Cultura

Cine només en català

L'Inquiet, l'únic festival d'aquestes característiques que es fa en tot el nostre àmbit lingüístic, arriba a la sisena edició sense rebre cap ajut del govern de Camps

La sisena edició del Fes­ti­val Inter­na­ci­o­nal de Cinema en Valencià Inquiet, l'únic d'aques­tes carac­terísti­ques de tot l'àmbit lingüístic, ja ha començat a rodar-se mal­grat l'escàs interès del govern pre­si­dit per Fran­cisco Camps. Una part impor­tant del pres­su­post de l'Inquiet, xifrat en 60.000 euros pels seus pro­mo­tors, ha des­a­pa­re­gut de la pre­sent edició, que es va inau­gu­rar el pas­sat dime­cres 17 de novem­bre.

Són els 12.000 euros que fins aquest any apor­tava la direcció gene­ral de Pro­moció i Ús del Valencià de la con­se­lle­ria d'Edu­cació i que han deci­dit supri­mir “per raons econòmiques”, explica el regi­dor de Cul­tura de Picas­sent, Artur Hernández. “Han reta­llat un 20% dels seus comp­tes, un 5% del qual es des­ti­nava a l'Inquiet”, afirma Hernández, que no entén com es pot reti­rar aquesta ajuda a l'únic cer­ta­men que con­tri­bu­eix a pro­moure i con­so­li­dar el sec­tor audi­o­vi­sual en català. “L'Inquiet con­tri­bu­eix que el que és local es con­ver­tisca una cosa glo­bal, ajuda a nor­ma­lit­zar i a nor­ma­ti­vit­zar la llen­gua”, indica Josep Lluís Domènech, mem­bre de l'Acadèmia de la Llen­gua, enti­tat que sí que hi col·labora.

Ampli­ació

Tot i la desídia ins­ti­tu­ci­o­nal, el fes­ti­val no té pro­ble­mes econòmics, afirma Hernández, cosa que els ha permès anar ampli­ant les sec­ci­ons ofi­ci­als, sis, i millo­rar la pro­jecció interna i externa, fins al punt d'esde­ve­nir un refe­rent, i con­ver­tir Picas­sent (Horta), seu de l'Inquiet, en capi­tal de la cul­tura cine­ma­togràfica en català.

Prova de tot això són les xifres del cer­ta­men, que ha acon­se­guit dupli­car el nom­bre d'obres pre­sen­ta­des, ja que ha pas­sat de les 70 del 2004 a les 150 d'enguany, entre les quals hi ha un bon nom­bre de tre­balls rea­lit­zats a Cata­lu­nya i les Illes. “Aquests números són la prova que l'audi­o­vi­sual en la nos­tra llen­gua és pos­si­ble”, subrat­lla Hernández, que lamenta la falta al País València d'una llei del cinema com l'apro­vada per a Cata­lu­nya.

La clo­enda del fes­ti­val tindrà lloc el 27 de novem­bre amb el lliu­ra­ment dels pre­mis i l'acte d'home­natge a l'actor alcoià Juli Mira, que rebrà el premi Mos­tra pel seu paper “trans­cen­den­tal” en la història de l'audi­o­vi­sual en valencià. Els dies ante­ri­ors, s'hau­ran pro­jec­tat les obres fina­lis­tes de la secció de llarg­me­trat­ges, amb vuit títols; la de docu­men­tals, que és on més s'ha notat l'incre­ment pel que fa a la quan­ti­tat i qua­li­tat dels tre­balls; la de curt­me­trat­ges, amb vuit fina­lis­tes; la Inqui­eta, adreçada a esco­les i ins­ti­tuts; la Clip, dedi­cada a la música, amb un con­cert inclòs d'Els Amics de les Arts i d'Aspen­cat; i per últim la secció A corre-cuita, amb tre­balls rodats al muni­cipi en tan sols quinze dies i sobre un lema, enguany Pròxim destí...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.