tres clowns que s'inse­rien en l'extra­or­dinària atmos­fera gòtica, la bri­llant poètica de l'inframón i l'obs­cur.

Fre­aks­how és un con­cert exhi­bi­ci­o­nista que basa la seva força en l'ori­gi­na­li­tat. La capa­ci­tat de The Tiger Lillies per saber mes­clar, de manera única, un munt d'influències és enorme: folk agi­ta­nat, punk, rock gòtic, vode­vil i espe­ci­al­ment el caba­ret ber­linès, amb ecos de Weill i Brecht, i de l'immor­tal Mackie Mes­ser; tots ells con­for­men l'estil increïble d'una música sim­ple­ment deli­ci­osa. Però aquesta delícia s'ha d'expli­car: les cançons rela­ten les patètiques i bru­tals històries d'aquests fenòmens defor­mes, els fre­aks, humans de fira iti­ne­rant que viuen en un món par­ti­cu­lar, i que, per la seva irre­verència blas­fema, cru­el­tat i depra­vació, ens cap­ti­ven. Sense tabús els temes inclo­uen la bes­ti­a­li­tat, la vio­lació, l'assas­si­nat, la pros­ti­tució, la defor­mi­tat..., però sem­pre amb una moral oculta que sem­bla man­te­nir una visió clara de la desi­gual­tat en el món. I és que cada paraula i el so intem­po­ral que pro­du­ei­xen els Tiger sem­blen bus­car el límit de l'espec­ta­dor, pot­ser per veure quina capa­ci­tat té de con­dem­nar-se.

La veu i l'expres­si­vi­tat de Martyn Jac­ques mos­tren un geni vocal inau­dit. Canta segons els dis­tints àlter egos que repre­senta, des d'una veu de fal­set de maníac fins a la més amenaçadora i greu, impres­si­ona l'exqui­sida gamma vocal i la seva aco­lo­rida capa­ci­tat de mati­sos. Les seves bala­des de mort, reves­tint el deli­cat exer­cici poètic d'uns acròbates mera­ve­llo­sos, van pro­por­ci­o­nar magnífiques com­mo­ci­ons. En aca­bar, més de vint històries excel·lents, diver­ti­des, patètiques, esgar­ri­fo­ses, una deli­ci­osa i diabòlica depra­vació escènica. En fi, l'espe­rit d'una època: hor­ror i poe­sia.

Freakshow
Música i lletres: Martyn Jacques.
Direcció i escenografia: Sebastiano Toma.
The Tiger Lillies: Martyn Jacques, Adrian Stout i Adrian Huge.
Intèrprets: Irene Hofer, Roland Hofer, Kika, Lorenzo Mastropietro, Kati & Philipp, Helena.
Teatre Municipal de Girona, 13 de novembre del 2010.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.