cultura

El timbaler, acorralat

‘Bruc' és un film d'acció que narra la cacera implacable que engega Napoleó contra un jove carboner

Diuen els fets històrics que el juny de 1808, en plena Guerra del Francès, una columna napoleònica de 3.800 homes va fugir espa­or­dida en pas­sar per la zona del Bruc –pro­pera a Mont­ser­rat– després de patir una embos­cada a mans d'un grup d'insur­gents tot cre­ient que es trac­tava d'un alçament gene­ra­lit­zat. En plena reti­rada, l'exèrcit lide­rat pel gene­ral Schwartz, va patir una der­rota dolo­rosa.

Diu la lle­genda que aquesta pri­mera fallida de Napoleó va ser obra d'un jove car­bo­ner de divuit anys nas­cut a Sant­pe­dor (Bages), de nom Isi­dre Lluçà i Casa­no­ves, el qual, aju­dat per l'eco de les mun­ta­nyes de Mont­ser­rat i el repic del seu tim­bal, va fer creure als sol­dats fran­ce­sos que hi havia tot un exèrcit espe­rant-los, el que va fer que es des­en­ca­denés el caos.

Lluny de voler recrear aquells fets, Bruc, una ambi­ci­osa pro­ducció cata­lana que s'estrena aquest pro­per dime­cres, es plan­teja con­ti­nuar on pre­ci­sa­ment acaba la lle­genda. Què va pas­sar després? Com va reac­ci­o­nar Napoleó arran de la der­rota? Qui­nes van ser les pri­me­res con­seqüències? Què va ser del tim­ba­ler? Doncs totes aques­tes res­pos­tes són les que es poden tro­bar en aquesta pel·lícula que espe­cula i fic­ci­ona la cacera impla­ca­ble que engega l'exèrcit francès de Napoleó després de la des­feta a la bata­lla del Bruc con­tra un jove car­bo­ner que, amb l'ajut de les mun­ta­nyes de Mont­ser­rat, llui­tarà per ven­jar la seva família per la seva pròpia super­vivència. Aquesta és, doncs, la forja d'una nova lle­genda.

Bruc es pre­senta com la gran aposta cine­ma­togràfica per a aques­tes dates tan asse­nya­la­des. Una pro­ducció cata­lana que, curi­o­sa­ment, lluita amb les matei­xes armes con­tra la tot­po­de­rosa arti­lle­ria pesada hollywo­o­di­ana. I és que el film és dis­tribuït a tot l'Estat per una major, Uni­ver­sal Pic­tu­res, que deu creure molt en el seu poten­cial, perquè no només no estrena cap altra pro­ducció pròpia, sinó que ha des­ti­nat unes 280 còpies del film perquè arribi a cada racó de l'Estat que dis­posi d'una pan­ta­lla. I això no s'acaba aquí, les ven­des inter­na­ci­o­nals, ges­ti­o­na­des en aquest cas per Stu­dio Canal, són “espec­ta­cu­lars”, en parau­les del seu pro­duc­tor, el gironí Edmon Roch (El per­fum, Lope, Garbo. L'espia). Austràlia, Nova Zelanda, Gran Bre­ta­nya, Ale­ma­nya, Rússia, Corea del Sud... són només alguns dels països en què Bruc es podrà veure ben aviat.

Film de gènere

Sobre la pel·lícula, el mateix Edmon Roch adver­teix que ningú no hi tro­barà la lle­genda cone­guda, “perquè la nos­tra aposta ha estat con­fec­ci­o­nar una bona pel·lícula de gènere, en aquest cas d'acció i cen­trada en el tema de la ven­jança, arre­lada a uns fets històrics i lli­gats a una mito­lo­gia popu­lar, que puguin fun­ci­o­nar a nivell uni­ver­sal”. És a dir, com­pe­tir amb les matei­xes armes que tan bé han fun­ci­o­nat fins ara als nord-ame­ri­cans. És per això que mal­grat que el per­so­natge prin­ci­pal i els fets estan ple­na­ment con­tex­tu­a­lit­zats (bé, aquí el tim­ba­ler rep el nom de Joan Case­llas), “els ele­ments de cata­la­ni­tat, com ara la bar­re­tina, es difu­mi­nen en pro d'una major ver­sem­blança en un film d'acció”.

Sense anar més lluny, l'elecció del pro­ta­go­nista, Juan José Ballesta (El bola, 4a planta, Entre lobos), és una ope­ració com­pa­ra­ble a la que es va fer amb Mel Gib­son a Bra­ve­he­art (un nord-ame­ricà d'ori­gen aus­tralià encar­nant un heroi escocès) o Viggo Mor­ten­sen a Ala­triste (un nord-ame­ricà amb arrels dane­ses i argen­ti­nes inter­pre­tant un heroi espa­nyol). Per esvair qual­se­vol mena de dubte amb l'elecció, Roch asse­gura “que més d'un que­darà boca­ba­dat amb la per­fecció idiomàtica de l'actor”. Bé, això ho apre­ciarà tot aquell qui gau­deixi, és clar, de la versió ori­gi­nal, que en aquesta cas és en català i francès.

‘Monu­ment Valley'

Pel que fa a pro­ta­go­nis­tes, a més de Ballesta des­taca la presència de Vin­cent Perez, Astrid Bergès-Fris­bey (jove valor que està rodant la quarta entrega de Pira­tas del Caribe) i Santi Millán. Però si hi ha un per­so­natge que trans­cen­deix tots els altres, aquest és, sense cap mena de dubte, la mun­ta­nya de Mont­ser­rat, el ”nos­tre Monu­ment Valley par­ti­cu­lar”, en parau­les del pro­duc­tor. “Sem­bla men­tida que tot i comp­tar amb un paratge tan espec­ta­cu­lar no s'hagi ren­di­bi­lit­zat”. Roch recorda, això sí, que el rodatge va ser una aven­tura com­plexa i exi­gent, “recordo quan Daniel Ben­mayor, el direc­tor, em va dir que volia arri­bar als llocs inac­ces­si­bles, els cims més alts, els pre­ci­pi­cis més escar­pats, els racons més ama­gats perquè volia ense­nyar allò que mai ningú no havia mos­trat”.

Quant als refe­rents, en la mateixa línia de tenir en compte els models de pro­ducció ame­ri­cans, és inne­ga­ble que el gran model cons­ci­ent, i gens dis­si­mu­lat, és Acor­ra­lat. Com en el film pro­ta­go­nit­zat per John Rambo, Joan Case­llas torna de la guerra, és amenaçat per un esquadró de la mort i ha de sobre­viure en plena natura. El nervi que les con­necta es fa més que evi­dent en l'escena en què el pro­ta­go­nista s'emmas­cara amb les cen­dres del carbó per camu­flar-se al bosc. És el tim­ba­ler del Bruc, acor­ra­lat a Mont­ser­rat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Bruc. El desafío

«Bruc. El desafío»

Gènere: Drama
Direcció: Daniel Benmayor.
Intèrprets: Juan José Ballesta, Santi Millán.
Valoració crítica: [ep] [ep] [ep] [eb]

Publicat a